Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Nyt dinosaur fund i Portugal - igen

Fossiler fra en ny dinosaur-art, der menes at have vandret rundt på den iberiske halvø for 150 mio. år siden, er fundet ved klippeformationen i Lourinhã, lige nord for Lissabon, ved et tilfælde.

Læs også: Dinosaur fund i Portugal

Det er ikke første gang forskere i Lourinhã støder på rester af de kæmpedyr, der betrådte jorden for millioner af år siden. I Lourinhã er der tidligere fundet rester af Torvosaurus tanneri, en lignede art der engang huserede i Rocky Mountains i Nordamerika.

Men en undersøgelse, bragt i det videnskabelige online magasin PLOS ONE, har fastslået, at der er tale om fossiler fra en anden kødspisende gigant dinosaur, der er blevet døbt Torvosaurus gurneyi og som altså huserede i det, der i dag kendes som Portugal. Forskere mener, at de begge har forfædre der går helt tilbage til den periode, hvor Atlanterhavet ikke var helt åbent og det europæiske og amerikanske kontinent ikke havde løsrevet sig helt fra hinanden.

Havde syleskarpe tænder
Torvosaurus gurneyi er forskellig fra sin amerikanske søster, idet den havde anderledes kæbeparti, skinneben og rygparti, samt færre tænder i overkæben. Disse 10 cm. lange tænder gjorde alligevel Torvosaurus gurneyi til en dødsensfarlig kødæder og den var højst sandsynligt også helt oppe i den trygge ende af fødekæden.

Se også:
Portugal Forum: Dinosaur-spor i Portugal

Et glubsk bæst
Torvosaurus gurneyi er ikke verdens største kødædende dinosaur man har kendskab til, men med en samlet kropslængde på 10 meter, et hoved på 1.15 meter, kløer på størrelse med en god, dansk hækkesaks og en samlet vægt på mellem 4 og 5 ton, har det med garanti ikke været en udpræget fornøjelse for andre af datidens levende væsener, at møde denne kæmpe.

T-Rex levede for ca. 70 mio. år siden
80 millioner år senere dominerer den nok så kendte T-Rex dinosaur landjorden. På dette tidspunkt var Torvosaurus gurneyi allerede for længst uddøet og blevet til de fossiler, man har fundet rester af i dag.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer