Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Mário Soares (1924-2017) - tidligere premierminister og præsident

Én af de helt store skikkelser i portugisisk politik igennem de sidste 50 år døde d. 7. januar.

Mario Soares var opstillet som kandidat til præsidentposten i Portugal så sent som i 2006, hvor han tabte til Anibal Cavaco Silva og faktisk kun blev nummer 3 efter Manuel Allegre. Det tog den 82-årige Soares imidlertid særdeles pænt.

Premierminister og præsident
Inden da havde han allerede været Præsident i Portugal i perioden 1986-1996 - og inden da premierminister hele 2 gange; i 1976-1978 (3 gange hvis medregnes regerings-omdannelse i 1978) og i 1983-1985.

Soares var en fremtrædende socialist (PS-partiet) i over 40 år og var med til at grundlægge partiet og det portugisiske demokrati. Han nåede også at sidde i Europa-parlamentet.

Selvom Soares på mange områder var særdeles venstreorienteret, var han også kendt for at kunne samarbejde med politiske modstandere (eksempelvis med Anibal Cavaco Silva fra centre-højre partiet PSD), og der var som oftest stor respekt ude i verden om den lille trinde statsmand fra Portugal.   

I sine sidste år blev Soares kritiseret for at støtte dén del af den ekstreme venstrefløj i Portugal, som ikke mener at Portugal skal betale sin gæld tilbage til långivere; herunder til andre EU-lande.

Der findes også mange hjemvendte portugisiske emmigranter - de såkaldte 'retornados'; specielt fra Mozambigue i 1974-1975, som ikke synes Soares håndterede deres repatriering til Portugal (som foregik over hals og hoved med store tab af personlige værdier til følge) særligt godt.

 

 

Generelt var Mario Soares dog afholdt af specielt den ældre del af den portugisiske befolkning; omend han også var kendt for at være en relativ ‘brutal’ politiker.

Mário Soares blev 92 år. Se velskrevet nekrolog på Washington Post og The Guardian.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer