Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


UEFA Champions League Finale – Lissabon, Portugal – maj 2014

Finalen i Champions League turneringen 2013/2014 skal spilles i Portugals hovedstad Lissabon i maj måned 2014.

Få mere information om billetsalg til Champions League Finalen, Lissabon 2014

Billetterne er per ultimo oktober 2013 endnu ikke sat til salg. Vi opdaterer løbende.

Estádio da Luz - Estádio do Sport Lisboa e Benfica
UEFA (Union of European Football Associations) har til denne sæsons turnering valgt, at finalen skal spilles på Estádio do Sport Lisboa e Benfica, bedre kendt som Estádio da Luz (lysets stadion), til hverdag hjemmebane for fodboldklubben SL Benfica.

Benficas hjemmebane har plads til 65.000 tilskuere, blev indviet i 2003 og brugt som finale stadion ved EM 2004, der, som mange måske husker, blev vundet af Grækenland med 1-0 over netop værtslandet Portugal.

Estádio da Luz afløste et ældre stadion med samme navn. Det gamle stadion havde plads til 120.000 tilskuere og var blandt verdens største stadions.

UEFA – den europæiske fodbold union
Den europæiske fodbold sammenslutning (UEFA) blev oprettet i 1954 i Basel, på foranledning af de italienske, franske og belgiske fodboldforbund. Oprindeligt var der 25 medlemslande, men er sidenhen blevet udvidet til over det dobbelte, så der i dag er 54 medlemslande (inklusive Israel, Kasakhstan og Færøerne blandt andre).

UEFA er et af seks kontinentale forbund, der hører under det internationale fodboldforbund FIFA.

Den første præsident i UEFA var dansk
I dag er det franskmanden Michel Platini der kontrollere UEFA med hård hånd, men de færreste ved, at det var en dansker ved navn Ebbe Schwartz, der blev udnævnt som den første præsident i Europas sammenslutning af fodboldforbund. Han kom fra en stilling som formand for DBU (Dansk Boldspil Union) og var præsident for UEFA fra 1954 – 1962. Fra 1962 til sin død allerede i 1964, var han både medlem af det administrerende udvalg og vicepræsident i FIFA.

Der har kun været seks præsidenter for UEFA siden oprettelsen i 1954, og Michel Platinis forgænger, svenske Lennart Johansson sad 17 år på posten.

Turneringer i UEFA regi
Det er ikke kun Champions League UEFA har ansvaret for, men også de Europæiske mesterskaber (UEFA European Championship, eller på dansk: EM i fodbold), Europa League (turneringen for Europas ’næstbedste’ fodboldklubber), samt Super Cup (en kamp mellem den foregående sæsons vinder af Champions League og Europa League).

Som en sjov note kan det nævnes, at franskmanden Michel Platini faktisk kan prale med at have scoret flest mål i Europamesterskabernes historie. Hele ni mål på kun 5 kampe i den EM slutrunden, der blev afholdt i hans hjemland Frankrig i 1984.

UEFA Champions League – Den Europæiske Mesterholdsturnering
Den første vinder af Europas fineste turnering var Real Madrid. De vandt faktisk turneringen de første fem gange fra 1956-1960, inden Portugals hovedstadsklub Benfica endelig fik slået Madrids dominans af banen og vandt de efterfølgende to sæsoner (Benfica kom yderligere i finalen fem gange, seneste i 1990, men vandt aldrig turneringen igen).

Indtil 1993 hed turneringen for de bedste klubber i Europa, European Champion Clubs Cup (Den Europæiske Mesterholdsturnering) og havde udelukkende deltagelse af vinderen af de respektive medlemslandes fodboldturnering.

I dag er sammensætningen af deltagerholdene i Champions League lidt anderledes. Små nationer, uden nyere fodbold traditioner på den store scene, og som heller ikke er betragtet som det helt store økonomiske og seermæssige trækplaster blandt Europas og hele verdens fodboldinteresserede, bliver stærkt forfordelt, når der skal vælges klubhold til UEFA’s fineste fodboldturnering.

I dag finder man Europas bedste klubhold blandt klubber, der ikke nødvendigvis er nationale mestre (men som måske lige så godt kunne have været det). En håndfuld ligaer i Europa, har flere klubber i den kategori og det er måske helt naturligt, at der deltager flere klubber fra de samme lande, hvis man ser på det rent kvalitative i en turnering, der har store økonomiske interesser.

Desuden er det en turnering, der i manges øjne tangere VM slutrunden i interesse og underholdning. I Champions League møder man verdens bedste fodboldspillere. Det gør man ikke nødvendigvis til VM eller EM.

Et eksempel er, at VM i Brasilien 2014 eller kommende slutrunder, bliver uden verdens pt. dyreste fodboldspiller, Gareth Bale fra Wales, da det ikke er sandsynligt at den lille nation, i fodboldmæssigt sammenhæng, nogensinde kvalificerer sig til noget.

Til gengæld kan vi i Champions League nyde godt af de bedste spillere fra Sydamerika, Afrika og ikke mindst hele Europa, der jo netop er købt og ansat af klubberne til at vinde dette trofæ.

Derfor har UEFA Champions League turneringen ofte en endnu stærkere profil end mesterskabsturneringer for individuelle lande har.

Hvem har vundet mest? – klubber og lande
Historisk set er det få klubber, der har vundet turneringen for Europas bedste klubhold flest gange:

 • Real Madrid (Spanien): 9 sejre (12 gange i finalen)
 • Milan (Italien): 7 sejre (11 gange i finalen)
 • Bayern München (Tyskland): 5 sejre (10 gange i finalen)
 • Liverpool (England) 5 sejre (7 gange i finalen)
 • Barcelona (Spanien) 4 sejre (7 gange i finalen)

Andre traditionsklubber der også har gjort det godt tæller Ajax Amsterdam, Inter Milan, Manchester United, Juventus og Benfica.

Det er også fra Europas 4 bedste fodboldligaer man finder det samlede antal finalehold:

 • Italien 26 gange i finalen (12 sejre)
 • Spanien 22 gange i finalen (13 sejre)
 • England 19 gange i finalen (12 sejre)
 • Tyskland 17 gange i finalen (7 sejre)

Portugal vs. Danmark – en statistik der taler for sig selv
Gennem tiden har en klub fra Portugal løbet ind til finalen i turneringen for Europas bedste hold. Fire gange lykkedes det at vinde trofæet:

 • 1960-61 Benfica – Barcelona 3-2 (27.000 tilskuere i Bern, Schweiz)
 • 1961-62 Benfica – Real Madrid 5-3 (61.000 tilskuere i Amsterdam)
 • 1986-87 Porto – Bayern München 2-1 (57.500 tilskuere i Wien)
 • 2003-04 Porto – Monaco 3-0 (53.000 tilskuere i Schalke, Gelsenkirchen)

Udvalgte statistikker på Portugal og Danmarks deltagelse i Champions League:

 • Benfica 2 sejre (7 gange i finalen)
 • Porto 2 sejre (2 gange i finalen)
 • Danske hold 0 sejre (0 gange i finalen)
 • Portugal 9 gange i finalen (4 sejre)
 • Danmark 0 gange i finalen (0 sejre)

Danmark kan jo så, i modsætning til Portugal, mønstre en EM titel. Men det er en helt anden snak.

Læs også: Champion League grupper 2013 – opdatering på igangværende sæson (2013-2014)

Se målene fra finalen mellem Porto og Monaco 26. maj 2004.Kommentarer

 

Gaspar siger:

det var den 25.10.2003 at det nye stadion havdet åbning og det vil blive fejret d.27/10-2013 Søndagenskamp kl.17.15 mod National

26 October 2013 11:01 AM
 

Gaspar siger:

link til historie om Estádio da Luz - Estádio do Sport Lisboa e Benfica ......

www.record.xl.pt/.../interior.aspx

26 October 2013 11:34 AM