Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkMadeira valg emne for artikel på The New York Times

Den ansete amerikanske avis The New York Times bragte den 3. oktober 2011 en længere artikel om Madeira og de problemer, der er opstået for den siddende guvernør gennem 33 år Alberto João Jardim.

Heri lægger en ejer af én af Madeiras største virksomheder, The Blandy Group, ikke fingrene imellem i kritikken af ‘ø-konge’-styret på Madeira.

Mere skjult gæld på Madeira ifølge erhvervsleder
Formanden for Blandy Groups bestyrelse Michael Blandy udtalte blandt andet til The New York Times følgende: “Madeira has become a major embarrassment for Portugal, and I believe that more undisclosed debt will come out”.

Desuden kom Michael Blandy, der er en anerkendt erhvervsleder på Madeira, med følgende skarpe beskyldninger mod styret: “The politicians pass laws in our Parliament in the morning, and then do business among themselves in the afternoon.” 

Se også: Madeira nedgraderet af Moodys som følge af budgetrod.

Shipping og hoteller på Madeira
The Blandy Group er en 200 år gamel familie-ejet virksomhed på Madeira. Den vidt forgrenede organisation beskæftiger sig med hotel-drift (Madeira, Algarve og Brasilien), rejse-, medie- og shipping-virksomhed.

Den kendte Madeira-virksomhed har også interesser inden for vinproduktion på Madeira og har været med til at oprette Madeira Story-Center i Funchal.

Af gruppens 6 hoteller på Madeira er det børnevenlige 5-stjernede Hotel Cliff Bay i Funchal måske det mest kendte for dem, som rejser til Madeira. Hotel Cliff Bay er i øvrigt for 3. år i træk premieret med én Michelin-stjerne for restauranten Il Gallo d’Oro.

Se den kritiske artikel om styret på ferieøen Madeira på The New York Times.

Relateret artikel: De bedste hoteller på Madeira og resten af Portugal.

Din vurdering:Dobbelt statsborgerskab for udlandsdanskere med i regeringsgrundlaget for ny S-R-SF regering

Som en del af det nye regeringsgrundlag offentliggjort primo oktober 2011 er nævnt at dobbelt statsborgerskab vil blive tilladt for udlandsdanskere.

Der er dog lang vej fra en hensigtserklæring til en vedtagelse i folketinget.

Udlandsdanskere afskåret fra dobbelt statsborgerskab
Selv om man i et givet land kan opnå statsborgerskab som udlandsdansker, siger de gældende danske regler at såfremt man ønsker statsborgerskab – og dermed eksempelvis stemmeret i det givne land – skal det danske statsborgerskab opgives. I praksis forhindrer det de fleste i at tage et fremmed statsborgerskab.

Samtidig mister man som bekendt stemmeretten i Danmark efter to års ophold i udlandet.

Se også: Bekendtgørelse om dansk indfødsret på hjemmesiden statsborger.dk, der er oprettet til fremme af ide’en om dobbelt statsborgerskab for danskere i udlandet.

Udlandsdanskere uden stemmeret
Såfremt dobbelt statsborgerskab tillades vil det afgørende ændre ved danskere i udlandets status. Tilbage står så spørgsmålet om stemmeret, der ofte nævnes i samme anledning.

Se mere om den uventede pasus om muligt dobbelt statsborgerskab for udlandsdanskere på Jyllands-Posten fra 3. oktober 2011.

Din vurdering:Portugal vinder af European Surfing Championship 2011 i Irland

Irland har været vært for European Surfing Championship 2011 (Eurosurf 2011).

Konkurrencen Eurosurf 2011 fandt sted i perioden 23. september til 2. oktober på Bundoran stranden på den irske vestkyst i det nordlige County Donegal omkring 3 timers kørsel fra Dublin.

Portugal sejr i 3 ud af 7 dicipliner
I 2011 udgaven af European Surfing Championship vandt Portugal i kategorierne Surf Masters, Body-board Open og Womans Body-board.

Det blev desuden til to andenpladser, en tredjeplads og en fjerdeplads. Kun i kategorien Longboard blev Portugal ikke placeret.

Resultaterne var nok til at sikre Portugal den samlede førsteplads i Eurosurf konkurrencen i Irland.

Portugal har vundet amatørernes Europamesterskab i surfing før.

I 2007 blev det til en samlet sejr i Eurosurf i Frankrig, og på hjemmebane i 2005 tog Portugal ligeledes titlen hjem i Senior Eurosurf.

Portugal vandt også sidste gang eventet blev afholdt på Bundoran stranden i Irland i år 1997.

Din vurdering:Videnskabsnat i Portugal den 23. september 2011

Der blev den 23. september afholdt en særlig videnskabsnat 18 steder i Portugal.

Videnskabsfolk og forskere viste, hvad videnskab har at byde på til alle, der havde lyst til at være med.

Det årligt tilbagevendende initiativ er en del af et EU-projekt med opbakning fra Europa Kommisionen, der i år 2011 afholdt lignende arrangementer i 320 europæiske byer for at fremme interesse for forskning.

Portugisiske forskere i åben dialog med den bredere befolkning
Videnskabsnatten giver videnskabsfolk rig mulighed for at dele deres fascination for videnskab. Mange af de fremskridt der har fundet sted i samfundet har haft at gøre med videnskabelige opdagelser og opfindelser.

Til trods for det er videnskab på tilbagegang i Europa. Dette menes at være én af grundene til at Europa taber terræn i konkurrence med Asien.

“Ved videnskabsnatten kan enhver blive forsker” siger Androulla Vassilou, den europæiske kommisær for Udannelse. “jeg kender ingen bedre måde at få unge mennesker til at blive bidt af videnskab” siger hun videre.

EU investerede 1.5 millioner euro i initiativivet i 2005 da de første arrangementer blev afholdt. I 2010 og 2011 er projektet blevet opprioriterteret og har fået et indskud på 4 millioner euro begge år.

Det Portugisiske event program
Portugal har værret ret innovativ i at fremme sagen på forskellige måder. Videnskabsmuseet i Coimbra arrangerede interaktive seminarer med film, som blev krydret med uformelle snakke med forskerne. Porto Universitet åbnede dørene for mennesker i alle aldre og deres program byder på en interaktiv brevkasse hvor folk kunne udtrykke sig om hvilke videnskabelige retninger der burde fremmes og hvorfor. Porto bød også på et teleskop fra Porto Planetarium.

I Lissabon greb man videnskabsnatten 2011 helt anderledes an i videnspavillionen “o Pavilhão do Conhecimento”, var der stand-up comedy med Bruno Nogueira omhandlende myter og opfattelser omkring videnskabelig forskning. Der blev også arrangeret musik koncerter og workshop, der foregik i køkkenet.

I Lissabon forsøgte man desuden at anskueliggøre ny forskning i nano-teknologi - der på sigt formodes at kunne replikere liv og med lidt god fantasi måske endda skabe evnen til at gå op ad lodrette mure ligesom Spider-Man.

Din vurdering:Huse og lejligheder i Portugal falder i pris

I de tre største områder for ejendomshandel i Portugal: Lissabon, Porto og Algarve (primært ferieboliger i Algarve) falder priserne på fast ejendom i Portugal.

Propertywire citerer portugisiske undersøgelser og bolig-vurderingsmænd for at have konstateret at august 2011 viste en klar negativ trend.

Portugal boliger falder i pris – nye projekter i højere kurs
De store byer Lissabon og Porto - og i lidt mindre grad Algarve oplever prisfald på normal handel med boliger.

For nye projekter ser trenden lidt bedre ud uden at der for developers er grund til at være specielt positive.

Boliger i Portugal ofte behæftet med fejl
Det er en god ide at alliere sig med en fagmand ved køb af bolig i Portugal.

I mange områder ved kysten er fugt og mug et forholdsvis stort problem. Boliger er ofte ikke isoleret særligt godt og bærer desuden tit præg af manglende vedligehold.

Forvent ikke at en eventuel udlejer i Portugal vil udbedre fejl og mangler med mindre det udtrykkeligt er aftalt skriftligt, hvad der skal udbedres. En god mægler kan sikre dette, men aftalen skal være klokkeklar fra starten, og der skal ofte afsættes tid til at rykke utallige gange på modvillige ‘landlords’, der ofte ikke synes det er deres problem at installationer i lejligheden eller huset ikke virker eller er ved at gå i stykker.

Der er desuden en udbredt tendens til at portugisiske ejendomsmæglere ‘fortier’ eventuelle problemer, så ved det mindste tegn på fugt eller mug-lugt bør man være på vagt. Det gælder naturligvis også ved leje af bolig i Portugal.

Forhandling af pris på Portugal bolig – portugisiske udlejere glade for udlændinge
Specielt ved langtidsleje af bolig i Portugal kan det betale sig at sammenligne priser.

Ofte kan to ens lejligheder i en given boligblok have vidt forskellige udlejningspriser – uden objektiv grund.

På Lissabonkysten omkring Cascais og Estoril kan man finde overordentlig mange huse til omkring €2000 per måned i leje (relativ god beliggenhed uden for bymidte, omkring 200 m2 med lille have). Det virker som om at alt tilsyneladende kan koste €2000, men bedre tilbud kan findes – hvis man leder længe nok.

Det er værd at bemærke at ved leje af bolig har man som udlænding en fordel i en forhandlingssituation, idet de fleste udlændinge betragtes som bedre lejere end lokale boligsøgende. Dels er der ofte færre problemer med betaling af leje, og dels anses sliddet på boligen ofte for at være mindre med udenlandsk lejer.

Din vurdering:Turister i Portugal bidrager med en stigende andel af Portugals BNP

Turister i Portugal brugte 13.2% flere penge mellem maj og august 2011 i forhold til samme periode sidste år, skriver det portugisiske nyhedsbureau Lusa.

Der skønnes at være indløbet 872 millioner euro i indtjening fra turister i Portugal. Med eftervirkningerne af den seneste økonomiske krise og strammere nationaløkonomi giver nyheden anledning til glæde i den portugisiske turistbranche.

Turisme tal fra VISA og Mastercard-kreditkort
Nyhedsbureauet Lusa har ikke fået deres tal fra statens økonomer og statistikere. Det ville næsten være umuligt så kort tid efter den eksakte analyse periodes ophør at talene ikke ville kunne være behandlede og verificerede til vanlig standard.

Men Lusa har modtaget, hvad måske er mere pålideligt. De friske data omkring kreditkort-transaktioner stammer fra Visa. Det globale kreditkortfirma har meget nemt kunne bruge egne tal til markedanalysen. Visa og Mastercard er de største spillere på markedet i Europa for internationale korttransaktioner og derfor unikt placerede til at kunne analysere individuelt forbrug på tværs af grænser.

Ifølge tallene er forbruget for udenlandske turister i Portugal steget fra 770 millioner til 872 millioner i år.

Franske turister i Portugal bruger flere penge
Den største andel af stigningen kommer fra Franske turister i Portugal.

Tidligere Portugisiske territorier melder sig også. Forbruget fra Angolanske besøgende er steget skarpt med 53.5%, og forbruget hos turister I Portugal fra Brasilien er steget med 34.8% I forhold til samme periode i 2010.

Se også: Populære udflugtsmål for turister i Portugal

Din vurdering:Portugals økonomi i recession i 2011-2012

Den portugisiske økonomi er forværret.

Regeringens forventninger til 2011 er per september ganske vist blevet justeret i positiv retning til et fald i den økonomiske aktivitet på 1,8% i forhold til tidligere forventet minus 2,2%.

For år 2012 er udsigten dog ringere med et fald på 2,3% (mod tidligere forventet 1,8%).

Madeira problem
Én af de største hovedpiner i finansministeriet i Portugal i slutningen af 2011 skyldes uventede dårlige nyheder fra Madeira, hvor der er konstateret uregelmæssigheder i økonomistyringen.

Se mere om skjulte lån og omkostninger på Madeira.

Portugal har ikke brug for at fremstå som uansvarlig på det økonomiske område.

Der har i mange årtier været en erhvervs-kultur i Portugal, hvor venne-tjenester og korruption florerede. På trods af at der er sket mærkbare forbedringer, er det gamle ‘image’ stadig i frisk erindring hos mange samarbejdspartnere. Det er eksempelvis en offentlig hemmelighed at store dele af EU’s støtte til at opbygge den i øvrigt udmærkede infrastruktur i Portugal er røget i lommen på visse politikere og deres gode forbindelser.

Den nytiltrådte portugisiske regering har i lyset af ‘snyd’ på Madeira undersøgt Azorernes økonomiske forhold, der ligeledes forvaltes af et selvstyre. Der er ikke fundet anledning til kritik.

Premierminister Passos-Coelho i svær bunden opgave
Med et stærkt faldende indenlandsk forbrug og generel krise i Europa, herunder på mange af Portugals vigtigste eksportmarkeder, er det en særdeles svær opgave at løfte Portugal ud af recession.

Premierminister Passos-Coelho sætter indtil videre sin lid til eksporten, som han håber kan afbøde det værste økonomiske tilbageslag, men premierministerens udtalelser bærer præg af at der er udsigt til endnu hårdede tider for den almindelige portugiser – hvoraf mange i øvrigt allerede synes at have svært ved at få de økonomiske ender til at nå sammen.

Din vurdering:Fado koncert på Louisiana – oplev fado-sangerinden Mísia på Senhora da Noite tour

Louisiana i Humlebæk nord for København har den 30. september besøg af fado-sangerinden Mísia fra Portugal.

Mísia og klassisk fado
Mísia er en ganske utraditionel fado-sangerinde.

Hun spænder bredt fra den klassiske fado til langt mere eksperimenterende toner, og havde i 1995 modet til at tilføje nye instrumenter til de klassiske fado guitar-instrumenter (basguitar, portugisisk guitar og den akustiske guitar).

Med sig på Danmarks-besøget på Louisiana har hun:

  • Bernardo Couto på portugisisk guitar
  • Daniel Pinto på bas guitar
  • Luis Cunha på violin

Louisiana fado-koncert billetter
Koncerten på Louisiana den 30. september 2011 er en del af Mísia’s Senhora da Noite tour.

Misia-koncerten koster 210 kroner at overvære, og der er stadig enkelte ledige pladser. Billetter kan købes via Louisiana’s hjemmeside.

Se mere om Mísia og fado på Bjarne Mouridsens blog om Portugal.

Herunder Misia med Garras dos Sentidos:

Din vurdering:Azorerne-USA forbindelser – ældste amerikanske konsulat lukker i Ponta Delgada

Det amerikanske konsulat på Azorerne er planlagt til at skulle lukke.

Konsulatet i Ponta Delgada på São Miguel øen på Azorerne har fungeret siden år 1795 og er dermed det ældste fungerende amerikanske konsulat i verden.

Hvalfangere fra Azorerne
I USA findes et stort kontingent efterkommere af udvandrere fra Azorerne til USA.

Gennem mange århundreder har USA haft gode forbindelser til de afsondrede øer i Atlanten.

Blandt de tidligste henvisninger til forbindelser mellen USA og Azoerne finder man Herman Melvilles roman MobyDick fra år 1851. I det særdeles kendte amerikanske litterære værk omtales Azorerne som en hvalffanger-nation, hvorfra der hyres mange søfolk til amerikanske skibe.

Se også: Azorean and New England Whaling and Fishing

Amerikansk luftbase på Azorerne – Lajes Air Base
Azorerne har siden 1943 haft en amerikansk luftbase på øen Terceira.

Lajes Air Base har haft en vigtig funktion som mellemlandings-lufthavn for transporter til blandt andet Mellemøsten og har desuden fungeret som reserve-lufthavn for den nu skrinlagte rumfærge. Der er dog aldrig landet en rumfærge på Azorerne.

Nutildags lander militære fly sjældent på Azorerne på vej over Atlanten, men til gengæld gøres der udbredt brug af de mange KC-135 tankfly, som er stationeret på Azorerne.

Den måske vigtigste Lajes Air Base opgave er at fungere som en sikker landingsplads for fly med problemer over Atlanten, herunder ikke mindst fly, der har brug for at lande på grund af en passagers helbred er truet af pludselig opstået sygdom.

Ponte Delgada besøgt af præsidenter fra USA
På grund af de tætte bånd til USA har et forholdsvis stort antal amerikanske præsidenter besøgt Azorerne.

Det drejer sig om Woodrow Wilson, Teddy Roosevelt, Franklin Roosevelt og Richard Nixon.

I forbindelse med et møde med EU’s ledere besøgte George W. Bush for få år siden Azorerne. Desuden har tidligere præsident Jimmy Carter været på besøg på Azorerne i egenskab af fredsmægler på det afrikanske kontinent.

Som årsag til at lukke USA’s konsulatet på Azorerne angives besparelser. Fra Portugisisk-amerikanske venskabsforeningers side forsøges det at afværge lukningen.

Se også: Det amerikanske konsulat på Azorerne.

Herunder et KC-135 Statotanker under en vanskelig approach i stærk sidevind til Lajes Air Base på Azorerne:

Din vurdering:Madeira nedgraderet to trin af Moodys som følge af budget-rod - guvernør Jardim genopstiller

Kreditvurderingsbureauet Moodys har nedgraderet Madeira’s kreditværdighed med to trin fra B1 til B3.

Meddelelsen kommer efter at der er konstateret rod og sandsynligvis forsøg på at sminke økonomien i den økonomiske selvstændige region Madeira.

Madeira får dermed sværere ved at optage lån og det bliver desuden dyrere.

Madeiras guvernør går efter at vinde – igen
Selv om Madeira’s 68-årige guvernør Alberto João Jardim med meget stor sandsynlighed har været vidende om ‘fifleriet’ med budgetter, skjulte lån og manglende registrering af omkostninger i Madeira’s central-administration, er han fast besluttet på at skulle genvælges til sin 33. guvernør-periode.

Jardim er dog klar over at sagen om rod i økonomien på Madeira ikke ligefrem vil hjælpe ham i valgkampen. Derfor har han med sin sædvanlige selvsikkerhed proklameret at det lille liberale parti CDS-PP på Madeira kan blive koalisionspartner, hvis han ikke vinder det sædvanlige flertal med sit eget parti PSD.

Guvernør Alberto João Jardim nægter foreløbig ethvert kendskab til fejlene i Madeira’s budgetter i perioden 2008-2010, der samlet anslås at løbe op i mellem 1,2 og 1,5 milliarder euro.

Ringe støtte fra fastlands-Portugal til Jardim
Støtten til Madeira’s økonge fra det øvrige Portugal er til at overse.

Efter at sagen om de skjulte lån og omkostninger på Madeira kom frem, har den nytiltrådte premierminister Passos-Coelho (PSD) afvist at tage til Madeira for at støtte Jardim i valgkampen. Normalt ville Portugals PSD leder bakke op om partifællen på Madeira.

Samtidig er der dog bemærkelsesværdigt begrænset kritik af Madeira fra Lissabon. Madeiras ledelse har set fra Portugals synspunkt ‘bommet’ på det måske værst tænkelige tidspunkt i forhold til at leve op til de stramme økonomiske krav, der er fastsat i forbindelse med EU’s økonomiske hjælpepakke.

Se også: Madeira forværrer Portugals økonomiske situation.

Valg på Madeira 9. oktober 2011
Alberto João Jardim er blandt de personer i verden, der har siddet længst i det samme demokratisk valgte embede på højt niveau.

Den 9. oktober er det op til vælgerne på Madeira om de vil tilgive deres øverste folkevalgte.

Madeira’s offentlige gæld har rundet 130% af BNP på Madeira. Portugals offentlige gæld udgjorde ifølge Eurostat 93% af BNP i 2010. I Grækenland var den offentlige gæld i forhold til BNP i år 2010 på 144%.

P1's Orientering bragte i februar 2010 et radio-indslag produceret af Eva Henningsen om det økonomiske kaos på Madeira.

Se mere om kritik af styret på Madeira (februar 2010).

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »