Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Pension til statsansatte på særdeles fordelagtige vilkår - Portugal borgmester på pension som 47-årig

Øgede skatter presser mange familier i middelklassen i Portugal. 

I starten af 2013 har det vagt opsigt at offentlige ansatte på højt niveau; herunder borgmestre, statsansatte fra ministerier, universiteter, militæret og andre ansatte i det offentlige i Portugal ser ud til at kunne fortsætte med at trække sig tilbage i henhold til tidligere tiders aldersgrænser for pensionering.

Borgmester pensionerer sig som 47-årig
Pensionerne i det offentlige blev i 2011 reduceret som en del af regeringens sparetiltag.

Der er imidlertid stadig særdeles gode vilkår for at gå på pension for en stor del at de offentlige ansatte; specielt dem, som har oppebåret høje lønninger.

Et eksempel: Den tidligere borgmester i Palmela syd for Lissabon vil trække sig tilbage som 47-årig.

Efter 26 år på arbejdsmarkedet og en karriere i det offentlige og inden for politik, vil Ana Teresa Vicente Custódio Sá månedligt modtage 1860 euro.

Pensionens størrelse er måske ikke så voldsom omend stadig pæn efter portugisiske forhold.

Med en middellevetid på et godt stykke op i 80’erne (for en 47-årig), vil den tidligere leder af byrådet i Palmela efter alt at dømme statistisk set oppebære pensionen i omkring 40 år.

Mindste pension fra det offentlige er på 256 euro.

Se historien på Publico (portugisisk), hvor der også er et link til en liste (pdf) over statsansatte, som går på pension i år 2013.

55% af alle statsansatte pensioneres før de fylder 60 i Portugal
Det er tilsyneladende ikke kun Palmela’s borgmester, som ønsker at trække sig tilbage tidligt.

Avisen ‘i’Online skrev den 19. januar at efter en gennemgang af listen over de nye pensionister fra staten, står det klart at 55% af de godkendte ansøgere var yngre end 60 år i 2012.

Ser man på år 2011, var 17% af ansøgerne til pension ifølge IMF under 60 år.

En del af årsagen til de meget rundhåndede aftaler er at den tidligere premierminister José Sócrates (som nu bor i Paris) indførte mulighed for tidlig pensionering for at reducere antallet af offentlige ansatte.

Verdensbanken IMF er principielt set imod denne type ‘besparelser’, der set fra skatteyders og långiveres synspunkter kan have karaktér af gaver til midaldrende offentlige ansatte med gode stillinger. Det fremgår af artiklen i avisen ‘i’Online at antallet af nye pensionister (statsansatte) per år mere end fordobledes fra år 2007 til 2011.

I de sidste 2 måneder af 2012 tre-dobledes antallet af pensionsansøgninger i forhold til resten af 2012. Der antydes at ordningen er så god at mange søger at benytte den, inden den afskaffes.

Pensionsalderen i Portugal er officielt 65 år for både mænd og kvinder.

Den gennemsnitlige pension i Portugal var i år 2011 på 420 euro per måned.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer