Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Korruption i Portugal i 2011 – Transparancy International index

Organisationen Transparancy International opgør hvert år et korruptions-index for verdens lande.

Portugal ligger i 2011 på plads nummer 32 med en lidt forbedret score i forhold til 2010 målingen.

Portugal korruption i forhold til andre lande
Korruption findes i Portugal i rigelige mængder, hvis man sammenligner med lande som New Zeeland, Danmark og Finland, der alle har meget lidt korruption.

Man kan for eksempel i en del offentlige synshaller få godkendt sin bil i Portugal ‘for en pris’ selv om bilen ikke nødvendigvis er i lovmæssig fuldt forsvarlig stand.

Sammenlignet med nogen af de tidligere kommunistiske lande i Europa – såsom Polen, Litauen, Letland, Ungarn, Slovakiet og sågar Tjekkiet, er korruption i Portugal et mindre signifikant problem. Landene Italien og Grækenland har under den økonomiske krise i de seneste år, i modsætning til Portugal, oplevet en stigende korruption. 

Det skal bemærkes at Transparancy International ikke måler korruption direkte, men istedet måler befolkningernes opfattelse af korruptionen i de enkelte lande.

Der er en fornemmelse blandt Portugals indbyggere at den nye regering – indtil videre i hvert fald – gør mere for at rydde op i ‘vennetjenester’ og penge-under-bordet kulturen end den tidligere regering gjorde. Mange portugisere mener endog at tidligere premierminister José Sócrates fra PS partiet selv tilgodeså sin egen familie. José Sócrates bor nu i Frankrig, hvor hans søn studerer. 

Sammenligning af korruption
For at se udviklingen i korruption i Portugal er en sammenligning af Transparancy Internationals resultater over de seneste år måske den bedste målestok.

Transparancy International rangliste 2005 – index 6,5
Transparancy International rangliste 2006 – index 6,6
Transparancy International rangliste 2007 – index 6,5
Transparancy International rangliste 2008 – index 6,1
Transparancy International rangliste 2009 - index 5,8
Transparancy International rangliste 2010 – index 6,0
Transparancy International rangliste 2011.- index 6,1

En værdi på 10 er korruptions-fri. En værdi på 1 indikerer en super-korrupt stat.

Danmark fik i 2011 målt et korruptionsindex på 9,4 og blev dermed næstbedste i verden efter New Zealand med 9,5. Somalia og Nordkorea sluttede ranglisten med korruptions index 1 i 2011.

Relateret artikel:
Marginalt mindre korruption i Portugal i 2010Kommentarer

Endnu ingen kommentarer