Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Sort økonomi i Portugal udgør over 1/5 af landets bruttonationalprodukt

Den uafhængige forsker Nuno Gonçalves har sammen med Óscar Afonso udarbejdet et index over den portugisiske økonomi’s ‘udeklarerede’ del.

Stor ikke-registreret økonomi i Portugal
Oscar Afonso er ansat på Faculdade de Economia på universitetet i Porto og mener at den nyligt offentligjorte undersøgelse påviser en stigning i den sorte økonomi i Portugal, som der hidtil ikke har været fokus på.

I sit Index for ikke-registreret økonomi ENR (Economia Não Registada) fastslår Nuno Gonçalves at Portugals ‘sorte’ økonomi i år 2009 udgjorde hele 24,2% af bruttonationalproduktet i Portugal.

Undersøgelsen viser også dette er den højeste %-sats i 30 år. Til sammenligning var andelen i år 1970 på 9,3%.

I tallene er der ikke taget højde for korruption.

Ikke kun et sydeuropæisk problem
Sorte udeklarerede penge er ikke kun et problem i de sydeuropæiske lande Spanien, Italien, Grækenland og Portugal, som ofte er førende i denne form for økonomisk statistik.

Ifølge professor Friedrich Schneider fra universitetet i Linz udgjorde den sorte økonomi i Danmark ca. 16% i 2008, mens eksempelvis Schweiz (i år 2002) kun havde en sort økonomi på omkring 9%.

Professor Linz anslog i år 2009 at den spanske sorte økonomi udgjorde 19,5% af Spaniens BNP.

De største sorte økonomier i Europa findes efter de fleste eksperters mening i Estland og Letland (35-40%) med lignende eller næsten lige så høje procent-andele i Rumænien og Bulgarien.

Se også artikel om sort økonomi på Bloombergs Businessweek.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer