Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Socialbevidste turister vil se ’det grimme’ i Lissabon – historien om de triste skæbner i Cova da Moura

Et af Lissabons knap så velkendte og i de flestes øjne ‘kedelige’ nabolag Cova da Moura, der til hverdag karakteriseres som Lissabons svar på Brasiliens Favelas (slumkvarterer), er gået hen og blevet en turistattraktion.

I hvert fald for dem der gerne vil se bagsiden af det skønmaleri, som Lissabon helt sikkert også er.

Ingen taxa til Cova da Moura efter solnedgang
Omkring 1000 turister har indtil videre betalt de 5 euro det koster, at blive guidet rundt i kvarteret, der synes at mangle alle fornødenheder. Desuden er fattigdom udbredt, bander har tilholdssted her og narkosalg er en naturlig hverdag for mange unge mennesker. Taxaerne kører heller ikke dertil efter mørkets frembrud.

Området, der ligger en lille halv time nord for Lissabon centrum, blev i mange år anset for at være et af Europas farligste slumkvarterer.

De første der bosatte sig i Cova da Moura, højt over Lissabon, var hjemvendte fra Portugals tidligere kolonier og især efter Kap Verdes uafhængighed i 1975, fik de tilbagevendte følgeskab af en massiv tilstrømning af indvandrere, der byggede huse i dette område uden tilladelse fra myndighederne.

De var alle taget til Portugal, sammen med indvandrere fra Angola og Guinea Bissau, da landet skulle bruge masser af billig arbejdskraft. Fyrre år senere er nabolaget plaget af arbejdsløshed og rigtig mange kæmper for at have til dagen og vejen.

Det har blandt andet medført, at mange unge sælger narko for at brødføde resten af familien.

Sammenholdet er stærkt
En af tour guiderne fortæller, at turisternes besøg i bydelen har to formål: at ændre dets kedelige ry og skabe noget lokal, økonomisk vækst. Det er et kvarter, hvor man stadig er stolt over ens oprindelige kultur og duften, smagen og lyden af de afrikanske lande fornægter sig ikke, når man er på besøg.

Cova da Moura ville blive kørt over med en bulldozer og omdannet til et eksklusivt område på grund af beliggenheden, hvis det stod til Lissabons kommunalpolitikere, der i mange år har ført offentlig smædekampagne mod området, for at få befolkningens opbakning.

Et tidligere forsøg på trods alt at hjælpe områdets børn og unge med for eksempel at lære at læse og skrive, blev opgivet, da landet kom i økonomisk bekneb.

Cova da Mouras beboere prøver at holde fanen højt og holde sammen, som de altid har gjort.

Det har tiltrukket en ny type turister, der gerne vil se de snævre gader, med de sammenflikkede huse side om side og den meget svære skæbne.

Læs onlineavisen Travel Weeklys artikel om de ca. 7000 menneskers forhold i et lille område nord for Lissabons gamle bydel.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer