Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dk


Historien om S.L. Benfica og deres chancer i Champions League

S. L. Benfica har været i den bedste portugisiske fodboldrække, siden klubben blev etableret i 1934. Vi fortæller her lidt historie om den succesfulde portugisiske klub, holdets nuværende kvaliteter, og hvordan deres chancer for at klare sig i europæisk fodbold i indeværende sæson. 

Portugals største by og hovedstad Lissabon deler vandene i tre, når man taler om fodboldklubber. Benfica, Sporting Lissabon og Belenenses er alle traditionsrige og gamle klubber, som har hver deres trofaste fanskare.

De senere år har det dog primært været arbejderklubben Benfica, som har været kendt uden for Portugal. Men hvad er historien om Benfica, og hvorfor er det som det eneste af de tre hovedstadshold lykkedes klubben at bevare så højt et niveau?

Benfica blev grundlagt i 1904 af studerende som en klub for sport og sociale sammenkomster. Klubben er den dag i dag den portugisiske klub, som har den største tilskuerskare og den klub i Europa, der har den største andel af tilhængere i hjemlandet.

 

"Estadio da Luz, Lisbon" (CC BY 2.0) af stephendgardner.

Gennem tiden har klubben vundet 83 større trofæer. 80 er vundet i Portugal, hvoraf de 37 er mesterskaber, 26 i den portugisiske pokalturnering, 8 i Supertaça Cândido de Oliveira som spilles med vinderne af ligaen og pokalturneringen, 7 i Taça da Liga som er en konkurrence mellem hold fra 1. - og 2. division samt 3 i Campeonato de Portugal.

Internationalt har Benfica vundet den europæiske pokalturnering i 1961 og 1962 samt adskillige andenpladser i UEFA-cuppen (den nuværende UEFA Europe League), Intercontinential Cup samt Den europæiske mesterholdsturnering.

Trods mange succeser var en af klubbens glansperioder 1960erne, hvor holdet vandt otte mesterskaber i træk, hvilket i høj grad er blevet tilskrevet datidens superstjerne og legende Eusébio Ferreira, den eneste spiller som har vundet prisen "Den Gyldne Bold" som spiller for en portugisisk klub.

I modsætning til Belenenses, som senest vandt et mesterskab i 1945/46, og Sporting Lissabon, der ikke har vundet mesterskabet siden 2001/02, har Benfica stort set altid befundet sig i toppen af ligaen. Klubben er forsvarende mester, og de seneste 10 sæsoner har de vundet seks mesterskaber kun udfordret af en anden storklub Porto. 

En af de tre store

Benfica er medlem af den prestigefyldte klub ”De Tre Store”, som er et kælenavn givet til de tre mest succesfulde fodboldklubber i Portugal.

Sammen med FC Porto og førnævnte Sporting Lissabon har de tilsammen vundet alle portugisiske mesterskaber i historien på nær to - Belenenses i 1945/46 og Boavista i 2000/01. Ingen af de tre klubber har nogensinde været degraderet til 2. division, og mens Benficas dårligste placering nogensinde var en 6. plads i 2000/01, var Sporting Lissabons en 7. plads i 2012/13 og Portos en 9. plads i 1969/70. 

 

"Benfica celebrating" af Alface (CC BY-SA 3.0).

Men hvorfor har Benfica aldrig lidt den tort at rykke ned fra Primeira Liga? Nogle vil måske mene, at det skyldes den særlige ”ånd”, som hersker i klubben. De mange trofaste fans der støtter klubben og et gennemsnit på 56.000 tilskuere ved hjemmekampene på Estádio da Luz, som er det 9. højeste blandt europæiske klubber, og det er helt sikkert med til at indgyde gejst i spillerne.

Men mange klubber i Europa har trofaste fans i store mængder, så det vil nok være vovet at satse opsparingen på, at hele forklaringen skal findes her.

Tager man de kritiske briller på, kan man i stedet sætte spørgsmålstegn ved, hvor stor konkurrencen er blandt de portugisiske hold. Måske er der i virkeligheden for stor forskel mellem De Tre Store og de øvrige hold?

Selvom det har kastet mange titler og meget prestige af sig i årenes løb, kan det også have den bagside, at det bliver en sovepude for de portugisiske hold, hvor de først for alvor mærker modstand, når de står over for europæiske storhold af en hel anden kaliber. 

Benficas chancer i Champions League

Og modstand på den internationale fodboldscene er noget, Benfica har mødt i denne sæsons Champions League.

Blot to sejre, en uafgjort og tre nederlag er det blevet for den portugisiske storklub i gruppespillet, hvor de har mødt RB Leipzig, Lyon og Zenit (Skt. Petersborg). En på papiret relativt enkel gruppe, hvor Benfica måske inden turneringen gik i gang var set til at få en god placering i Champions League men allerede nu står det klart, at klubben med en tredjeplads ikke går videre.

Hvis man kigger på liveodds i Champions League hos bookmakere som 888sport, så er det med odds 4.75 lige nu Manchester City der er favoritter til at vinde. Benfica må i stedet ser fremod at spille videre i UEFA Europe League, hvor de med odds 31.00 måske vil få mere success.  

Og måske var det netop førnævnte overlegenhed på den hjemlige front i den portugisiske liga, som bliver Benfica og andre portugisiske holds akilleshæl, når de skal møde andre europæiske klubber. For selvom de måske tabte nøglekampe til de to øverst placerede hold i gruppen, Lyon og RB Leipzig, så tabte de altså også nogle af de kampe, som bare skal vindes, som for eksempel 3-1 nederlaget i Skt. Petersborg til Zenit i oktober.

Selvom Benfica har kunnet fejre mange flotte og rekordsættende triumfer gennem historien, er det mange år siden, at de for alvor har gjort sig bemærket i europæisk sammenhæng.

Man kan tale om udfordringer i at The Big Five – klubber fra de fem største fodboldnationer i Europa - dominerer fodbolden på både økonomisk og sportsligt plan, men det er dog alligevel ind i mellem lykkedes klubber fra mindre fodboldnationer at blande sig i kapløbet. Hollandske Ajax vandt for eksempel sølv i 1995 og serbiske Red Star Belgrade vandt titlen i 1991.

Selvom Champions League-eventyret allerede er sluttet for Benfica i denne sæson, skal man trods eksperternes forudsigelser ikke afskrive dem fra at komme til tops i UEFA Europe League.

Spillere som Pizzi på den offensive midtbane er farlig, hvad både mål og assists angår, og de senere år har klubben satset hårdt på udvikling af egne talenter. Så med mindre at klubben får et tilbud fra en af de større klubber, den ikke kan sige nej til, kan disse unge, dygtige spillere måske være det, som skal til for at klubben endelig får succes på den europæiske bane.Kommentarer

Endnu ingen kommentarer