Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Lissabon udenfor Portugals grænser – Lisbon i USA

Hvorfor hedder byerne også Lisbon i USA og hvor ligger de egentlig? – spøjse og historiske observationer

Hvor ligger Lissabon? Det kan lyde som et overflødigt spørgsmål på en hjemmeside, der primært henvender sig til danskere med interesse for Portugal.

Det er da Portugals hovedstad, ville de fleste nok svare.

Og ja, det er sandt nok, men hvis man forestiller sig, at spørgsmålet gik til en person fra Lapland i Finland, så kunne vedkommende sagtens svare, at det er en lille, ubeboet ø i den Botniske Bugt. Og det er faktisk også rigtigt.

Der findes ingen umiddelbar relation mellem øen i Finland og Lissabon i Portugal, der ligger små 4.700 km sydpå. Selv i Norge har de navngivet en plet på landkortet Lissabon.

Mere aktuelt rejse-info om USA på Guide-USA.dk

Lisbon i USA – Lissabon udenfor Portugal
I USA findes der 14 stater, som har byer med navnet Lisbon (Lissabon på engelsk):

 • Florida
 • Clark County, Ohio
 • Iowa
 • Louisiana
 • Illinois
 • Maryland
 • New Hampshire
 • New York
 • North Dakota
 • Juneau County, Wisconsin
 • Ohio (Columbiana County)
 • Waukesha County, Wisconsin
 • Maine
 • Connecticut (i New London County) - én af de store Lisbon i USA med omkring 4500 indbyggere


 

LIsbon, Connecticut - køretur gennem byen

Sjove historier bag navngivning i USA
Det er ofte finurligheder der ligger til grund for, hvorfor byen hedder som den hedder og stort set alle byer med navnet Lisbon i USA har forbindelse med Lissabon i Portugal – i større eller meget mindre grad – en enkelt by skiftede sågar navn til Lisbon (North Dakota), fordi byens grundlæggers kone kom fra Lisbon, New York.

Nedenfor er et par historier om udvalgte Lisbon byer i USA:

Lisbon - New Hampshire
I New Hampshire havde guvernørens ven været konsul i Portugal, så hvorfor ikke kalde byen Lisbon i 1824, da byen én gang for alle skulle have et fast navn. Navnet på byen havde vekslet en del gange, afhængig af bystyret, for allerede i 1763 hed byen Lisbon for første gang.

Lisbon - New York
I den nordlige del af staten New York ligger Lisbon. I 2010 var der godt 4.000 indbyggere, der måske lige så godt kunne have boet i Lisburn. For det var det der stod på papirerne fra folketællingen i 1810 og Lisburn er en by udenfor Belfast i Nordirland.

Lisbon - Illinois
Lisbon i Illinois, USA havde 248 indbygger, 91 husstande og 72 familier der boede i landsbyen. Det var i år 2000. I 2010 var indbyggertallet på 285, eller en stigning på 14,3 procent (!). Tilhørsforholdet til Portugal står lidt i det uvisse, men flere nordmænd fandt Lisbon, Illinois omkring 1850 – Det kan jo faktisk være nordmænd der har medbragt navnet?

New Lisbon og Lisbon
Med tiden blev mange bynavne forkortet fra New Lisbon til bare at hedde Lisbon i USA. Det er en skønsom blanding af små flækker med et par hundrede indbyggere og småbyer med 2-3.000 op til 8.000-9.000 indbyggere.

De fleste byer har med tiden også gennemgået en navneforandring fra noget helt andet til endelig at hedde Lisbon, som i ovenstående eksempel fra New Hampshire, hvilket primært skete i nittenhundredetallet, da byerne skulle indordnes i større amter (County).

Se også: Library of Congress - Lisbon in the US

Rejsetip: Billeje USAKommentarer

 

Gaspar siger:

en lille note : i daglig tale udtaler og siger vi Lisboa .......men vi som bo i Lisboa er små salat hovder : alfacinho

15 September 2014 5:30 PM