Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


EU-IMF: Portugal får måske brug for endnu en hjælpepakke

Den fortsat uløste situation omkring Portugals 2013 budget truer med at kaste landet ud i en endnu værre krise end oprindeligt.

Financial Times skriver at lækkede fortrolige dokumenter fra den såkaldte ‘trojka’ viser at Portugal på det nærmeste er nødt til at

1) bede om yderligere lån – en såkaldt hjælpepakke-2

og

2) bede om udsættelse med betaling af sine forpligtigelser i forhold til den aftale, der oprindeligt blev indgået i forbindelse med den økonomiske hjælpepakke til Portugal i 2011

Se også: Trojka'en på haste-besøg i Portugal.

Både Portugal og Irland får sandsynligvis hjælp
De to lande Irland og Portugal har begge vist vilje til at skære ned og har gennemført reformer.

Det vurderes derfor at EU-IMF er villig til at give både Portugal og Irland en forlængelse – sandsynligvis til ekstra 7 års tilbagebetalingsperiode og en ændret frist for at komme inden for EU's grænser for underskud på statsbudget.

Samtidig udelukker man fra trojka’ens side ikke længere en hjælpepakke nummer 2 til Portugal, der synes at være fanget dels af en alt for omfattende offentlig sektor, som er svær at skære til på kort sigt uden eksploderende arbejdsløshed – dels af at de økonomiske forhold i Europa og verden gør det meget svært for Portugal selv at kæmpe sig ud af krisen.

Skyder Portugal sig selv i foden?
Efter at Portugals konstitutionelle højesteret i starten af marts 2013 underkendte omkring 20% af de særdeles vigtige besparelser på statens 2013 budget (med tilbagevirkende kraft for hele 2013), står nogen iagttagere tilbage med en fornemmelse af at Portugal måske er på vej til at grave sig længere ned i et hul af gældsproblemer.

Blandt de mest kontroversielle afvisninger af sparetiltag, som forfatningsdomstolen i Portugal dikterede, var den i det portugisiske parlament vedtagne lov (en flertalsbeslutning) om afskaffelse af den 14. månedsløn for offentlige ansatte – en form for sommerferie-tilskud.

De ekstra månedslønninger – kan man forsvare dem i krisetid?
Ekstra månedslønninger er ikke usædvanlige i Sydeuropa, men det er en kendt sag i Portugal at mange offentlige ansatte (men dog ikke alle) er nogen af de mest ‘forkælede’ i landet og især har gode forhold sammenlignet med ansatte i den private sektor.

Samtidig er der spekulationer om at dommerne, som underkendte besparelserne og primært er indsat af den tidligere centrum-venstre Sócrates-regering, dermed formodes potentielt at kunne være i opposition til den siddende, og trods alt relativt moderate, center-højre regering. Sådanne vennetjenester er bestemt ikke ukendte i Portugal, hvor mange underhåndsaftaler aldrig kommer til offentlighedens kendskab.

Man kan med andre ord ikke afvise at underkendelsen af besparelserne er del af et politisk spil – og at venstrefløjen i portugisisk politik med vilje spænder ben for besparelser, der sandsynligvis er uundgåelige at gennemføre, hvis Portugal ikke økonomisk set vil bombes 20-30 år tilbage.

Se også: Analyse af Portugals problemer på The Economist, som også har en artikel om Portugals konstitutionelle domstols afgørelse omkring besparelser i marts 2013.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer