Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Regeringskoalisionen haler ind på oppositionen i ny meningsmåling - valg i Portugal

I den første meningsmåling efter at valget til parlamentet i Portugal blev udskrevet, er der næsten dødt løb mellem de to fløje i portugisisk politik.

Det seje træk - med stilfærdig PS-støtte  
Den siddende centre-højre regering har over 4 år ført sparepolitik.

Regeringen har i meget stor grad rettet sig efter anbefalinger fra landets långivere (EU redningspakke på 78 milliarder euro i 2011), og i starten var oppositionen meget tilbageholdende med kritik, da der ligesom ikke var anden udvej ud af det økonomiske rod i Portugal. Et rod, som skiftende centre-venstre og centre-højre regeringer har været lige gode om.

Senere skiftede vinden fra venstrefløjen, og også de relativt moderate socialister i PS-partiet fik mod på at kritisere regeringens dispositioner - måske under inspiration fra Grækenlands nye og stærkt venstreorienterede ledelse, som nægtede at efterkomme EU's krav for at kunne låne (flere) penge.

António Costa ny leder af PS
Det virkede i 2014 som om at socialisterne endelig med en ny populær formand var parate til at tilbagevinde regeringsmagten.

Lissabons tidligere borgmester António Costa har formået at fremstå som et sæt ‘rene hænder’ efter at socialist-partiets tidligere premierminister José Sócrates i snart et år har siddet fængslet under anklager for korruption, skatteunddragelse og hvidvask af penge.

Den siddende centre-højre regering har haft en vis succes med at rydde op. Der er dog stadig masser af korruption rundt omkring i lokale administrationer og ikke mindst i det langsomt arbejdende retssystem i Portugal, og for mange portugisere, er den pågående oprydning under premierminister Pedro Passos-Coelho langt fra tilendebragt.

En meget stor del af landets borgere har imidlertid fået nok at privatiseringer, løn- og pensionsnedgange samt gentagne sparerunder og prisstigninger på offentlige serviceydelser.

Meningsmåling med 1,5%-point forskel mellem blokkene
Socialisterne stod således i lang tid til en sikker valgsejr og dermed ville et systemskifte i portugisisk politik være en realitet.

Seneste meningmåling fra primo august 2015 giver imidlertid blot PS-socialisterne en stemmeandel på 36,3%, mens de to regeringspartier får 34,8% af stemmerne.

Ved det sidste valg vandt de to centre-højre regeringspartier PSD og CDS-PP tilsammen godt 50% af stemmerne.

Alle kan se at det næppe er muligt for nogen fløj at vinde flertal uden at støtte sig til partier længere ude på højre- eller venstrefløjen.

Portugals præsident Anibal Cavaco Silva har derfor opfordret til at de to eller tre midterpartier efter valget i Portugals interesse finder sammen og danner en koalision hen over midten, hvilket ingen af partierne har udtalt sig i positive vendinger om.

De øvrige små-partier får i meningsmålingen følgende stemmetal:

- Kommunister/Grønne: 10%
- Venstreblokken: 5%

Hertil kommer et antal mindre partier.

Som det fremgår vil der for PS-socialisterne potentielt være flertals-muligheder i et samarbejde med venstreblokken BE, kommunisterne og de grønne.

António Costa fører allerede valgkamp på at opgive privatiseringer og indstille sparepolitikken, men spørgsmålet er om den trods alt pragmatiske Costa, når valgresultatet foreligger, ikke hellere vil forhandle hen over midten end at risikere Portugals økonomi endnu engang.

Valget i Portugal afholdes 4. oktober 2015.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer