Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Apple markedsværdi større end Spaniens, Portugals og Grækenlands aktieværdier

Den spanske økonomi har det skidt.

Arbejdsløsheden i Spanien er på 24%, og byggeriet er gået i stå.

Spaniens nye ledelse med premierminister Mariano Rajoy i spidsen tiltrådte efter valget i december 2011.

I marts 2012 strammede centre-højre regeringen budgettet ganske kraftigt op med besparelser på 27 milliarder euro. Det udløste store protester og demonstrationer i mere end 60 spanske byer; herunder gadeuro i blandt andet Madrid og Valencia. I Barcelona gik demonstranter og ballademagere til angreb på forretninger. 27 milliarder svarer til ca. 2,5% af Spaniens buruttonationalprodukt.

Besparelserne vedtaget i marts 2012 i Spanien er de skrappeste siden Franco-tiden og omfatter blandt andet besparelser i ministerier med 17%, fastfrysning af offentlige lønninger og arbejdsløhedsunderstøttelse, stigninger i prisen på el og gas, begrænsninger i fradragsmuligheder for virksomheder og øget skattekontrol. Pensioner for dog lov at stige med inflationen og momsen fastholdes på 2011 niveau.

Flere besparelser i Spanien
I april 2012 så det ud til at de allerede vedtagne besparelser i Spanien ikke var nok.

Man havde oprindeligt beregnet underskuddet på det offentlige budget i år 2011 i Spanien til 8,51%.

Reviderede tal siger nu 9,2% underskud på statsbudgettet i 2011, og det tvang Rajoy’s regering ud i nye besparelser i april 2012 for at overholde aftaler med EU. Yderligere 8-10 milliarder euro vil sandsynligvis blive skåret af det spanske statsbudget; primært indenfor uddannelse og i sundhedsvæsenet.

Spanien må ifølge aftale med EU ikke have mere end 5,3% i underskud på budgettet i 2012 og 3% i år 2013.

Årsagen til de stramme betingelser for at EU holder hånden under det spanske bankvæsen er at Spanien anses for at være for stor en økonomi til at kunne reddes ved en truende statsbankarot.

Portugal mangler vækst
Arbejdsløsheden i Portugal nærmer sig 15%.

Det største problem er imidlertid den manglede vækst og den stigende byrde, som statsgælden og den private gæld i Portugal udgør. Se mere om Portugals problemer i artiklen ‘Overlevelse er Portugals mellemnavn’.

Grækenland har fået afskrevet gæld
Grækenlands situation er endnu værre end de to lande på den iberiske halvø, men der er dog et lyspunkt for den hårdt prøvede græske befolkning: Statsgælden er blevet reduceret.

Efter at EU i slutningen af 2011 kunne se at Grækenland umuligt kunne betale sin gæld tilbage til långiverne, gik man i forhandling med de udenlandske banker, der blev presset til at acceptere en såkaldt ‘haircut’ nedskrivning af deres tilgodehavende med 53,5%.

Samtidig blev den græske regering skiftet ud og pålagt at gennemføre særdeles hårde besparelser såvel som at forbedre indkrævningen af skatter i Grækenland.

Store dele af den græske befolkning er utilfredse med de voldsomme nedskæringer i lønninger, pensioner, sundhedsvæsen m.m. , hvilket har forårsaget uro i de store byer.  

Apple mere værd end aktiemarkederne i Spanien, Portugal og Grækenland tilsammen
Ovre på den anden side af Atlanten viser Apple at det er muligt at vokse under kriser.

Med 600 milliarder US$ er markedsværdien af Apple på New York Stock Exchange nu større en de 3 sydeuropæiske landes samlede offentligt noterede virksomheder på børserne i Lissabon, Madrid og Athen.

Apples markedsværdi er fordoblet fra US$ 300 milliarder siden januar 2011.

Spaniens, Portugals og Grækenlands børser er derimod faldet fra omkring 1000 milliarder US$ i starten af år 2011.

Se artikel om IPod, IPhone, Mac og IPad succesen på Bloomberg Apple markedsværdi.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer