Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Francesinha - specialitet fra Nordportugal med fransk forbindelse

Én af Porugals mest berømte retter er Francesinha.

Nogen vil nok mene Francesinha ikke er en værdig repræsentant for det portugisiske køkken.

Rejser man til Portugal, skal man prøve at smage den berømte ret Francesinha.

Særligt i det nordlige Portugal i byen Porto er retten udbredt, idet retten rygtes at stamme fra byen.

Den nordportugisiske ret Francesinha er - efter sigende - opfundet af den portugisiske Daniel David Silva.

Han boede mange år i Frankrig, hvor han arbejdede på en fransk restaurant.

Francesinha

Daniel David Silva tog tilbage til sit hjemland Portugal og fik arbejde på A Regaleira restaurant. Her forsøgte at tilberede forskellige variationer af den franske specialitet ’croque monsieur’ ved at tilføje lokale ingredienser, hvilket resulterede i retten, som i dag kaldes Francesinha. Ordet Francesinha betyder ’små franske’.

Ingredienser i Francesinha - Nordportugals mest berømte ret
Som regel er francesinha en kaloriebombe, der kan få enhver McDonalds menu til at se sund ud. Salat hører sig absolut ikke til i forbindelse med den nordportugisiske specialitet, men pommes fritter ses ofte.

Francesinha kommer især til sin ret, som 'dagen-derpå' mad og er særdeles populær i den nordlige del af landet, hvorimod man i Lissabon og på Algarvekysten er mere til de portugisiske burger-varianter 'pregos' og 'bifanas'.

Hovedingredienserne i Francesinha består typisk af to skiver brød, en mør okse - eller kalvesteak, ost, pølser og skinke. Og vigtigst af alt: Sovsen. Den hemmelige ingrediens er sovsen, der tilberedes efter kokkens fantasi og herefter hældes over sandwichen, inden den sættes i ovnen. Somme tider bliver der tilsat pommes frites og et æg på toppen af sandwichen.

Sovsen kan blive tilberedt af alt - lige fra øl, hvidvin, portvin, hummersuppe, laurbær, tomatpuré, til brandy, smør, oksebouillon eller piri piri.

Francesinha I

Men i dag findes retten i tusindvis af afskygninger, idet der efterhånden er mange forskellige fortolkninger af retten. Der er sågar lavet en vegatar-Francesinha.

Hvor finder man den bedste Francesinha i Porto?
Går ferien til Porto finder du et utal af restauranter, der serverer Francesinhas.

Café Santiago er ét af mest berømte steder at prøve Francesinha. Grundet stedet popularitet har sønnen af restaurant-ejeren, åbnet en søster-restaurant for at imødekomme den enorme efterspørgsel. Man finder Café Santiago på Rua de assos Manuel 198, 4000-382 Porto, Portugal.

Du kan prøve Francesinha på føderestauranten Restaurane a Regaleira, hvor specialiteten selvfølgelig er Francesinha. A Regaleira ligger på Rua do Bonjardim 87, 4000-124 Porto, Portugal. Et andet alternativ er Cufra, der foruden at være kendt for sin Francesinhas, var én af Portos første fiskerestauranter. Cufra ligger på Avenida da Boavista 2501, 4100-119 Porto, Portugal.

Går rejsen til Campo Alegree området, er Capa Negra II et besøg værd. Restauranten er berømt for Francesinhas, der findes i et væld af udgaver. Capa Negra II ligger på Rua do Campo Alegre 191, 4150-177 Porto, Portugal.

På Portos shopping gade, Rua de Santa Catarina ligger Bufete Fase. Dette sted severer Francesinhas i et åbent køkken, hvilket betyder at man kan se sin mad blive tilberedt. Restauranten findes på Rua de Santa Catarina 1147, 4049-050 Porto, Portugal.

Man kan også slå et smut forbi Santa Francesinha og smage den nordportugisiske ret Francesinha, der ligger på Praca Dos Poveiros 72, 4000-393 Porto, Portugal.

Francesinha II

Hvor finder man den bedste Francesinhas i Lissabon?
Man behøver ikke at rejse til Porto for at smage Francesinha - den findes nemlig på mange forskellige caféer og restauranter. Lige som i Porto er der et væld af muligheder for at smage Francesinhas på restauranter i Lissabon.

Aflæg Fulgor et visit i forbindelse med din rejse til Lissabon - her er der også Francesinhas på menukortet. Fulgor restauranten findes på Avenida Dr. Julio Dantas n02 1070-095 Lissabon, Portugal. Lucimar er én af restauranterne, der byder på Francesinhas. Restauranten ligger på Rua Francisco Tomas Da Costa 28, Bairro Santos Ao Rego, 1600-093 Lissabon, Portugal.

Man kan også besøge restauranten Dom Tacho for at afprøve Portos specialitet Francesinha. Restaurant Dom Tacho finder man på Rua David de Sousa 19A, Lissabon, Portugal. Slår man et smut forbi madmekkaet Mercado Da Ribeira i hjertet af Lissabon, kan man hos den portugisiske gourmet specialist Miguel Castro E Silva få Francesinha.

Andre portugisiske specialiteter
Du kan også forsøge dig med andre portugisiske specialiteter, som bacalhau og lulas. Klipfisken bacalhau, som kan sammenlignes med smagen af torsk, kommer i et utal af forskellige versioner. Én af de mest typiske Bacalhau retter, er bacalhau à brás, der består af hakket klipfisk, oliven, persille og tyndskårne pommes frites.

Lulas er én af de bedste fiskeretter i Portugal, og fås også i flere variationer - blandt andet lulus grelhadas og lulas recheadas. Retten lulas grelhadas består af grillet cuttlefish (tiarmet blæksprutte) med smørsovs, citron, laurbærblade og kogte kartofler, mens lulas recheados er en stuffed version. Læs mere om lulas.

Man kan også springe ud i polvo a lagareiro, der er stegt blæksprutte med sugekopper eller friturestegt blæksprutte i retten choco frito.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer