Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal har Europas højeste indtag af fisk og skaldyr per indbygger

Årligt spiser den gennemsnitlige portugiser 58,5 kilo fisk.

Til sammenligning er danskernes gennemsnitsforbrug 7,9 kilo. med andre ord spiser Portugiserne mere end 7 gange så meget fisk som danskerne.

Det Portugisiske gennemsnitstal gør samtidig også at portugiserne er europamestre i indtag af alt godt fra havet.

De er faktisk langt foran naboen Spanien, som ellers er verdenskendt for deres skalddyrs paella og fisketapas. Med det høje indtag af fisk, er Portugal et af fire nationer i verden hvor kosten er bygget på fisk. Når man siger sådan, mener man simpelthen at det er fundamentet i kosten på samme måde som durumhvede er det for syditalienerens pasta og pizza passion.

Japan er stadig i en liga  for sig med hensyn til fisk. Solens rige har ikke blot sin egen store fiskeindustri, men står også for omkring 31% af al verdens fiskeimport.

Bacalhau har en helt særlig historie i Portugal
Selvom Portugal ikke kommer i nærheden af Japan m.h.t. fiskeimport, så er man stadig ret godt med i Portugal, og der kan drages en del paralleller med Japan. Lige som Spanien har Portugal også en stor og veludrustet fiskeflåde. Men samtidig har Portugal i lange tider importeret store mængder fisk.

Den traditionelle portugisiske ret bacalhau er et godt eksempel.

Se også: Jule-traditionen bacalhau i Portugal.

Bacalhau er blevet kåret som den Portugisiske nationalret og findes på menukortet på enhver Portugisisk restaurant med respekt for sig selv. I spøg, og ironisk selvindsigt, kan en portugiser godt finde på at fortælle dig at en god husmor bør kunne tilberede bacalhau på 365 forskellige måder - 1 måde for hver dag i kalenderåret. Det er lidt opslidende krav til en husmor, men muligt da der er cirka 1000 forskellige opskrifter på retten, hvilket også siger noget om menneskelig opfindsomhed og nok allermest om Portugisisk kærlighed for fisk.

Men det bliver lidt et paradoks, når man får at vide at bacalhau er torsk og ofte saltet som klipfisk. Det interessante ved det, er at der overhovedet ikke findes torsk i Portugisiske farvande. Det er derfor ingen overraskelse at Portugal altid har søgt at holde gode forbindelser med navnlig Norge fordi Norge er en stor torskeeksportør.

Se også: Norge promoverer bacalhau og sushi i Portugal.

Andet godt fra havet på portugisisk manér
Bacalhau er ikke det eneste Portugiserne kan tilberede, når det kommer fangst ind fra havet.

Mange retter har fisk og skaldyr som en væsentlig bestanddel. Sværdfisk er som forskellige arter fladfisk også populære.

Choco, som endeligt ikke skal forveksles på menukortet med chokolademousse, er den lokale variant af små blæksprutter. Her er opfindsomheden stor og choco kan smage forrygende godt. Rent untagelsesvis kan den også være sej som slangen til et cykeldæk, såfremt kokken er løbet tør for talent.

Når man ser på fisk som ingridiens i kosten, så ser det alt sammen ret fornuftigt ud så længe at det ikke resulterer i rovfiskeri på et globalt plan.

De umættede fiskesyrer i fisk er ikke med til at tilstoppe ens blodcirkulation til på samme måde som mættede fedtsyrer i f.eks. svine- og oksekød. Det gør at fisk er en god kilde til både protein og fedtstof. Fisk indeholder desuden D vitamin, hvilket er svært at få naturligt på anden vis.

Den Portugisiske passion for fisk og skalddyr er ikke helt tosset
Det bliver ofte hævdet at den lange gennemsnitlige levealder som Japanerne nyder er et direkte resultat af deres kost bestående af fisk og grøntsager.

Der er naturligvis andre fordele ved at spise fisk. For eksempel har flere videnskabelige undersøgelser omhandlende Omega 3 fedtsyrer påvist at DHA EPA har en gunstig indvirkning på specielt børns hjerneudvikling. Det er måske heller ikke så overraskende givet at vores hjernebark bliver bygget af bl.a. DHA fedtsyrer.

Der er en anden vigtig fordel ved fisk. Alt andet lige er det svært at blive fed på en kost rig på fisk, så længe at man spiser fornuftige portioner og i øvrigt er fornuftig med resten af ens kost.

Kilder:
PESSOA, M.F.; MENDES, B.; OLIVEIRA, J.S. CULTURAS MARINHAS EM PORTUGAL

Engelske BBC: ‘Global Fish Consumption hits record high’Kommentarer

Endnu ingen kommentarer