Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal refunderer 5% moms på frisørbesøg, autoreparationer og restaurant – op til €250 per år

En sirligt udtænkt plan for at få erhvervsdrivende til at udstede faktura’er er blevet sat i værk fra den portugisiske regerings side.

5% af momsen tilbagebetales
Siden den 1. januar 2013 har det været muligt som privatperson at få refunderet, hvad der svarer til €250 per år (ca. 1860 kroner).

Metoden, som er stillet til rådighed af det portugisiske skattevæsen, går ud på at man hos følgende virksomhedstyper i servicebrancen:

  • frisører
  • skønhedsklinikker
  • restauranter og café’er
  • autoværksteder (arbejdsløn og reservedele)

kan få refunderet 5% af den betalte moms som privatperson.

Enormt momssnyd i Portugal – kunderne på skattevæsenets side?
Årsagen er simpel.

Mange steder i servicebranchen betales der meget lidt moms, og en stor del af omsætningen ryger derved direkte i lommen på indehaver uden skattevæsenets ‘indblanding’. Mange virksomheder i Portugal opererer i årevis uden nævneværdigt overskud, da man i udpræget grad ‘selvregulerer’.

Da antallet af ovennævnte service-virksomheder er så stort at det på det nærmeste er umuligt at kontrollere dem alle effektivt, har regeringen indført en ved første øjekast effektiv plan - man har ved en tilbagebetaling af en mindre del af momsen (nærmere bestemt godt 1/5 del) skabt et incitament til at private kunder beder om en faktura hos frisøren.

Skattevæsenet synes dog at have overset (eller har med vilje negligeret) en vigtig detalje.

For at kræve masimalbeløbet €250 tilbage, skal man indkøbe for serviceydelser i størrelsesordenen €5000 i portugisiske moms IVA i løbet af et år. Med andre ord skal man skaffe fakturaer fra frisør, skønhedsklinik, bilværksted og restaurant til en værdi af samlet €26,739 på et år (ca. 198.000 danske kroner) ved momssatsen 23%.

Moms-refusionen gennemføres på basis af personlige NIF numre (dvs. man kan ikke gå sammen i en familie om at kræve moms tilbage). NIF nummeret skal vises ved hver transaktion.

Tilbagekræver man €250, vil skattevæsenet dermed få dokumentation for at borgeren under alle omstændigheder har en indtægt på mindst €26,739 (for det har borgeren købt serviceydelser for ved forevisning af legitimation) – svarende til €2.228 per måned, hvilket er omkring det dobbelte af den portugisiske gennemsnitsindkomst og omkring 4,5 gange minimumslønnen.

Der er dog næppe fare for at portugisere i de højere indkomstlag (og her er naturligvis tale om summen af sort og hvid indkomst) ikke vil gennemskue dette.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer