Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Lissabon beboere har et blandet forhold til deres verdensberømte fortove

De møjsommeligt udformede, portugisiske fortove er ikke populære hos den ældre del af befolkningen i Lissabon.

En undersøgelse har vist, at 90 procent af befolkningen over 55 år frygter at gå på fortovene i Lissabons gamle kvarterer, fordi de er for stejle og glatte i regnvejr.

Selvom de hvide kalksten får byen til at lyse op, er der ingen fast greb i underlaget, når stenene blive våde. Det får mange fodgængere til at gå ud på den asfaltbelagte vej til stor fare for dem selv, når trafikken suser forbi.

Mange ældre mennesker glider og falder på fortovene
82 årige Maria de Lourdes Soares Pepe fortæller, at hun ikke har tal på, hvor mange hun har set folk glide og falde ned af det stejle fortov, hun har boet langs med hele sit liv. Mange stopper først deres fald når de rammer en pæl på ved ned af det trappelignede fortov, fortæller hun. Hvis det stod til Fru Pepe, blev alle fortove cementeret.

Prisen for en smuk og anderledes storby
Byen har mange stejle fortove, til fare for de mange ældre mennesker, der bor i den gamle del af Lissabon.

Adelaide Trindade 65 år vil dog ikke undvære byens kunstfærdige brostensbelægninger og siger ‘ja, jeg ved belægningen er glat og jeg går ikke i passende sko, men det er prisen man betaler for at have byens flotte fortove’.

Til sammenligning har Portugals næststørste by Porto samme kunstneriske belægning, men lavet af andre og mere skridsikre sten.

Renovering er på bekostning af kulturarv
Embedsmænd i Lissabon fortæller, at de er lydhøre overfor renovering af mange fortove, men siger samtidig, at den klassiske brostensbelægning i så fald ikke overlever.

Det har fået modstandere af så radikale ændringer på banen, der mener, at belægningen er en vigtig del af Lissabons kulturarv og ikke bare kan fjernes. Indbyggerne i Portugals hovedstad vakler mellem ønsket om en solid fortovsbelægning og bevarelse af et stykke ikonisk kultur.

Fortovene er kendte i mange andre lande
De portugisiske fortove er en kunstform i sig selv. Mønsteret af hvide og sorte sten anlagt i forskellige motiver som smuk gadekunst, er et kulturelt kendetegn for Portugal og som også ses i andre af Portugals tidligere kolonier.

I Brasilien havde man også, indtil 2008, denne type fortovsudsmykning på Rio de Janeiros strandpromenade, men ændrede belægningen på grund af faren for uheld blandt fodgængere og ikke mindst de høje omkostninger til vedligeholdelse.

Kreative idéer skal bevare Lissabons kulturarv
Kunstneren Tiago Custódio vil også bevare de portugisiske fortove og har startet et projekt, hvor huller bliver fyldt med firkanter af træ, beklædt med et stykke farverigt stof. Tiago mener, at ’kulturarven er vores og den skal vi bibeholde’.

Læs hele Wall Street Journal artiklenKommentarer

 

Gaspar siger:

Jeg kan som husejer i Lisboa godt se at der er problemer nogle steder og at der kan gøres noget ved belægningen af gaderne i Lisboa. Men det er ikke kun brosten som er et problem,mange er nød til at gå på vej og gade fordi parkering at bil i byen er et stort, det er helt alm. at der holder biler i 3 række  og lang oppe på fortovet. i fodgængerfeltet og mange andre steder som alle kan se er forkert men ikke vil gøre noget ved. det se ud som at bilejere heller vil betale en p-bøde nu og da end at benytte alle de gode p-hus som der er ovre alt i byen.

    Men mange fortove er ikke vieligehold igennem årene og vejtræer og deres røder kommer op af jorden og ødelægge veje og fortove.  Det er et mareRit for kvinder i sko med hæle at komme rundt i byen og dennes fortove.

   Men jeg elsker min by og ønsker ikke så mange ændringer, men selvfølge kunne der bruges flere penge på vieligehold af fortove i Lisboa.

12 June 2014 11:53 AM