Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


NATO effektiviserer kommando-struktur – Nedlæggelse af Joint Force Command Lisbon

Nato sammenlægger en lang række større enheder i Europa.

Formålet er primært at spare penge og at gøre NATO mere effektivt og tidssvarende.

Resultatet af NATO’s spareinitiativ vedtaget på NATO topmødet i Brussel den 9-10 juni 2011 er at forsvarsalliancen får 4 hovedkvarterer (HQ’s) mindre og  3 kommando’er (command elements) mindre.

NATO Joint Force Command Lisbon i Oeiras lukker
I alt 7 større NATO ledelsesenheder vil således lukke.

Den største ændring set med portugisiske briller er at Joint Force Command Lisbon (JFCL) i Oeiras ved Lissabon vil blive sammenlagt og flyttet til NATO hovedkvartererne (som nu kaldes Joint Force Headquarters) i Naples, Italien og i Brunssum, Holland.

På tværs af landegrænserne i Europa vil der ske lignende sammenlægninger og nedlæggelser.

Desuden vil kommando-strukturen mellem nogen NATO afdelinger blive ændret ikke mindst med baggrund i erfaringer fra NATO aktionen i Libyen.

I alt vil man samlet set i NATO spare ca. 30% på antallet af ansætte, således at der i den fremtidige struktur vil være  ca. 8.800 i modsætning til tidligere godt 13.000 ansatte.

Se også artikel fra 2008 om NATO i Oeiras.

Nye NATO hovedkvarterer i Lissabon
Fra Naples i Italien  flyttes headquarters of Naval Striking and Support Forces NATO (STRIKFORNATO – ofte omtalt som SFN) til Lissabon.

SFN er en maritim operationel kommando og én af NATO samarbejdets stående flådestyrker med mulighed for at reagere hurtigt (rapid response force).

Se artikel om to af NATO’s stående flådestyrker.

Også NATO CIS (Communications and Information Systems Group) vil blive flyttet fra Napoli (Naples) i Italien til Lissabon – dog i en langt mindre udgave, idet en stor del af aktiviteten vil blive flyttet ud til de aktive kommandoer.

Se også: NATO pressemeddelelse om NATO Command Structure Review (åbner som pdf).

Den beskæftigelsesmæssige effekt for Portugal af ændringerne i NATO-strukturen er endnu ukendte, men sikkert er det at rigtig mange udstationerede NATO medarbejdere vil flytte fra Lissabonkysten til andre lande.

NATO i Oeiras har en stor positiv økonomisk virkning på Lissabonkysten; ikke mindst på områdets internationale skoler og for udlejere af huse.

 Kommentarer

Endnu ingen kommentarer