Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Nye skattestigninger i Portugal måske nødvendige – 2014 budget underkendt af forfatningsdomstol

Portugals forfatningsdomstol afviste fredag 31. maj 2014 regeringens stramninger i den offentlige sektor.

Det skriver Financial Times.

Besparelser, der har stået på siden 1. januar 2014 og ramte lønninger til ansatte i den offentlige sektor, pensioner til enker og enkemænd, samt en reduktion af sygdoms- og arbejdsløshedsunderstøttelse, skal genoprettes pr. 1. juni 2014.

Der er dog ingen difference godtgørelse til de implicerede med tilbagevirkende kraft.

Det er sjette gang på mindre end to år, at retten afviser regeringens planer om besparelser, der skulle bidrage til at hente indtægter til de nødvendige afdrag på lånene, der skal tilbagebetales i forbindelse med Portugals tre år lange hjælpepakke.

Domstolen skønnede, at nedskæringer på mellem 2-12 procent som værende uforholdsmæssige store og at det ville forbryde sig mod ’det forfatningsmæssige princip om lighed’.

Skatten skal stige
Portugal har, som det andet land efter Irland meldt ud, at man ikke længere ønsker økonomisk hjælp udefra, men EU, Den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank er, efter retten igen har afvist besparelsesplaner, bekymret for regeringens evne til at inddrive de nødvendige midler der skal til, uden at det går ud over befolkningen og dermed hindrer den lovede økonomiske fremgang.

Regeringen ser nemlig ingen anden udvej, end at lade skatten stige igen og det kan have en boomerang effekt på den ønskede vækst og forbruget, når den almindelige borger endnu en gang skal spænde bæltet ind for at klare dagen og vejen.

Premiereminister Pedro Passos Coelho siger, at han ’ikke kan forpligtige sig til IKKE at lade skatterne stige’, efter rettens afvisning, der efterlader et hul i statens budget for 2014 på 750 mio. euro.

Oppositionen mener, at der skal udskrives valg tidligere end det planlagte i 2015.

Læs også:

Arbejdstid op fra 35 til 40 timer i det offentlige i Portugal – nyt budget med flere besparelser på vej

Portugal forlader internationale låneprogrammer – økonomien på rette sporKommentarer

Endnu ingen kommentarer