Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Champions League 2015/2016 - Portugisiske fodboldtrænere med ‘The Special One’ i spidsen indtager Europa med storm

Portugal har mange fodboldtrænere rundt omkring i Europa. Landet kan endda prale af, at have hele 5 ud af 32 managere blandt de klubber, som 15/16. september påbegynder Champions League 2015/2016 gruppespillet – og kun én af dem træner en portugisisk klub.

Portugals fodboldtrænere meget efterspurgte
Det er ikke mere end bare 20 år siden, at efterspørgelse på en Portugisisk Head Coach var lig nul og Portugals største klubber tyede selv til udenlandske trænere, med mere eller mindre international erfaring.

Nu lader det til, at Portugal er ved at blive selvforsynende med dygtige fodboldtrænere og de kan i dag nærmest kaldes en eksportvare for landet (FC Porto har dog for tiden en spansk træner).

Mourinho viste vejen
Den igangværende guldalder på den portugisiske trænerfront startede vel nok med José Mourinho, som netop havde gjort Porto til Europa League vindere i 2003 og Champions League vindere i 2004 og derefter blev en meget eftertragtet herre for Europas største klubber.

Mourinho er måske stadig den mest kendte, især efter han i 2004 ikke var bleg for at kalde sig selv The Special One, da han på Londonklubben Chelseas hjemmebane, Stamford Bridge, blev præsenteret som klubbens nye manager.

Video: Mourinho vil helst ikke opfattes som arrogant, men mener bestemt han er ’The Special One’

10 Champions League klubber havde portugisisk træner i 2015/2016 sæsonen
Samlet havde Portugal ti trænere i Europas førende klubber i 2015-16 Champions League kvalifikationen, inden de endelige deltagere blev fundet til gruppespillet. Det er mere end antallet af italienske, engelske og tyske trænere – tilsammen.

De fem tilbageværende portugisiske trænere som har kvalificeret sig til årets gruppespil i Champions League er:

Rui Vitória (Benfica)
Marco Silva (Olympiakos)
José Mourinho (Chelsea)
Nuno Espírito Santo (Valencia)
André Villas-Boas (Zenit Skt. Petersburg)

Flere nationale mesterskaber med portugisisk dirigentstok
En lang række portugisiske trænere har ført et hold til det nationale mesterskab i Portugal, England, Grækenland, Schweiz, Rusland, Egypten og Mexico i 2015.

Portugal har kun tre klubber som kunne være interessante for hjemlige toptrænere (Benfica, Sporting og Porto) og skal man have international anerkendelse, så gælder det om at komme til udlandet.

Succesen skyldes tilpasning, evner og passion
De er om nogen ambassadører for den fodboldlidenskab, der altid har kendetegnet landet med de kun 10 millioner indbyggere. Grunden til den store succes i udlandet skyldes ifølge lokale eksperter en blanding af evnen til at tilpasse sig forhold udenfor Portugals grænser, nogle rigtige kloge træningsteknikker og ikke mindst en dybt forankret fodboldkultur (som, ifølge Barry Hattons bog The Portuguese: A Modern History, kunne sætte krigen mellem Angola og Portugal i 60’erne og 70’erne på pause, idet begge parter var interesseret i at følge Benficas kampe i radioen).

Træneruddannelse på Lissabon Universitet
Den store interesse for succeserne som portugisisk fodboldtræner har medført, at Lissabons Universitet nu tilbyder en kandidatuddannelse i High Performance Football Coaching. Her har Mourinho været med inde over og givet tips og råd til uddannelsens indhold.

Det antages, at 250 portugisere træner fodboldklubber eller praktisk assisterer klubber og fodboldakademier på verdensplan. Især i Kina, hvor Portugals tidligere stjernespiller Luis Figo har åbnet Winning League Football Academy i otte byer, med det formål at skabe en ny generation af bedre kinesiske fodboldspillere.

Læs mere i Politicos artikel Portugal’s army of ‘special ones’.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer