Det portugisiske flyselskab Hi Fly står klar med reservefly, når der er travlt eller planen skrider for de nordiske selskaber.
Hvem er Hi Fly?
Portugisiske Hi Fly er specialister i at udleje og hjælpe andre flyselskaber på såkaldte wet-lease kontrakter.*
Flyselskabet Hi Fly har fløjet for et væld af forskellige selskaber – både for kortere perioder og som fast arbejdskraft i en travl sommer – eller vintersæson. Senest har Hi Ffly slået vingerne ud i Saudi-Arabien for selskabet Flynas.
Hvad er wet-lease og dry-lease?
*Indenfor flyverdenen taler man om termerne wet-lease og dry-lease, når flyselskaber flyver for hinanden på længerevarende kontrakter. En wet-lease kontrakt er, når der er tale om et selskab, der stiller fly og besætning til rådighed samt står for forsikring og vedligeholdelse. Dry-lease er, når flyet bliver leaset.
Reservefly fra Portugal hjælper Norwegian
Hi Fly har arbejdet en del som reserve – og ekstrafly for Norwegian, siden selskabet lancerede langdistanceruter tilbage i 2012.
Senest trådte reserveflyene fra Hi Fly til, og hjalp det norske lavprisselskab Norwegian mandag d. 27. juli med to reservefly. Passagererne, der skulle fra Oslo til New York blev mere end 24 timer forsinket, og der var ligeledes forsinkelser fra New York til London Gatwick.
Et udsolgt Dreamliner-fly med 291 passagerer om bord skulle til New York med afgang fra Oslo. Afgangen var sat til kl. 18.15 fredag aften, men grundet en beskadiget cargo-dør kunne flyet ikke komme i luften. Passagererne fik tildelt hotelværelser, og måtte vente med afgang indtil lørdag aften kl. 18.40, hvilket resulterede i en ventetid på lidt over 24 timer.
Ligeledes var den gal på den anden side af Atlanten i New York, hvor 276 passagerer måtte vente på at komme hjem. Flyet var sat til kl. 21.55 lørdag aften, men passagerne måtte vente indtil søndag kl. 16.00, før de kunne rejse hjem. I mellemtiden måtte gæsterne finde et hotel, hvor de kunne overnatte.
SAS’ anvender Hi Flys reservefly
SAS’ langdistanceruter har over en længere periode fløjet relativt stabilt, og de har fået mere styr på tropperne siden 2013, hvor selskabet havde en del problemer. Men når planen skrider, benytter de sig ligeledes af reservefly fra Hi Fly i Portugal.
SAS har benyttet Hi Fly adskillige gange gennem årene – både som reserve – og vikarfly på selskabets langdistanceruter.
Check-in skriver, at SAS i løbet af de seneste 30 dage har aflyst 20 flyafgange, og en enkelt gang har selskabet måtte tilkalde et reservefly fra portugisiske Hi Fly. Desuden skriver Check-in, at op mod 5000 passagerer i juli-måned har været berørt af SAS’ forsinkelser eller aflysninger på langdistanceruterne.
Sammenlign flypriser