Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


OECD spår arbejdsløshed på 16,9% i Portugal i 2013

Samtidig vil væksten i den portugisiske økonomi fortsat være negativ helt frem til slutningen af år 2013, hvor stigningen i eksporten fra Portugal forventes at kunne overvinde den meget svage udvikling i den indenlandske efterspørgsel.

Se Reuters artikel fra 27. november 2012.

Værste krise i Portugal siden 1974
Aldrig tidligere synes det mere vigtigt at portugiserne køber lokale produkter for at støtte landets erhvervsliv.

OECD siger at den negative vækst i Portugal i år 2013 bliver på (minus) 3,1% – mod minus 1,7% i 2011.

Dermed er Portugal ude i den værste økonomiske nedtur siden Nellike-revolutionen i 1974. Se eksempelvis analyse og forventninger til fremtiden og julehandlen 2012 (Deloitte undersøgelse november 2012). 

Samtidig skæres der i sociale ydelser til den fattigste del af Portugals befolkning, og private lønindkomster og pensioner bliver udsat for skattestigninger og nedsættelser i en størrelsesorden, der hidtil ikke er set i Portugal.

Lyspunkter i Portugal
Der er dog også positive træk ved såkaldte ‘kriser’ eller negative udsving i økonomien.

I Portugal er skattesystemet ved at blive strammet gevaldigt op – se artikel . Portugal synes i modsætning til Grækenland at have en relativ stærk (omend efter manges mening alt for stor) administration. Der er sat ind med besparelser, og hvis Portugal kan ændre strukturen på sit træge arbejdsmarked og udbredte brug af ‘vennestjenester’ og ‘forbindelser’ ved offentlige ansættelser og arbejder, kan krisen måske gå hen at få en positiv virkning.

Status er foreløbig at de små erhvervsdrivende må holde for med omfattende begrænsninger i at kunne udstede ‘faktura’er’ uden om skattevæsenet, begrænsninger i at kunne overføre kontante beløb og generelt langt mere kontrol af ‘købmanden og restauranten på hjørnet’.  

Set fra en mere positiv vinkel står de virksomheder, der klarer krisen, ofte meget stærke, når opsvinget går igang.

De rige er fortsat ved muffen i Portugal
Det synes efterhånden åbenlyst at den relativt store overklasse og øvre middelklasse i Portugal ikke i samme grad er ramt af recessionen.

I de dyrere supermarkeder i Lissabonområdet bliver der købt ind af luksusvarer, som om intet var hændt.

Det er en kendt sag i Portugal (og mange andre steder) at de rige i dårlige tider blot sidder på pengene og 'venter' - mange i øvrigt med en stor del af formuen placeret på udenlandske konti.

Mercedes, Audi og BMW biler i Portugal sælger stadig rimeligt. I juli 2012 var BMW det 4. mest solgte bilmærke i Portugal; med Audi på 5. pladsen og Mercedes på en 10. plads. Der er nedgang også for luksusprodukterne, men faldet i omsætningen er typisk mindre end for main-stream mærker.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer