Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Lissabon forbyder biler uden katalysatorer - 10-12% af Portugals bilpark over 18 år

Luften kunne være renere i Lissabon, der specielt i den indre by og på hovedfærdselsåren Avenida da Liberdade af og til ved de rette vejrforhold føles meget forurenet.

Katalysator påbudt i Lissabon
Fra den 4. juli 2011 skulle luften i Lissabon blive bedre.

Der indføres et totalt forbud mod personbiler uden katalysator (udstødningsfilter) i det lavtliggende Baixa område og på Avenida da Liberdade.

De ældre biler uden 'kat' må dog stadig køre i de øvrige Lisboa bydele.

Biler holder længere i Portugal
En stærkt medvirkende årsag til at gennemføre det relativt skrappe krav er at biler ruster minimalt i Portugals varme klima.

Salt på vejen er naturlivis ukendt i Lissabon, og velkonstruerede bilmodeller kan i modsætning til i lande i Nordeuropa derfor holde i rigtig mange år.

Det er således ikke usædvanligt at se Mercedes modeller fra 1970'erne og 1980'erne, gamle Opel Manta A, BMW 2002, Datsun 1200 (produceret i Portugal) og ikke mindst Peugeot 205 i pænt store antal. Omkring 12% af Portugals bilpark er ældre end 18 år.

Man kan eftermontere katalysator, men for mange af de godt brugte bilers vedkommende, vil det ikke kunne betale sig, da motorerne som regel også behøver en gennemgribende justering for at kunne fungere med 'kat'.

Som hovedregel skal en bil være nyere end 1992 (dvs. fra 1. januar 1993 eller nyere) for at have katalysator som standard. Nogen modeller havde dog allerede 'kat' som standard i 1990-1992.

Lissabons mange taxi-vognmænd vil med stor sandsynlighed mærke forbuddet mest, idet der stadig kører et utal af veltjente gamle Mercedes 190 modeller rundt med lokale og turister; mange af dem fra sidst i 1980'erne og med over 1 million kilometer på klokken. 

Politisk enighed i Lissabon om renere luft
De to største partier i Lissabons byråd er enige om at påbyde katalysator i den indre by.

Kommunisterne PCP/De Grønne(!) og kristendemokraterne CDS i byrådet stemte ifølge avisen Publico imod.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer