Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Ernest Hemingway og det falske avisinterview på Madeira i 1954

Trådte Hemingway overhovedet ind på Madeira fra sin båd, da han besøgte Funchal for første og eneste gang i 1954?

Det mente en journalist fra dengang at Hemingway gjorde, men i dag er en professor af en noget anden opfattelse.

Gammel artikel taget op til revision
Små 60 år efter at avisen O Diário de Notícias, udgivet i Funchal på Madeira, havde skrevet et stort interview med forfatteren til mange bestsellere, blandt andet The Snows of Kilimanjaro, er det kommet frem, at journalisten på ovennævnte publikation nok ikke havde snakket med Hemingway, men konstrueret en artikel, baseret på den amerikanske forfatters kone Mary Welsh Hemingways oplevelser og hun havde rigtig nok bevæget sig ind til byen Funchal, i den korte periode hun og hendes mand havde ligget til kaj på deres sejltur.

Sådan synes det at have foregået, hvis man skal tro George Monteiro, professor i engelske, men også portugisiske og brasilianske studier på Brown Universitetet, USA og forfatter til bøger om store, kendte forfattere lige fra Henry James til Fernando Pessoa med mange flere.

Hvem overvågede journalisterne i 1954?
George Monteiro har forfattet et spændende essay, i hvilken han gennemgår journalistens, der i avisartiklen kalder sig A.R., artikel om Hemingways besøg til Madeira og Monteiro mener, baseret på en kort beskrivelse han fandt i Mary Welsh Hemingways memoirer How It Was fra 1956, at det var hende der gik rundt i Funchal og ikke Ernest, men der har A.R. formentlig lavet en journalistisk stramning og gjort den store amerikanske forfatter til hovedpersonen – ikke hans kone.

Monteiro er af den opfattelse, at Mr. Hemingway slet ikke forlod deres skib Francesco Morosini under det korte stop de havde ved Madeira, som O Diário de Notícias journalisten ellers skiver på forsiden af avisen 16. juni 1954.

Kritisk gennemgang af avisartiklen
I det hele taget prøver Monteiro at dissekere A.R.s artikel næsten 60 år senere. Hans essay blev første gang publiceret i The Hemingway Review 2013.

Blandt andet konstaterer Monteiro, at det var Hemingways kone og skibets kaptajn, der havde taget turen ned fra Monte i byens meget berømte slæder og han mener deslige, at journalisten måske bare har læst sig til baggrundsoplysninger om Hemingway og hans forfatterskab og samtidig gætter lidt. Et falsk interview, baseret på en samtale der formentlig ikke fandt sted.

Læs George Monteiros spændende og fascinerende essay Ernest Hemingway in Madeira in 1954 og vurdér selv, om der ikke allerede dengang blev skrevet sensationsjournalistik i aviserne på Madeira.

Det var i øvrigt Ernest Hemingways første visit til Madeira, en ø han ellers var blevet inviteret til af en ven 36 år tidligere, men takkede nej til at besøge, efter han blev såret i 1918 i første verdenskrig, som heltemodig amerikansk ambulancefører i den italienske hærs tjeneste.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer