Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Hestekur virker i Portugal men skatteindtægterne falder – 2013 budget skal prøves ved retten

Portugals præsident kan af egen drift forsinke lovgivning ved at lade parlamentet overveje endnu en gang eller eventuelt lade Portugals konstitutionelle ‘højesteret’ vurdere en ny lovgivning.

Budget for 2013
Den siddende præsident Anibal Cavaco Silva meddelte den 1. januar at det særdeles stramme 2013 budget, som i december blev vedtaget af et flertal i det portugisiske parlament, må en tur omkring retten.

Præsidenten mener at der muligvis er så hårde økonomiske tiltag overfor visse grupper i det portugisiske samfund at det nye budget strider mod forfatningen. Den afgørende anledning til at Cavaco Silva (der selv tilhører et regeringsparti) valgte at få vurderet det allerede vedtagne 2013 budget er dog at oppositionen er opsat på at få den konstitutionelle højesterets syn på budgettet.

For de fleste i Portugal vil 2013 byde på ekstra skatter svarende til en månedsløn. Portugals massive skatteforøgelser har vakt opsigt i udlandet – se eksempelvis blogindlægget ‘What a Really Fiscal Cliff Looks Like’

Skatteindtægter halter i Portugal
Anslået 20-30% af Portugals økonomi er sort eller på anden måde uden for beskatning, og andelen er sandsynligvis steget siden krisen satte ind med fuld kraft fra omkring år 2010.

Mindre økonomisk aktivitet i Portugal som følge af recession har desuden betydet færre indtægter til staten, som på trods af kraftige besparelser stadig ikke kan få budgettet til at balancere.

I årets første 11 måneder faldt omkostninger til personale i staten med 18% – primært på grund af beskæringer af lønninger. Skatteindtægterne faldt imidlertid 5,2% fordelt på et 4,4% fald i indirekte skatter og 6,4% på direkte skatter af eksempelvis indkomster. Se mere på Business Week.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer