Hvorfor skulle turister tage til Portugal for at se værker af en catalansk maler? Hvorfor valfarter turister til Louvre, Paris for at se eet specifikt værk af en Italiener, er det korte, men præcise modspørgsmål.
Den meget omtalte og kontroversielle sag om statens salg af en værdifuld mængde malerier af den spanske kunstner Juan Miró, er ganske velbeskrevet i en online artikel af The New York Times den 26. marts 2014.
National arv eller nemme penge
Sagens kerne er, at staten ville bortauktionere en stor samling af Miró på Christie’s auktioner i London i februar måned. En auktion der indtil videre er blevet udskudt. For er det en national arv der tilhører befolkningen eller er det bare endnu en måde at skaffe penge på, der derefter kan smides ned i bunden af det tilsyneladende uendelige økonomiske hul, der synes umuligt at fylde op.
Miró samling ukendt for offentligheden
Portugal overtog malerierne, da staten i 2008 måtte hjælpe den nødlidende portugisiske bank BPN (Banco Portûgues de Negócios). Banken havde anskaffet sig en, hvad man snildt kan kalde hemmelig samling, dårligt opbevaret Miró værker og hvis tilstedeværelse endog var ukendt for landets mange kunstkendere.
Trods store protester - regeringen retfærdiggør
Protesterne har været massive og kunstkendere mener bestemt ikke, at et salg af Mirós malerier kan sammenlignes med privatiseringen af energiselskaber, motorvejsstrækninger, postvæsenet og meget andet, der indtil videre har indbragt 8 mia. euro.
Omvendt mener staten at de gør det, som banken skulle have gjort for at få penge i kassen; sælge private aktiver.
Portugal mangler et museum for international kunst
Men et salg vil hverken gøre fra eller til, rent økonomisk. Landets gæld er så stor, at de relativt få millioner euro et salg ville indbringe, er en dråbe i vandet og malerierne vil med stor sandsynlighed havne i udlandet. Så hellere beholde værkerne og lade befolkningen og turisterne nyde dem på et dertil indrettet museum. Et museum for international kunst.
Har du pengene?
Har du lidt over 36 mio. euro, som en auktion forventes at indbringe, og lyst til at udstille dem på museum i Portugal, så kunne problemet være løst – og alle er glade, eller? Det forventes at samlingen sættes på auktion igen i juni måned.
Grækenland sælger Akropolis
Læs den glimrende artikel fra The New York Times, der blandt andet fortæller, at den konkursramte amerikanske storby Detroit, med det samme sagde nej til at sælge byens kunstsamling for at skaffe hurtige penge. Noget staten til gengæld siger ja til i Grækenland, hvor et salg af det gamle Akropolis her og nu skal skaffe likvide midler til det kriseramte land.