Når man rejser til Madeira, er det et must at smage peixa-espada.
Peixe-espada er kårdefisk og ikke sværdfisk
Den korrekte oversættelse af peixe-espada er kårdefisk (scabbardfish).
Espada betyder sværd (sword) og derfor bliver retten peixe-espada ofte oversat til swordfish (sværdfisk). Dog er retten peixe-espada ikke sværdfisk men derimod kårdefisk.
Den dårlige oversættelse af portugiserne er forvirrende for både turister og udlændinge, idet man regner med at få serveret en sværdfisk.
Men i virkeligheden sidder foran en kårdefisk, når tjeneren har stillet tallerken.
Såfremt man sidder på en restaurant og ønsker at smage det portugisiske køkken, er det vigtigt at være opmærksom på, at peixe-espada (scabbardfish) ikke altid er kårdefisk.
Herunder den typiske måde retten peixe-espada serveres på i Portugal:

Lækker portugisisk fiskeret til små penge.
Ser man på fiskene inden de bliver tilberedt, ser de således ud.
En sværdfisk/swordfish/espadarte ser sådan her ud:

Men en sort kårdefisk/peixe espada preto har dette udseende. Kårdefisken ser frygtindgydende ud med sin lange krop, skarpe tænder og store øjne.

Nedenstående billede er et billede af en hvid kårdefisk/peixe espada Branco.

Kårdefisk - specialitet fra Madeira, Portugal
Kårdefisken er særligt udbredt på Madeira og er øens mest traditionelle ret.
Peixe-espada, der er en specialitet i Portugal, kan serveres med ’a la Delicia’, med bananer, eller passionsfrugt, være pocheret i champagne eller kogt.
Opskrift på peixe-espada - nem opskrift på klassisk ret fra Madeira
Såfremt man har lyst til at prøve kræfter af med peixe-espada, kan man herunder se en opskrift på peixe-espada - den traditionelle portugisiske ret.
Ingredienser:
· 600 g espada
· 4 kogte madbananer
· 150 g blancherede bønner
· 8 fed hvidløg
· Salvieblade
· Salt
· Peber
Skær fisken i passende stykker og steg dem herefter på en pande. Kom bananerne i og steg dem til de bliver gyldne. Før anretningen af retten tilsættes bønner, hvidløg og salvie. Sauter godt igennem og krydr med salt og peber.
Har man ikke mod på at prøve selv, kan man på de fleste restauranter få peixe-espada til 10-12 euro.
Portugal har et fantastisk køkken. Har du mod på det, kan du også forsøge dig med Bacalhau a bras, francesinhas, lulas eller caldo verde.
Fakta om espada - hvad er en espada fisk?
Én af de mest særprægede fisk man kan finde på fiskemarkeder er espada fisken. Den lever på dybder ned til 1600 meter, men kommer angiveligt op i 600 meters højde om natten - af den årsag bliver fisken ofte fanget om naten.
Sollyset trænger kun igennem til ca. 400 meters dybde, og derfor har man ikke kunne studere espada fiskens ageren.
Når man vil fange espada kræver det lange liner og enorm tålmodighed, da det tager 1 time at hive linen ind.