Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Salamander med tusinder af tænder og hovedform som et sammenklappet toiletsæde fundet ved udgravning i Algarve

Endnu et forhistorisk fossil er dukket op i Portugal. Denne gang er der tale om en Metoposaurus algarvensis, eller bare Super-Salamander, en kæmpe kødædende padde. Det skriver The Guardian og dr.dk.

Uhyggelig skabning på korte ben
Salamanderen er af forskere fra universitet i Edinburgh malende beskrevet som at være lige så lang som en lille bil og have en hovedform fladt som et sammenklappet toiletbræt. Oven i det havde den flere tusinde små tænder.

Det er i udgravninger i Loulé, ikke langt fra Albufeira på Algarvekysten, at fundet er blevet gjort. Forskerne mener, at Salamanderen levede ved det der dengang havde været en stor sø og spiste fisk og andet for 220 – 230 millioner år siden, også kaldet Trias-perioden.

Se illustration af Metoposaurus algarvensis, som det tænkes den må have set ud.

Det menes yderligere, at Super-Salamanderen var den første af sin slags i en større gruppe af Metoposaurus padder. Knoglerester af salamanderens slægtninge har vist bidemærker, formentligt fra tidlige dinosaurer, som søgte føde ved søerne.

Som de fleste andre forhistoriske dyr, havde Metoposaurus algarvensis en kropslig sammensætning som vanskeliggjorde dens eksistens. En to meter lang krop på meget korte ben betød, at den ikke kunne komme særligt langt op på land og i fald dens tilhørssted, søen, udtørrede var den prisgivet. Klimaet i Trias-perioden er beskrevet som varmt og tørt.

Kunne ikke tilpasse sig nyt miljø
Salamanderen levede i en tid hvor alle jordens landmasser var samlet i et stort kontinent kaldet Pangæa og det menes, at de fleste paddearter uddøde ved en masseudryddelse for 201 mio. siden, da voldsomme vulkanudbrud og kløfter i jordskorpen ændrede kontinenterne til dem som vi kender i dag, men stadig længe før dinosaurerne led samme skæbne. Forskerne er sikre på, at de miljømæssige forandringer som opstod da Pangæa perioden udløb, var årsagen til Super-Salamanderens undergang, sikkert sammen med mange andre arter.

Området i Loulé er kendt for at have et virvar af knoglerester fra forhistoriske arter og forskerne fortæller, at man endnu kun har opdaget en brøkdel af fortidens eksistenser i udgravningerne. Her er mange arter gået til grunde, da søen tørrede ud.

Relateret artikel: Nyt dinosaur fund i Portugal - igenKommentarer

Endnu ingen kommentarer