Efter i lang tid at have kæmpet i et marked med hård pris-konkurrence, overkapacitet og stigende priser på flybrændstof, har Cimber (Cimber-Sterling) måttet kaste håndklædet i ringen.
Cimber konkurs
Den 3. maj 2012 anmodede Cimber om at blive erklæret konkurs, og selskabets hjemmeside er lukket.
Med konkursen mislykkedes indtil videre en serie af redningsforsøg, hvor blandt andet den kendte erhversmand og milliardær Karsten Ree var involveret med et større millionbeløb.
Ingen refundering af billetter uden konkursforsikring
Cimber har siden starten af 2010 tilbudt konkursforsikring ved booking af flyrejse.
Konkursforsikringen, der typisk koster 20 kroner per enkeltrejse, blev lovpligtig per 1. januar 2010 for flyselskaber med kontor i Danmark.
Netop Cimber var sammen med SAS blandt de første til at tilbyde denne type forsikring til kunderne mod flyselskab-konkurs i Danmark.
Se også: SAS og Cimber går forrest med konkursforsikring.
Det er dog ikke alle kunder, som har benyttet sig af muligheden, og der vil i maj 2012 være adskillige rejsende strandet i Malaga, Nice eller på Madeira med udsigt til at betale 2000-5000 kroner for en billet hjem til Danmark.
Altid en god ide med konkursforsikring
I forhold til den meget lave pris på 20 kroner per rejse, er det for de fleste rejsende en god ide at tegne konkursforsikring ved flyrejser til udlandet.
Man kan argumentere for at store selskaber ikke burde gå konkurs, og i dén sammenhæng var Cimber et mindre selskab, men ingen kan vide sig sikre blandt luftfartsselskaberne, der konstant er underlagt trusler om:
- stigende brændstofpriser
- faldende brændstofpriser (såfremt et flyselskab har købt for dyrt brændstof frem i tiden)
- askeskyer – vulkanudbrud kan lamme flytrafikken i månedsvis
- terroranslag – øget sikkerhed kan vanskeliggøre og fordyre flytrafik
- medarbejder-strejker – ansatte i lufthavne og flyselskaber strejker relativt ofte i forhold til ansatte i andre brancher
- økonomisk krise – pludseligt opståede kriser har stor indflydelse på flyselskabers økonomi
- øget konkurrence – overkapacitet i flybranchen er et problem
Alle ovenstående faktorer spiller ind, når man driver flyselskab. Hvem der overlever, kan være meget svært at gennemskue for den almindelige forbruger.
Forbrugeres rettigheder ved konkurs
Køb af konkursforsikring er derfor som regel anbefalelsesværdigt, såfremt det er en mulighed til den ganske lave pris af 20 kroner.
Se mere om forbrugernes rettigheder, når et flyselskab går konkurs på Forbrug.dk .
På Rejsegarantifondens hjemmeside kan man se, hvordan man skal forholde sig for at få sin flybillet refunderet, såfremt man har tegnet konkursforsikring eller har pakkerejseforsikring (lovpligtigt ved salg af pakkerejser i Danmark).
Har man bestilt sin Cimber flybillet med et internationalt kreditkort af typen Mastercard, VISA, American Express, Diners eller lignede, kan man i mange tilfælde få sin flybillet refunderet af kreditkortselskabet. Det gælder ikke VISA-Dankort, Dankort eller andre normale hævekort (debet-kort). Eksempelvis Nordea har oprettet en special-side på nettet med råd og vejledning for kort-kunder hos Cimber.
Cimber fly til Portugal (Madeira) allerede indstillet
Cimber-Sterling fløj tidligere på ruten København-Lissabon. Ved konkursen i maj 2012 var Cimber-ruterne til Madeira fra København og Billund dog de eneste tilbageværende Cimber-Sterling ruter til Portugal, og Cimber havde i øvrigt allerede givet meddelelse om at forbindelserne til Madeira ville blive indstillet per 30. april 2012.