Kina trådte til med over 1 milliard euro og købte dermed størstedelen af statsobligationerne, som blev udbudt af Portugals Nationalbank den 12. januar 2011.
Kina ønsker indflydelse
Der er generelt stor tilfredshed med at Kina valgte at støtte Portugal i en svær situation, hvilket Kina i øvrigt også gjorde, da kriseramte Grækenland solgte statsobligationer i 2010.
I portugisisk presse er der dog spekulationer om at Kina ønsker mere end blot renter af sine obligationer som modydelse for at støtte Portugal.
Fredagsudgaven af avisen Diário Notícias bringer en forside-artikel om hvilke områder, Kina menes at have fået eller gerne vil have indflydelse på via sine nyerhvervede portugisiske statsobligationer.
Se også: Hu Jintao på besøg i Portugal.
Råstoffer i Afrika, bankforbindelser og adgang til havnen i Sines
Blandt de lande i Afrika, som Kina satser på at øve indflydelse i og ikke mindst købe råstoffer af, finder man Angola og Mozambique.
Begge er tidligere portugisiske kolonier, og Portugal har bevaret et godt forhold til styret i begge lande, hvor en stor del af befolkningen taler portugisisk.
Portugisiske virksomheder er blandt andet aktive inden for opbygningen af Angolas og Mozambique’s infrastruktur. Desuden har flere portugisiske banker et godt kontaktnet og et veludbygget filialnet i de to lande.
Kina er ifølge Diário Notícias artiklen interesseret i at anvende de gode portugisiske forbindelser som ‘trampolin’ til at øge sin egen indflydelse i Angola og Mozambique.
I en bredere sammenhæng er Portugals indtræden i FN’s sikkerhedsråd i perioden 2011-2012 (to år) også strategisk interessant for Kina.
I forhold til handel med Europa kan Kina med gode forbindelser til Portugal opbygge en fordelagtig position i forhold til udnyttelse af havnen i Sines, som er den største og uden sammenligning mest betydende råstof- og bulkhavn i Portugal.
Se mere om Portugals største havne.
Overtagelse og medejerskab af portugisiske virksomheder
Det kinesiske regime domineret af kommunistpartiet er stærkt interesseret i opkøb i udlandet.
Pengekassen bugner, og Kina har appetit på at opkøbe internationalt anerkendte brands samt aktiver inden for primært råstofudvinding, telekommunikation og vedvarende energi.
Ét af de største opkøb foretaget af en kinesisk virksomhed (det vil i realiteten sige med støtte af den kinesiske regering) er bilfabrikken Volvo i Sverige, der blev overtaget af kinesiske Geely i 2010.
Den kinesiske shipping- og transportgigant COSCO (ejet af den kinesiske stat) overtog i 2010 styringen af en stor del af Grækenlands største containerhavn i Piraeus.
I Portugal ønsker Kina ifølge Diário Notícias at købe andele i blandt andet olieselskabet Galp (omfattende aktiviteter i Angola og Brasilien), banken BCP Millenium (til stede i Angola og Mozambique), Portugal Telecom, EDP (vedvarende energi) og Banco BPi (til stede i Angola og Mozambique).
Om avisen får ret i at kinesiske virksomheder inden for de næste par år overtager aktier i et eller flere af ovennævnte selskaber, vil tiden vise.
Se mere om Kina’s ekspansion og opkøb i udlandet i udmærket artikel på The Economist, hvor man blandt andet kan se at Kina per ultimo 2009 var ejer af omkring 6% af verdens samlede direkte udenlandske investeringer mod USA’s ca. 23%.
Se også kommentar på MarketWatch om Kinas motiver.