Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


50 året for uopklaret mord på Humberto Delgado – beordrede Salazar rival dræbt?

En aprilmorgen 1965 falder to børn over noget, de ikke troede de skulle finde, inden de begav sig ud for at kigge på fuglereder på en mark, nær den spanske landsby Villanueva del Fresno, fem kilometer fra grænsen til Portugal.

Her lå de jordiske rester af den portugisiske, tidligere militærgeneral Humberto Delgado sammen med liget af en brasiliansk kvinde ved navn Arajaryr Campos, Delgados sekretær og elskerinde.

Dette kunne godt lyde som introen på en god kriminalroman, men det er den pure virkelighed og dobbeltmordet er her 50 år efter ikke opklaret til fulde.

Banede vejen for Salazar 
Humberto Delgado var med ved det succesrige militærkup i 1926, som banede vejen for Antonio de Oliveira Salazar, Portugals både afholdte og frygtede diktator gennem mange år.

Ifølge Humberto Delgados barnebarn, som i 2008 udgav bogen Humberto Delgado. Biografia do General Sem Medo (den frygtløse general), blev mordene begået af Salazars hemmelige politi, på diktatorens foranledning.

Humberto Delgado stillede op til præsidentvalget i 1958, som Salazar afholdte proforma, med stor opbakning fra befolkningen (især i Porto). Derfor blev han også anset som fjende af regimet.

Salazar kendte selvfølgelig intet til begivenhederne, som havde udspillet sig i Spanien, hvor Humberto troede han skulle mødes med ligesindede, men i stedet blev mødt af fire hemmelige politifolk.

Denne stærkt politiske forbrydelse mangler stadig en domfældt gerningsmand her halvtreds år efter.

Læs den glimrende artikel på BBC’s hjemmeside.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer