Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Hvem ankom først? - Museknogler fra vikingetiden fundet på Madeira

Først var det Amerika – nu er det Madeira. Vikingerne har gjort det igen. Nye forskningsresultater peger på, at museknogler fundet på den portugisiske ø Madeira stammer fra omkring år 900-1030, en periode hvor vikingerne var meget aktive.

Det kan næsten konkluderes, at vikingerne udover Amerika altså også kom portugiserne i forkøbet og ankom til Madeira 400-500 år før sømænd i tjeneste under Henrik Søfareren gjorde omkring år 1420.

Blinde passagerer på vikingernes skibe til Madeira
Seniorforsker ved DTU Space i Danmark Jens Olaf Pedersen har skrevet en artikel baseret på spanske undersøgelser der påviser, at musebestanden på Madeira har skandinaviske rødder og temmelig sikkert var ombord på vikingernes langskibe. Det vil i så fald betyde, at vikingerne besøgte øen længe før portugiserne slog sig ned.

Mus var også et skadedyr dengang
Det menes, at de skandinaviske mus spise størstedelen af øens småfugle og ligesom portugisernes medbragte kaniner til Porto Santo mange år senere, forårsagede musene en økologisk katastrofe, idet både dyre- og plantearter på datidens Madeira (og Porto Santo) blev udryddet på grund af menneskenes manglende omtanke (og viden og forståelse). Øernes flora og fauna kunne have en helt anden sammensætning i dag.

Har vi et erstatningsansvar overfor Madeira?
”I disse tider hvor det er blevet populært at forlange undskyldninger for fortidens gerninger og helst i form af en økonomisk kompensation, er det ikke til at vide, hvad regningen for vikingernes invasion på Madeira kan løbe op i”, skriver Jens Olaf Pedersen med et glimt i øjet.

Læs artiklen ’Vikinger på Madeira’ og lyt til Jens Olaf Pedersen, da han tidligere på ugen besøgte Danmarks Radios P1 Morgen og fortalte sin historie (netradio: scroll ned til indslaget der starter kl. 06.49).Kommentarer

 

Fernando Kvistgaard siger:

Jeg betvivler ikke at vikingerne har været på Madeira før portugiserne, men det med musene, skal man passe på hvad man siger som forsker. En af fejlene forsker gør er, at de ikke konfrontere opdagelser med andre grene af videnskab - Historien.

Man ved at vikingerne også har besøgte de portugisiske kyster i årene 800-900, hvor blandt andet har handlet med de lokale. Byen Porto var et af stederne hvor de har opholdt sig i længere eller kortere perioder og har blandt haft indflydelse i både konstruktion i området.

Under generobring af Lissabon i 1147, har det været mere 1.000 langskibe fra Skandinavien (meste fra Danmark), med soldatter som, sammen med portugiserne, hjælp den første portugisisk konge at generobre byen fra muslimerne (Maurere).

Det er meget muligt, at musene fra Skandinavien også "immigrerende" til Portugal og at deres afkom sejlede fra Porto og Lissabon til Madeira.

19 July 2014 11:11 AM
 

Alaska siger:

> Under generobring af Lissabon i 1147, har det været mere 1.000 langskibe fra Skandinavien

> (meste fra Danmark), med soldatter som, sammen med portugiserne, hjælp den første

> portugisisk konge at generobre byen fra muslimerne (Maurere).

Och vilka referenser har du för detta påstående?

20 July 2014 1:04 AM