Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugal forlader internationale låneprogrammer – økonomien på rette spor

Portugals premierminister, Pedro Passos Coelho meddelte søndag 4. maj 2014 på portugisisk tv, at Portugal forlader låneprogrammet på 580 mia. kr., som er blevet stillet til rådighed af EU og Den Internationale Valutafond siden maj 2011, skriver BBC News.

Succes på obligationsmarkedet
Regeringen vælger at vende tilbage til normalen, uden en økonomisk kredit som sikkerhedsnet og premierministeren mener, at det er i den bedste interesse for Portugal efter landet har fået kreditværdigheden tilbage.

Tidligere i år havde Portugal stor succes med at sælge statsobligationer til internationale investorer. De internationale långivere havde noteret sig, at der er fremgang i eksporten og privatforbruget stille og roligt stiger igen.

Krisen kradsede hårdt
De seneste års lavkonjunktur er ikke set i Portugal siden de svære år i 70’erne og den økonomiske hestekur der skulle til for at slippe ud af låneprogrammer igen, har sat sine spor i den portugisiske befolkning. De offentlige ansattes lønninger og pensioner er blevet kraftigt beskåret, skatterne og momsen er steget og arbejdsløsheden er på over 15 procent.

Nu venter der regeringen en hård opgave med at rette op på landets økonomi, uden lån og sikkerhedsnet fra fællesskabet, hvis situationen, mod premierministerens forventning, skulle tage en uventet negativ drejning i forsøget på, at stå på egne ben igen. Socialisternes partileder António José Seguro fortalte senere søndag aften på portugisisk tv, at ‘selvom låneprogrammerne er ved vejs ende, er nøjsomheden og menig mands selvopofrelse stadig gældende’, citerer avisen New York Times online

Portugal forlader hjælpepakken pr. 17. maj 2014 og følger dermed Irland og Spanien, der forlod låneprogrammerne henholdsvis december 2013 og januar 2014, mens Grækenland stadig har brug for økonomisk støtte.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer