Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Sandsynlighed for valg i Portugal i 2011 kraftigt forøget – afstemning om PEC IV

Den politiske situation i Portugal er mere ustabil end sædvanligt.

Mindretalsregering i Portugal siden september 2009
Gennem halvandet år har en PS mindretalsregering ledet af premierminister José Sócrates været garant for en vis stabilitet.

Regeringen introducerede sidst i 2010 ganske skrappe besparelser.

Besparelserne er gennemført, men har vist sig ikke at være nok for at holde underskuddet på de offentlige budgetter nede.

Fejlen er måske i mindre grad den nuværende PS regerings, men nok så meget tidligere portugisiske regeringers (herunder også PS regeringers) manglende mod til at balancere statens udgifter og indtægter – et ikke ukendt mønster i mange andre lande i Europa.

Finanskrise kan tvinge Portugal til at modtage hjælpepakke
I 2008 blev Portugal ligesom resten af verden ramt af finanskrisen, og enhver besparelse har herefter haft den virkning at sætte økonomien yderligere i stå på et tidspunkt, hvor der er brug for fremdrift.

Portugal er således ved at blive ‘tabt bag af vognen’ i forhold til vækstøkonomier som Tyskland og Sverige, som har formået at vende udviklingen.

Samtidig presser de internationale finansmarkeder Portugal i en grad, så landet står i et vadested mellem at klare sig selv eller modtage hjælp fra EU og IMF med dertil hørende meget skrappe betingelser.

Ny regering sandsynligvis ledet af PSD
Såfremt den nuværende regering kommer i mindretal over nye foreslåede besparelser og stramninger – i Portugal kaldet PEC IV (for Programa de Estabilidade e Crescimento nummer 4), vil regeringsleder José Sócrates formodenligt ikke have andre muligheder end at udskrive valg.

Lederen af PSD partiet Pedro Passos Coelho satser på at utilfredsheden med regeringen er så stor at hans centre-højre parti måske kan redde sig op mod halvdelen af pladserne i parlamentet ved et kommende valg.

En meningsmåling i februar 2011 giver PSD gode chancer, men meget kan i det ustabile politiske forår i Portugal nå at ændre sig.

Afstemning onsdag om PEC IV
Med fare for at kaste Portugal ud i en yderligere forværret gældskrise, har Passos Coelho bebuddet at ville stemme imod regeringens spareforslag onsdag.

De fleste øvrige partier i det portugisiske parlament har heller ikke meget til overs for den nuværende Sócrates-regering, hvis liv dermed hænger i en tynd tråd.

Såfremt regeringen i Portugal falder onsdag den 23. marts 2011, er det op til præsident Anibal Cavaco Silva at fastsætte en valgdato.

Se også artikel på Bloomberg.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer