Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Meningsmåling i Portugal giver oppositionsparti tæt på flertal

En meningsmåling foretaget i december 2010 giver Portugals største oppositionsparti PSD fornyet vind i sejlene.

Samtidig står regeringspartiet og premierminister José Sócrates til en kraftig tilbagegang.

Portugal meningsmåling fra december 2010
Ifølge meningsmålingen udført af TV-kanalen ITV i Portugal står PSD til at få 41,6% af stemmerne mod kun 29,1% ved sidste valg i september 2009.

Regeringspartiet PS får ifølge meningsmålingen 30,1% af stemmerne, hvilket er en kraftig reducering af opbakningen i den portugisiske befolkning i forhold til 2009 valgresultatets 36,6%.

Ved 2005 valget fik PS, som kan sammenlignes med det danske socialdemokrati, hele 45,0% og vandt dermed et absolut flertal i fire år.

I Portugal er der 230 medlemmer af parlamentet, og som tommelfingerregel kan ca. 44-45% af stemmerne sikre majoriteten af pladserne.

Regeringen ramt af gennemførte besparelser i meningsmålingerne
Svinget til højre i portugisisk politike er dog ikke så kraftigt, som det umiddelbart ser ud i decembers meningsmåling.

De to mindre venstrefløjspartier udenfor regeringen: BE (venstreblokken) og CDU/PSP (kommunister og grønne) står til at få henholdsvis 10,7% og 8,8% af stemmerne i meningsmålingen mod 2009 valgresultatets henholdsvis 9,9% og 7,9%.

På højrefløjen står kristendemokraterne CDS-PP til at få 7,7%, hvilket er en stor tilbagegang fra valgresultatets 10,4%.

Populister, kristne, liberalister og konservative i forening
Kristendemokraterne CDS-PP er en ret blandet forsamling af kristne konservative, liberale og populister.

Partiets relativt karismatiske leder Paulo Portas formåede ved 2009 valget at give partiet fornyet styrke med det bedste valgresultat i mange år.

Partiet ‘stritter lidt i flere retninger’ med en ret udtalt modstand mod abort og en lidt mindre udtalt modstand mod EU (CDS-PP var tidligere positiv overfor EU).

CDS-PP blev dannet efter revolutionen i 1974 og har flere gange siddet i samlingsregering med PSD og desuden også med PS.

Paulo Portas har tidligere været forsvarsminister under regeringschef Barroso (nu formand for EU Kommissionen) og vendte i 2007 tilbage som leder af CDS-PP.

Ved valget i 2009 gik mange traditionelle højrestemmer til det ellers normalt lille CDS-PP parti.

CDS-PP’s succes i 2009 skyldtes blandt andet at det store PSD parti var midt i en stribe af ledelses-skift og derfor slet ikke formåede at slå igennem.

Herunder interview (på portugisisk) med CDS-PP leder Paulo Portas, som har gode chancer for at stå med afgørende indflydelse på hvem, der sidder i den næste regering i Portugal:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer