Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Hvorfor er Golden Visa ordningen i Portugal så attraktiv og hvem benytter sig af den?

På grund af de sidste mange års økonomiske krise, der blandt andet har ramt boligmarkedet og bygge og anlægsindustrien meget hårdt, har Portugals regering indført ordningen ’Golden Visa’, der tillader ikke-EU borgere at lave finansielle investeringer i Portugal, for til gengæld at kunne opnå opholdstilladelse og almindelige rettigheder uden om det normale system.

1360 visa er udstedt siden starten i oktober 2012 og Kina tegner sig for 81 procent. Det anslås, at antallet af kinesere allerede bosiddende i Portugal ligger på 20.000 og at de primært ernærer sig i restaurantionsbranchen eller som ejer af en af de mange lavprisbutikker, der specialiserer sig i salg af nonfoodvarer, importeret fra Kina.

Ny generation med penge på vej fra Kina
En ny og mere velhavende generation af kinesere er på vej til Portugal. Den nye generation af kinesiske tilflyttere kigger på tøj og mulig bopæl eller kontor i området på eller omkring Avenida da Liberdade i Lissabon.

Ifølge Paulo Portas, Portugals vicestatsminister og arkitekten bag landets Golden Visa ordning, er ejendomsmarkedet, der tidligere var helt lammet af recession, blevet genoplivet.

I de to år Golden Visa ordningen har eksisteret, er der genereret næsten 900 mio. euro i investeringer udefra og tallet forventes at nå 2 mia. euro ved udgangen af 2015.

Antallet af millionærer i Kina i dag er på ca. 2.4 mio. og oveni er omkring 150 milliardærer. Kun USA har flere velhavende. Det anslås, at 64 procent af Kinas millionærer allerede har forladt landet eller planlægger at gøre det. Den kinesiske indvandring til Europa har ændret sig fra at være import af simpel arbejdskraft til at have en mangefacetteret dimension.

Kraftige investeringer i store selskaber
Velhavende kinesere bruger visa muligheden i Portugal til at sprede lidt af deres kapital, men også som en Plan-B, hvis der skulle opstå problemer i hjemlandet for dem. Kinesere anser Portugal for at være et stabilt samfund med et retssystem der fungerer og de ser samtidig Portugal som et bindeled til udvidelsen af investeringerne til andre områder i verden, som også taler portugisisk.

Under den økonomiske krise gik traditionelle investorer fra Europa og USA i en lang bue uden om Portugal. Kinesiske investorer gik i en anden retning, trodsede Portugals dårlige økonomi og vurderede, at kraftige investeringer i EDP og REN (energiforsyningsselskaber i Portugal) var rentable i det lange løb. Denne risikovillighed har smittet af på endnu flere kinesiske investorer, der nu følger trop.

Det har efterfølgende ført til et investeringsboom i fast ejendom og senest en fokusering på nybyggeri og byfornyelser fra kinesiske investorers side.

Hvilke krav stilles der til et Golden Visa?
Tre primære krav gør sig gældende og bare et af tre skal opfyldes: køb fast ejendom for 500.000 euro eller invester 1 mio. euro i et hvilken som helst firma i Portugal eller opret minimum 10 arbejdspladser.

De fleste Golden Visa ansøgere har valgt at købe fast ejendom og kan på den facon opnå opholdstilladelse som investor. Kravene for at kunne opnå dette er som følger:

  • Køb af fast ejendom for minimum 500.000 euro
  • Købet skal have været gennemført efter 8. oktober 2012
  • Købet skal være afsluttet inden ansøgning om opholdstilladelse
  • Der må ikke være gammel, udestående gæld i ejendommen
  • Minimum ophold i Portugal: 7 dage det første år, derefter 14 dage samlet over de næste to år
  • Ansøgning om opholdstilladelse skal ske seneste 90 dage efter ankomsten til Portugal
  • Opholdstilladelsen gælder første år i landet. Fornyelsen gælder de næste to år
  • Permanent opholdstilladelse kan gives efter 5 år og statsborgerskab yderligere et år derefter
  • Indehavere af investor opholdstilladelse kan rejse frit i alle Schengen lande, samt arbejde og gå i skole i Portugal

Portugal er eftertragtet blandt Golden Visa ansøgere fra Kina, der køber fast ejendom, fordi livskvaliteten er meget højere end der hvor de oprindeligt kom fra. Bedre klima, venlig lokalbefolkning og meget mindre forurening.

Spørger man Edmund Zhao, der har købt for 500.000 euro lejlighed i Estoril, udenfor Lissabon, er meldingen klar: 10 år mere med arbejde 16 timer om dagen, 7 dage om ugen hele året rundt, ville i sidste ende koste ham hans formue i hospitalsindlæggelser i Kina. I Portugal kan han slappe af hver dag efter kl. 18.

De mest eftertragtede områder for en kinesisk køber af fast ejendom i Portugal er Lissabon, Estoril/Cascais og det luksuriøse Pine Cliff resort i Albufeira.

Golden Visa ordningen findes også i kriseramte lande som Spanien, Cypern og Grækenland

Kritik af Golden Visa ordningen
Der er kritik af, at det tilsyneladende er muligt at købe sig til et statsborgerskab med tilhørende pas.

Ayelet Shachar, canadisk juraprofessor mener, at invitationerne til verdens pengeelite, med dertilhørende nem mulighed for naturalisering, kan give hurtige penge i kassen på den korte bane, men der er en indbygget risiko for, at statsborgerskab i længden bare er noget man kan købe sig til.

Ana Gomes, der er medlem af EU parlamentet for Portugal, fordømmer Golden Visa ordningen. Hun mener, at man kan købe sig til en nationalitet på afbetaling over få rater og gør samtidig opmærksom på, at det ikke er lige nemt for alle at opnå statsborgerskab i EU. Mange risikerer livet på havet hver dag, i håbet om at komme frem til bedre leveforhold, men bliver afvist fordi de ikke har ’tilstrækkelige finansielle ressourcer’.

Kilder: The Global Legal Post og Financial TimesKommentarer

Endnu ingen kommentarer