Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Politisk krise i Portugal - både finansminister og udenrigsminister går af i utide - økonomisk krise blusser op

Krisen kradser på ny i Portugal. Mens den økonomiske krise tidligere har haft primært fokus, er der denne gang tale om en markant politisk krise, som allerede har medført at den økonomiske krise blusser kraftigt op igen.

Vitor Gaspar - Portugals finansminister går af
Den af mange højt respekterede portugisiske finansminister, Vitor Gaspar, var den første til at træde tilbage. Det skete allerede mandag den 1. juli, og ifølge portugisiske medier havde Vitor Gaspar ytret ønske om at trække sig helt siden oktober 2012. Victor Gaspar var nok den primære garant for den stramme økonomiske linje, som Portugal har fået meget ros for, fra resten af EU, ECB og IMF.

Vitor Gasper blev straks afløst af Maria Luis de Albuquerque - ligeledes fra det største regeringsparti i Portugal, PSD.

Paulo Portas - Portugals udenrigsminister går af
Den portugisiske udenrigsminister Paulo Portas fra det mindre regeringsparti CDS, valgte den 2. juli 2013 også at trække sig tilbage i protest mod de planlagte nedskæringer i Portugal. Portas’ beslutning virkede dog noget mere impulsiv, idet højtstående medlemmer i CDS, straks udtrykte utilfredshed med beslutningen.

Siden har såvel statsminister Pedro Passos Coelho samt præsident Cavaco Silva forsøgt at få Paulo Portas på bedre tanker, men indtil videre uden held.

CDS har dog udtrykt at man ønsker at blive i regering, men uden Paulo Portas som minister.

Enkelte mener desuden at Paulo Portas bl.a. trækker sig grundet personlig utilfredshed med valget at den nye finansminister.

Lokale medier i Portugal hævder at yderligere to CDS-ministre har været klar til at trække sig tilbage. Det drejer sig om Mota Soares og Assunção Cristas, som dog nu af CDS-ledelsen skulle være blevet overtalt til at blive siddende i ministerstolene.

CDS har kongres-møde i kommende weekend, og der spekuleres i om der skal vælges en ny formand som erstatning for Paulo Portas. Indtil da vil det fortsat være Paulo Portas, der skal varetage forhandlingerne om fortsat samarbejde med statsminister Passos Coelho fra PSD.

Pedro Passos Coelho - Portugals statsminister kæmper for regeringens overlevelse
Onsdag den 3. juli 2013 har premierminister Pedro Passos Coelho holdt tale, og erklæret at han fortsat vil kæmpe for regeringens overlevelse samt den fortsat stramme økonomiske kurs.

Han udtaler ligeledes at der er stor chance for at regeringssamarbejdet mellem PSD og CDS vil kunne fortsætte. Passos Coelho anerkender desuden at de finansielle markeder straffer Portugal for den aktuelle politiske usikkerhed, og han finder det vigtigt at den politiske krise løses hurtigst muligt.

Anibal Cavaco Silva - Portugals præsident holder møder med samtlige partier
Portugals præsident Cavaco Silva vil de kommende dage afholde møder med samtige partier, for at bidrage til løsning af den politiske krise i Portugal.

Der vil desuden blive afholdt ministerrådsmøde den 4. juli.

António Seguro - leder af Portugals største oppositionsparti ønsker nyvalg
Allerede onsdag mødtes Cavoco Silva med lederen af Portugals største oppositions-parti, PS (socialisterne), der ledes af António José Seguro. Seguro har mange gange i
løbet af de seneste år opfordret til nyvalg, og det fortsætter han med i den tilspidsede situation i Portugal. António Seguro tog over som formand for PS efter den tidligere statsminister José Socrates.

António Seguro har i dag foreslået at parlamentsvalget afholdes den samme dato som kommunalvalget den 29. september 2013 for at spare penge og ressourcer ved gennemførelse af valg i utide.

José Manuel Barroso - portugisisk EU formand ser på fra sidelinjen
Formand for EU, portugiseren José Manuel Barroso udtaler at han følger situationen i Portugal med bekymring.

Politisk krise medfører ny økonomisk krise
Portugal er ofte er blevet fremhævet som et godt eksempel for sin måde at tackle den økonomiske krise på via reformer og besparelser, Imidlertid har den nye politiske krise straks medført fornyet usikkerhed blandt investorer, hvilket har påvirket hele det europæiske aktiemarked negativt.

Usikkerheden skyldes at mange investorer frygter at et valg i utide kan betyde at Portugals regering fremover potentielt ikke vil følge den nedskæringskur, der er blevet pålagt af IMF, ECB og EU. Ved tildelingen af Portugals hjælpepakke i 2011 accepterede den siddende regering en række vilkår og forpligtelser for økonomiske nedskæringer og en stram finanspolitisk linje.

Relateret artikel: EU hjælpepakke til Portugal vedtaget i EU – 78 millarder euro i lån over 7,5 år

Den politiske krise i Portugal resulterede i dag straks i fornyet økonomisk krise på flere fronter:

Euroen falder grundet usikkerhed i Portugal
Frygten for konsekvenserne af den politiske krise i Portugal medfører store udsving på de finansielle markeder generelt - særligt fordi nogen tvivler på om euroen overlever, hvilket i dag betød at euroen blev svækket overfor dollar og yen.

Portugisiske aktier falder kraftigt
På det portugisiske aktiemarked faldt PSI20-indekset med hele 5,3% den 3. juli 2013, Banco Comercial og Banco Espirito Santo faldt henholdsvis 13% og 11%.

Portugisiske låne-renter stiger kraftigt
De portugisiske 10-årige renter steg i dag markant med 100 basispoint til 7,44%. Samtidigt faldt renterne i Danmark, Sverige og Tyskland.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer