Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Portugals center-højre regering fortsætter – men sandsynligvis kun i kort tid

Præsidenten i Portugal fungerer som statsoverhoved og desuden efter et valg som dén, der udpeger den næste regeringsleder baseret på, hvilken politik, som kan mønstre et flertal.

Efter valget den 4. oktober 2015 blev koalisionen af de to regeringspartier valgets vinder – uden dog at opnå absolut flertal.

Se valgresultat

Da oppositionen stillede op til valget som enkelt-partier og uden på nogen måde at have fælles valgprogram, var det stort set givet at Portugals præsident Anibal Cavaco-Silva ville udpege den siddende premierminister som ny regeringsleder.

Manglende flertal for regeringens politik
Denne gang stod præsidenten imidlertid overfor dét problem at regeringskoalisionen fra før valget overfor den nyvalgte samlede venstrefløj ville være i mindretal.

Derfor opfordrede Cavaco-Silva da også de to største partier PS og PSD (og evt. hele regeringskoalisionen) til at lave et samarbejde over midten, men dertil er forskellene i gemyt blandt de politiske ledere fra center-venstre og center-højre i Portugal nok for store.

Desuden havde den nye PS-leder og tidligere Lissabon-borgmester António Costa malet sig selv op i et hjørne ved i valgkampen at love at rulle mange af de upopulære besparelser og (tiltrængte) reformer tilbage. Denne politik ville være totalt uspiselig for den tidligere regering og sandsynligvis også for EU-långiverne, hvilket António Costa dog ikke syntes at bekymre sig om op til valget.

Onsdag den 22. oktober måtte den portugisiske præsident melde ud at den siddende ‘caretaker’ regering efter valget har fået i opdrag at danne ny regering med Pedro Passos-Coelho i spidsen.

Venstrefløjen glæder sig allerede til at vælte den nye regering – og for nogen af de ‘rigtig røde’ socialister i PS-partiet, kan det ikke gå for hurtigt. Hos kommunisterne/grønne og i partiet venstreblokken BE ser man heller ingen grund til at beholde den nye center-højre regering længere end højst nødvendig.

Der er med andre ord lagt op til en omskiftelig periode i det portugisiske parlament – og sandsynligvis snart en center-venstre regering baseret på den yderste venstrefløjs støtte.

Meget står og falder med PS-leder António Costa’s evner til at navigere i det politiske landskab.

Mens politikerne i Portugal henholdsvis klør sig håret af afmagt eller glæder sig over udsigt til ‘rødt flertal’, står EU-kommissionen og tripper for at få Portugal til at fremsende et budget for 2016 til overholdelse af låneaftalen fra 2011 – som Portugal er forpligtiget til.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer