Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Prisstigninger for portugisiske forbrugere fra 1. januar 2012

Den populære lillle espresso kaffe i Portugal; bica’en står til at stige mellem 5 og 10 cent fra normalprisen omkring €0,60 på Portugals cafe’er og restauranter.

Prisstigningen er et resultat af regeringens spareinitiativer, hvoraf mange trådte i kraft fra 1. januar 2012.

Dobbelt-effekt på restaurant-kaffe
Restaurantbesøg i Portugal er stadig særdeles billigt set med danske øjne.

Netop den lille bica og anden kaffe på restaurant i Portugal bliver dog udsat for en forholdsvis brat prisstigning eftersom bica’en dels bliver ramt af at restauranter må sætte momsen op fra 13 til 23% samtidig med at der pålægges lignende højere momssats for kaffe i indkøb.

El, teaterbesøg, flaskevand, øl og sodavand stiger i pris
Flaskevand og sodavand har fra 1. januar 2012 en momssats på 23%. Øl og andre alkoholiske drikke pålægges en øget afgift svarende til en prisstigning på 2,3%.

En tur i teateret, opera’en eller biografen vil ligeledes blive dyrere, når der pålægges højere moms på 13% istedet for 6%.

Elektricitet stiger 4% per 2012. Gas stiger først i juni 2012. For begge energiformers vedkommende er der tale om forbrugsafgifter udover stigningen i moms fra 6 til 23%, som allerede blev indført i oktober 2010.

Hospitalsbesøg bliver dyrere
Har man ikke en privat sundheds-forsikring til formålet, bliver hospitalsbesøg dyrere.

En tur på skadestuen vil fordobles i pris til €20 og en normal konsultation på hospitalet vil fra januar 2012 koste €10 mod tidligere omkring €4 afhængig af område.

Medicin bliver billigere
På grund af nye regler for om udskrivelse af recept på den billigst mulige medicin, forventes medicin at blive billigere.

Ejendomsskatter stiger
Det er fortsat meget billigt i forhold til de fleste europæiske lande at besidde ejendom i Portugal.

Ejendomsskatten også kaldet IMI stiger dog fra januar 2012 til minimum 0,5% (op fra 0,4%) til maximum 0,8% (op fra 0,7%) for normale bygninger. Satserne er lidt lavere for ældre bygninger.

Desuden forkortes perioden for nye købere, hvor der ikke skal betales ejendomsskat fra 6 til 3 år.

Dagligvarer stiger, men fisk og grønt er stadig billigt i 2012
De fleste dagligvarer vil fra januar 2012 være pålagt 13% moms.

Grønt, frugt og fisk vil dog fortsat kun bære den laveste 6% momssats.

Eksempelvis frosne færdigretter vil stige i pris med indførelse af 23% momssats.

Nye biler stiger igen i pris i 2012
Fra januar 2012 stiger nye biler i Portugal i gennemsnit 6,4%.

En del importører forventes dog at moderere prisstigningen.

De populære pick-up og varebiler med dobbeltkabine skal i fremtiden betale 100% registreringsafgift, således at dette ‘hul’ i beskatningen af køretøjer til privat brug nu lukkes. Også regulære varebiler bliver dyrere.

Også kørselsafgifterne vil stige i 2012 – typisk omkring 3-5%, men broafgifterne ved Lissabon skulle foreløbig være undtaget fra prisstigninger. Flere veje vil desuden blive pålagt afgift. 

Restauranter vil modere prisstigninger
For restauranter i Portugal vil prisstigningerne på varer og øgede forbrugsafgifter (hvoraf mange allerede er slået igennem i slutningen af 2011) betyde at priserne på menu-kortet sættes op.

De færreste restaurationer forventes dog at lade kunderne tage hele prisstigningen, da konkurrencen er hård de fleste steder.

Op til 20.000 café’er og restauranter i Portugal må sandsynligvis lukke som følge af de ændrede markedsforhold og den dårlige økonomiske situation for den gennemsnitlige portugisiske familie. Foreningen af restuarationsejere og hotelejere i Portugal mener at 54.000 cafe’er og restauranter står til at lukke med tab af omkring 120.000 arbejdspladser.

Indtil videre har de trange kår dog nærmest haft den modsatte effekt på prisniveauet på Portugals billigste restauranter. Der synes at dukke flere og flere etablissementer op med tilbud helt ned til 4-5 euro for en middag uden drikkevarer.

I Sintra nordvest for Lissabon er eksempelvis åbnet en rodizio-restuarant ved navn Mineirão. Den brasilianske kæde serverer fri buffet inklusiv et stk. drikkevare for en fast pris af €7,50 og er særdeles populær for familier. Man finder restaurant Mineirão bag brandstationen på hovedvej N9 mellem Cascais og Sintra (afkørsel Autodromo-Linhó fra motorvej A16).

Se mere på Mineirão’s hjemmeside.

Herunder video fra Mineiro rodizio i Guia ved Porto:Kommentarer

Endnu ingen kommentarer