Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk






Kur for Tjernobyl børn - Portugal med sol, hav og ren luft

Natten mellem d.25. og 26. april 1986 blev flere tusinder af menneskers skæbne ændret på et splitsekund.

Atomkraftværket Tjernobyl eksploderede. På trods af det næsten er 30 år siden, er der fortsat bivirkninger hos de ukrainske unge, der voksede/vokser op tæt på det nu forladte område.

Bivirkningerne kan være alt fra hjertekar sygdomme, kræft, hjerte - eller lever problemer, misdannelse, vandskabte børn, grå stær, svækket immunforsvar til åndedrætsproblemer.

Projekt Blue Summer
Blue Summer tilbyder en ’kur’ mod den radioaktive stråling i form af sol, hav, ren luft og lækkert mad. Flere hundrede unge ukrainere kommer hver sommer syd på, hvoraf 34 kom til Portugal i 2015.

En undersøgelse af lægerne på Ivankiv hospital, 45 km fra Tjernobyl, har dokumenteret, at en måneds ferie i Portugal kan forlænge børnenes levetid med et eller to år.

Blue Summer finansierer transport, sygeforsikring og børnene bor hos frivillige familier. Familierne sørger for, at de får dækket de daglige og basale behov.

Der er lavet lignende programmer i Belgien, Frankrig, Spanien, Irland, Tyskland, Italien.

Anya, der er et af Tjernobyl-børnene fra Mussiki, som ligger omkring 40 km fra Tjernobyl, voksede op med at spise frugt og grøntsager fra markerne tæt på sit hjem. Ikke langt fra Anyas beboelsesområde blev flere tusinder evakueret dagen efter tragedien - dem der boede indenfor en radius af 30 km fra Tjernobyl.

Faderen Leito i Anyas værtfamilien har rejst til eksklusion-zonen i 2010. Det, der gjorde størst indtryk på ham var den tavse stemning og de forladte klasselokaler, der stadig var fyldt med bøger og dukker, som var efterladt af byens børn.

Blue Summer blev stiftet tilbage i 2008 af medarbejdere fra Seguros forsikringsselskab, og siden har Pinho på 59 år stået i spidsen for projektet. ”I dag er det forældrene, der har flest sundhedsproblemer, men i morgen er det børnenes tur” siger Pinho.

Tjernobyl ulykken i Ukraine
Der skete en frygtelig ulykke på kernekraftværk i Tjernobyl-atomkraftværk tilbage i 1986. Ulykken blev fortiet. Ingen sovjetiske medier omtalte den tragiske og alvorlige ulykke på atomkraftværet i Tjernobyl.

Dagen efter gik børn, unge og voksne udenfor på gaderne og legede udvidende om, at de blev udsat for radioaktiv stråling - alle der i dag enten er omkommet eller påvirket af eftervirkningerne.

Tjernobyl eksplosionen førte til en kraftig brand, der varede i hele 10 dage. 10 dage hvor gas, røg og uranbrændsel steg op i atmosfæren og forårsagede voldsomme og omfattende skader og eftervirkninger. Foruden de 31 omkomne i eksplosionen, var dyrene og skoven voldsomt ramt. Grå-bynke skov blev omdøbt til Den røde skov.

Den radioaktive sky ramte også områder flere tusind kilometer væk, men områderne i Centraleuropa, det mellemste Sverige, Norge og det sydlige Finland blev hårdest ramt.

Først den 28. april blev der slået alarm, men ikke af de sovjetiske medier, arbejderne på atomkraftværket eller myndighederne. Det var derimod svenskerne, der alarmerede resten af verden. Det svenske atomkraft Forsmark målte radioaktivitet, der var næsten 10.000 gange højere end normalt, og herefter gik historien hurtigt viralt.

Antallet af ofre af eftervirkninger er stadig uvist og varierer fra 4.000-100.000 mennesker, afhængig af hvem man spørger.

Ukraines spøgelsesby Pripyat
Tjernobyls nærmeste by Pripyat er i dag verdens mest radioaktivt forurenede by. Den forladte by besøges kun af turister fra hele verden. Turister, der ønsker at opleve den ukrainske spøgelsesagtige stemning, der hviler over de rustne radiobilder og den faldefærdige karrusel.

Pripyat

De 130.000 mennesker, der engang boede der, blev kørt væk i busser og vendte aldrig hjem igen. I Ukraine er der forbud mod at bosætte sig i en radius på 30 km omkring kraftværket af henhold til sikkerhedsmæssige årsager.

I byen Tjernobyl, der ligger 12 km. fra atomkraftværket arbejder 4.000 mennesker dagligt for at sikre og kontrollere udslippet af radioaktiv stråling. Samtlige arbejdere er udstyret med en geigertæller, der angiver hvor meget stråling, de bliver udsat for og hvornår de skal opholde sig udenfor zonen.

Tjernobyl-atomkraftværket ligger øst ved byen Pripyat, 12 km nordvest fra Tjernobyl, 16 km. fra grænsen til Hviderusland og ca. 110 km. nord for Kiev.



Kommentarer

Endnu ingen kommentarer