Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Pastéis de Nata

I Portugal er kager meget populære - det er alt fra chokoladekager til wienerbrød.

Men den mest populære af Portugals mange kager må siges at være Pastel de Nata.

De små, velsmagende kager er en slags æggetærter.

Kagerne er i øvrigt blandt Daniela Ruahs (kendt fra TV-Serien NCIS: LA) favoritter i Lissabon, hvor hun er vokset op.

Læs mere om de kendtes favoritter i Lissabon

Historien bag Pastéis de Belém
Pastéis de Nata er kager, der er lavet i forsøget på at producere de traditionelle Pastéis de Belém.

På Azorerne er de kendt som Quejiadas de Nata.

Kagerne blev opfundet før 1800 tallet af katolske munke fra Jerónimos Kloster (Mosteiro dos Jerónimos) i Santa Maria de Belém.

Dengang var det meget almindeligt at klostrene brugte overskydende æggeblommer til at lave kager og wienerbrød med. Det har resulteret i udbredelsen af søde butterdejskager landet over.  

Pasteis de nata 

Ikke langt fra klosteret lå der et sukkerraffinaderi. Som følge af den liberale revolution i Portugal i 1820, blev klosteret nødsaget til at sælge de velsmagende Pastéis de Belém gennem raffinaderiet, for at sikre dem selv en slags indkomst.

Klosteret endte dog med at lukke i 1834, hvorefter opskriften blev solgt til sukkerraffinaderiet. Ejerne af raffinaderiet åbnede tre år efter Fábrica de Pastéis de Belém, som i dag stadig eksisterer, og det er efterkommerne af de første ejere, der i dag driver forretningen.

Den lille portugisiske delikatesse findes landet over, men de er alle sammen (ret gode) efterligninger af den oprindelige kage. Opskriften på Pastéis de Belém er nemlig hemmelig, og er ikke blevet ændret siden den dag munkene gav den fra sig i 1834.

Fábrica de Pastéis de Belém
Bageriet fra 1837 findes endnu, og forretningen klarer sig bedre end nogensinde før. Der er både mulighed for at komme ind og sidde i bageriet, få en kop kaffe og en Pastel de Belém.

Hvis man er på farten, men stadig gerne kunne tænke sig at smage den lille tærte, er der også mulighed for at få den med.

Ofte er der meget lang kø ved bageriet - både i køen til take-away og til at få en plads i caféen. Hvis man er et større selskab (12+), kan man reservere bord på Fábrica de Pastéis de Beléms hjemmeside. Her skal man også vælge, om man kunne tænke sig Menu1 eller Menu2.

Den første menu er med en Pastel de Belém og noget at drikke. Vælger man menu nummer to, får man to Pastéis de Belém og noget at drikke til. Kagerne hedder Pastel de Belém, når man skal omtale dem i ental. Ellers hedder de Pastéis de Belém. Traditionelt set serveres kagerne friske fra ovnen, drysset med flormelis og kanel.

Dagligt bliver der produceret intet mindre end 20.000 Pastéis de Belém - og de bliver alle solgt.

Stedet ligger på Beléms hovedgade; Rua de Belém, sammen med flere gamle og smukke bygninger, som sammen med bageriet, har overlevet flere års modernisering og ændringer i byen. Bygningen står som den gjorde tilbage i 1837, og selvom klosteret lukkede, står bygningen der endnu. Så man kan meget vel, efter at have besøgt bageriet, gå en tur over til Jerónimos Kloster og se hvor idéen til Pastéis de Belém opstod.

Fábrica de Pastéis de Belém er, med sine blå og hvide farver, holdt i typisk portugisisk stil. Væggene er dækket af traditionelle blå og hvide kakler i omkring en meters højde. Ellers er væggene hvide, og enkelte steder hænger der en illustration eller to.

Når man kommer ind, er der fire forskellige rum, man kan sidde i. De er mere eller mindre ens indrettet. Derudover er der også en stor sal, man også kan sidde i. Herinde er der stort, og højt til loftet. I de fire andre rum, er der lidt lavere til loftet, og her føles det mere privat at sidde.

Hele fabrikken er meget charmerende indrettet, og stedet har virkelig sjæl, selvom der som oftest er meget travlt og fyldt med mange mennesker.

Pastéis de Nata i resten af verden
Æggetærterne fås ikke blot i Portugal. De er til gengæld meget udbredt - dog hovedsageligt i portugisisk talende regioner som Brasilien, Angola, Mozambique, Kap Verde, São Tomé og Príncipe, Guinea-Bissau, Timor-Leste, Goa, Malacca og Macau.

Kagerne er i løbet af de seneste par år også blevet introduceret til det kinesiske fastland. Kagerne er også at finde i nogle lande, der har en betydelig portugisisk befolkning som de har det i Canada, Australien, Luxembourg, USA og Frankrig.

Den engelske avis The Guadian, har kåret de søde butterdejskager til at være de 15. mest velsmagende delikatesser i verden.

Af og til bliver Pastéis de Nata konkurrencer afholdt. Så hvis man selv vil lege dommer over de små cremetærter, ligger der et bageri i Lissabon, som et par gange har vundet Pastéis de Nata konkurrencer. Bageriet hedder Pastelaria Aloma og ligger på Rua Francisco Metrass 67.

Læs mere om konkurrencen i 2012, hvor Pastelaria vandt Kommentarer

Endnu ingen kommentarer