Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Oppositionen langt foran regeringen i meningsmåling i Portugal

Centre-højre partiet PSD i Portugal har været i opposition siden partiet tabte valget i år 2005.

Der er i februar håb for det midtersøgende konservative-liberale parti, som i en meningsmåling foretaget af Marktest i samarbejde med avisen Diario Economico og radiostationen TFS ser ud til at få ny vind i sejlene.

PSD landets største parti
Såfremt der var valg i februar 2011 ville partiet PSD få en overvældende sejr med hele 47,1% af stemmerne. På grund af valgreglerne i Portugal ville PSD sandsynligvis være sikret det absolutte flertal i det 230 personers store parlament i Lissabon.

Regeringspartiet PS ville derimod kun få 29,1%, venstreblokken BE 5,9% og CDS-PP 4%. Kommunisterne/De Grønne ville få 6% og ville dermed blive Portugals tredje største parti.

Alle de mindre partier er gået tilbage i februars meningsmåling, mens de to store partier begge har vundet terræn.

Det skal dog bemærkes at stemmefordelingen kun baserer sig på interview med små 800 personer.

Venstreblokken har fremsat forslag til at vælte regeringen
Det relativt lille venstreorienterede parti BE (venstreblokken) har fremsat forslag om at udtrykke mistillid til PS-mindretalsregeringen, der ellers må antages at være eneste reelle mulighed for BE til en dag at komme med i en regering.

PS partiet i Portugal går under navnet socialisterne, men er nærmere en form for portugisisk socialdemokrati. BE kan ses som lidt mere venstredrejet end SF i Danmark (for tiden er).

Der er ikke opbakning til BE’s forslag – heller ikke fra oppositionspartiet PSD, og det ser ud til at vælgerne straffer BE for at forsøge at fremtvinge et valg i utide under det store pres, der i starten af 2011 hviler på Portugal fra internationale långivere.

BE fik næsten 10% af stemmerne til parlamentsvalget i Portugal i september 2009. Se mere om valget i Portugal i 2009.

Passos Coelho høster anerkendelse
Meningsmålingen fra februar 2011 er måske mest et tegn på utilfredshed med den siddende regerings resultater.

Der er dog også noget, som tyder på at den nye leder af PSD Pedro Manuel Mamede Passos Coelho; en forretningsmand fra Coimbra, er bedre til at samle partiet end sine forgængere.

Portugals største borgerlige parti har i lang tid ligget underdrejet i magtkampe mellem relativt svage ledere p.g.a. manglende enighed om partiets linje.

Passos Coelho blev valgt som leder af PSD den 26 marts 2010 og er den 5. formand siden år 2005. Han anses for at tilhøre den mere liberale del af PSD (liberal i den amerikanske tradition), men beskriver sig selv som tilhørende hverken højre eller venstrefløjen i partiet.

Den kommende premierminister-kandidat fra PSD kunne i øvrigt ses på den store BTL ferie-messe fredag den 24. februar i Lissabon.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer