Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal sælger EDP aktier til enten tysk eller kinesisk selskab

Staten i Portugal ejer 21,35% af det store energiselskab EDP med omkring 12.000 medarbejdere.

EDP sat til salg
Som én af betingelserne for at modtage økonomisk hjælpepakke fra EU, ECB og IMF gik Portugal i maj 2011 ind på at sælge statens aktieposter i store virksomheder herunder flyselskabet TAP og energiselskabet EDP.

For EDP’s vedkommende tegnede der sig hurtigt interesse fra 4 købere: det multinationale kinesiske selskab Three Gorges, de to brasilianske selskaber Eletrobras og Cemig samt tyske delvis statsejede Eon.

Efter første runde er der to kandidater tilbage til køb af EDP aktierne:

  • Three Gorges fra Kina (også kaldet China Three Gorges) har navn efter en region ved Yangtze floden og er, som alle større kinesiske virksomheder, kontroleret af det kinesiske regime. Three Gorges er en mastodont i Kina og er offensivt ved at omsætte den eksplosive kinesiske vækst til ejerskab af udenlanske selskaber. Three Gorges er oprindeligt bygget op omkring vandkraft i Three Gorges regionen; herunder den meget store Three Gorges Dam. Three Gorges er moderselskab for Yangtze Electric Power Co og har desuden joint ventures i bl.a. Sydamerika; herunder med brasilianske Furnas.

  • E.on fra Tyskland er blandt de største europæiske energivirksomheder. E.on ejer blandt andet en aktiepost i russsiske Gazprom og har datterselskaber i mange lande i Europa; herunder i Sverige. Den tyske regering støtter E.ons bud, men har ingen bestemmende ejerandel. Det vurderes at den portugisiske premierminister ligeledes gerne ser E'.on som køber af EDP aktierne. Se mere i artikel på Financial Times. E.on’s bud er dog lavere end det kinesiske bud fra Three Gorges, men andre forhold kan gøre at Portugal vil få mere ud af en aftale med det tyske børsnoterede selskab.

Se mere om EDP, der er det største selskab på Euronext-børsen i Lissabon.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer