Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Omfattende demonstrationer i Porto og Lissabon – udsigt til flere strejker i Portugal

Lørdag den 15. september 2012 blev én af de største demonstrationer siden revolutionen i 1974 afholdt i de fleste større byer i Portugal.

Demonstrationerne var et resultat af utilfredshed og chok i befolkning over regeringens nye sparetiltag, der meget langt hen af vejen er et resultat af Portugals afhængighed af udenlandske långiveres velvillighed.

Omkring 100.000 var på gaden i Porto, og i Lissabon omkring 50.000. Samlet set demonstrerede omkring 500-650.000 mennesker i Portugal inklusiv på Madeira og Azorerne. Fra demonstrationernes organisatorer blev nævnt tal omkring 1 million deltagere.

En stor del af demonstranterne var mødt op som følge af den omfattende dækning at eventet på sociale medier.

Se video fra demonstrationen i Porto den 15. september 2012:


Herunder billeder fra demonstrationen i Lissabon:

Dækning i udenlandske medier
Mens den portugisiske dækning af 15. september demonstrationerne var massiv, havde mange udenlandske medier denne gang mindre fokus på Portugal.

En stor del af de større europæiske aviser ‘slog Portugal og Spanien sammen’ og rapporterede om store demonstrationer i Madrid og Lissabon, selvom der faktisk var flere deltagere i Porto end i Lissabon.

Demonstrationerne i Portugal forløb generelt fredeligt og havde deltagelse af såvel unge som ældre.

I Aveiro satte en ungre mand ved hjælp af alkohol ild til sig selv på byens største torv. Han er dog uden for livsfare. I Lissabon blev et mindre antal demonstranter arresteret foran parlamentsbygningen for at medbringe fyrværkeri, og den udskældte ‘trojka’s kontor blev kortvarigt udsat for tomatkast.

Se et udvalg af udenlandske rapporter:

- blog – Global Voices Online .
- Reuters .
- BBC (Portugal og Spanien demonstrationer)
- Wall Street Journal

Merkel forsvarer hårde besparelser i Portugal
Den 17. september var Forbundskansler Angela Merkel ude med et forsvar for den relativt hårde kurs, som den portugisiske regering har anlagt.

Moodys kreditvurderingsvirksomheden, som ikke nødvendigvis er i kridthuset i EU-landene, udtalte at der er behov for yderligere besparelser i Portugal for at nå budgettet (og en forbedret Moodys rating) – et synspunkt, som også den portugisiske regering, omend forsigtigt, har lagt op til at indtage.

Fagforeninger i Portugal har sammen med demonstrationernes arrangører allerede lagt op til gennemførelse af generalstrejke(r) i september og/eller november for at påvirke politikerne.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer