Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugisisk valgresultat – regeringskoalision går tilbage, men får stadig flere stemmer end PS-socialisterne

De portugisiske vælgere har talt.

Som det første land, som tidligere har modtaget EU-hjælpepakke, og dermed har været nødt til at gennemføre særdeles hårde besparelser, har regeringen, som har stået for besparelserne, fået opbakning.

Der er dog tale om en mindre opbakning end tidligere, men trods alt er Pedro Passos-Coelho’s centre-højre regeringskoalisionen efter valget stadig den største politiske fløj i portugisisk politik.

PS-socialisterne har vundet stemmer i forhold til sidste Portugal valg i 2011, men kun omkring 4 procent-point.

Regeringsmagt kan skifte
Hvis oppositionen, som i realiteten ledes af PS-socialisterne, vælger at samarbejde med den stærkt spare-kritiske yderste venstrefløj, kan det dog vise sig at Portugals regeringskoalision alligevel falder.

Stemmetallene gav følgende procent-fordeling ved valget i Portugal d. 4. oktober 2015:

- PSD og CDS-PP regeringskoalisionen    38,3%

- PS-socialistene                                        32,4%

- Venstreblokken BE                                   10,2%

- Kommunister/grønnne PCP/CDU              8,3%

- Andre                                                         7,1%

57% af de stemmeberettigede afgav deres stemme ved valget.

I de 38,3% til regeringskoalisionen er medtaget 1,51% stemmer på PSD på Madeira og på Azorerne, der formelt set ikke er i regeringskoalision. Mange steder ses resultatet for regeringen derfor som 36,8% af stemmerne.

Både kommunister/grønne og måske specielt Venstreblokken BE fik et godt valg og vil uden tvivl medvirke til at presse PS's politik meget mere til venstre, hvis PS-formand António Costa vælger at anvende det knebne venstreorienterede flertal.

Portugals præsident har luftet muligheden for at danne en regering hen over midten, men ingen af partilederne har før valget været klar til at diskutere denne mulighed

Flere besparelser i Portugal?
Portugal er endnu ikke ‘out of the woods’ efter en økonomisk set katastrofal regeringsførelse fra tidligere PS og PSD regeringers side (før EU-redningspakke 2011).

På trods af mange besparelser, er der stadig ekstremt mange gamle privilegier, overdrevet bureaukrati og general slendrian i store dele af den offentlige sektor i Portugal.

World Economic Forum opgør i en survey befolkingerne i de rige landes opfattelse af deres eget land. Her opnår Portugal at blive vurderet til at have den 7. dårligste økonomistyring (most wasteful spending) i den offentlige sektor ud af sammenlignelige lande.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer