Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


17,7% arbejdsløshed i Portugal – CDS-PP partiet uvillig til fortsat at beskære høje pensioner

Arbejdsløsheden i Portugal nåede i 1. kvartal 2013 op på næsten 18%.

I Lissabon, som er ét af de hårdest ramte områder, var arbejdsløsheden 19,5% kun få procent fra Algarve, som topper arbejdsløshedsopgørelsen i Portugal for første kvartal 2013 med hele 20,5%.

I den centrale del af Portugal (region Centro) er der ‘kun’ målt 13,3% arbejdsløshed.

De 17,7% arbejdsløshed er en kraftig stigning i.f.t. samme tid sidste år, hvor der var 14,9% arbejdsløse (2,8 procet-points stigning). I forhold til sidste kvartal 2012 steg arbejdsløsheden i Q1 2013 med 0,8 procent-point.

Ungdomsarbejdsløshed meget høj
For unge mellem 15 og 24 år, som ikke er under uddannelse, er arbejdsløsheden primo 2013 opgjort til 42,1%.

Samlet set har omkring 10,4% været arbejdsløse i mere end 12 måneder og det samlede arbejdsløshedstal målt på personer i Portugal er omkring 952.000.

Pensions-uenighed i regeringen
Både premierminister Passos-Coelho og finansminister Gaspar tilhører det største regeringsparti PSD.

Regeringskoalisionens ‘lillebror’ i form af de liberale demokrater (CDS-PP) har længe holdt sig på afstand af diskussioner om og gennemførelse af de efter manges mening nødvendige sparetiltag, der har præget Portugal.

Det ser imidlertid ud til at udenrigsminister og leder af CDS-PP Paulo Portas har tænkt sig at stille sig imod forringelser for de mest velhavende pensionister (pensioner over €1350), som står til at få en ekstra solidaritets-skat videreført for at budgettet kan hænge sammen.

Hvorvidt Portas gør alvor af truslen vides endnu ikke, men der argumenteres for at velhavende og pensionsmæssigt højt betalte ældre portugisere er med til at hjælpe børn og børnebørn gennem den økonomiske krise. Det svære spørgsmål i tilfælde af veto fra Portas/CDS-PP er, hvor pengene så skal findes for at honere aftalen med långiverne om statsbudgettet i Portugal.

Fra oppositionens side ventes der med spænding på om flertals-regeringen kan sprænge sig selv efter at have modstået stort set ethvert pres fra venstrefløjen og det store centrum-venstre parti PS i en længere periode.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer