Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Bolig i Portugal - renten på lån til køb af bolig i Portugal forventes at stige

Som følge af staten Portugals svære finansielle situation er der tegn på at det bliver dyrere for private at låne til køb af bolig i Portugal.

Lån til bolig i banken i Portugal
Næsten alle køb af fast ejendom i Portugal finansieres via banklån.

I juli 2011 beregner bankerne sig typisk omkring 1-2 procent-point rente i fortjeneste oven på den officielle EURIBOR rente for de ‘bedste’ gode kunder med lav risiko-profil.

De mere ‘usikre kunder’ beregnes typisk en fortjeneste til banken på op til omkring 6%, mens gennemsnitskunder ofte må betale 4-5,5% til bankens fortjeneste.

Denne fortjeneste kaldes også for ‘spread’.

Hertil skal lægges EURIBOR renten (Euro Interbank Offered Rate), der fastlægges af ECB (Den Europæiske Centralbank) for at få den samlede rente på et boliglån i banken.

Se også: 3000 boliger overtaget af banker på 6 måneder i Portugal

Spread op til 5% point i fremtiden for gode kunder
Da Portugals offentlige gæld og økonomiske problemer har forværret de portugisiske bankers credit rating, er det mere end sandsynligt at den ekstra omkostning for bankerne til at skaffe kapital vil give sig udslag i dyrere boliglån.

Se også: Moodys credit rating af Portugisiske banker i juli 2011.

Præsidenten for Associação Portuguesa de Bancos (APB), António de Sousa udtalte den 20. juli at selv den statsejede bank Caixa Geral de Depósitos (CGD) i øjeblikket betaler mere i ‘spread’ for at skaffe kapital på de internationale finansmarkeder end bankens ‘bedste gode kunder’ i Portugal betaler i ‘spread’ på deres banklån..

Dette forhold mellem bankernes omkostninger og indtægter kan ikke vare ved, og renten på banklån til køb af bolig i Portugal vil derfor stige – måske med 3-4 %-point inden for et par år eller tre.

Ifølge avisen ‘I-Online’ vil et lån på €150.000 stige med omkring €280 per måned, såfremt ‘spread’ i bankerne på kundelån til de bedste kunder hæves omkring 3%-point til 5%. Dette skal ses i forhold til at der i sommeren 2011 betales typisk omkring €700 i ydelse per måned på et sådant lån (30-årigt lån, Euribor-6 mdr baseret).

I nogen banker er der allerede introduceret væsentligt højere udkånsrenter overfor kunderne. BANIF banken i Portugal opererer ifølge Diário de Notícias avisen med Portugals største ‘spread’ for de mindst solide kunder på 6,95%. Crédito Agrícola har et højeste ‘spread’ på 3,82% for kunder med den mindst attraktive risiko-profil. Til denne sammenligning knytter der sig dog andre forhold af betydning, før en kunde accepteres.

EURIBOR ligger i juli 2011 på omkring 1,6% (3 måneder).

Se mere om EURIBOR renten.

Portugal boliglån rente på mindst 8%
Ifølge I-Online tilbyder CGD banken i sommeren 2011 boliglån til typisk 8% i rente (EURIBOR+spread) til normalt gode kunder.

Samtidig betaler CGD næsten det samme i omkostninger for at skaffe pengene.

En mere realistisk rente på boliglån i Portugals største bank ville derfor være 9,5-10,5% for den typiske gode kunde.

Såfremt den højere rente på boliglån i Portugal bliver en realitet, vil det presse priserne på boliger i Portugal yderligere.

Som udlænding i Portugal er det værd at undersøge, om man kan opnå en bedre rente på boliglån i sit fødeland eller i et land, hvor man allerede på anden måde har en bankforbindelse.

Se artikel om boligkøb i Portugal på ‘I-Online’ (portugisisk).Kommentarer

Endnu ingen kommentarer