Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkPortugals økonomi i recession i 2011-2012

Den portugisiske økonomi er forværret.

Regeringens forventninger til 2011 er per september ganske vist blevet justeret i positiv retning til et fald i den økonomiske aktivitet på 1,8% i forhold til tidligere forventet minus 2,2%.

For år 2012 er udsigten dog ringere med et fald på 2,3% (mod tidligere forventet 1,8%).

Madeira problem
Én af de største hovedpiner i finansministeriet i Portugal i slutningen af 2011 skyldes uventede dårlige nyheder fra Madeira, hvor der er konstateret uregelmæssigheder i økonomistyringen.

Se mere om skjulte lån og omkostninger på Madeira.

Portugal har ikke brug for at fremstå som uansvarlig på det økonomiske område.

Der har i mange årtier været en erhvervs-kultur i Portugal, hvor venne-tjenester og korruption florerede. På trods af at der er sket mærkbare forbedringer, er det gamle ‘image’ stadig i frisk erindring hos mange samarbejdspartnere. Det er eksempelvis en offentlig hemmelighed at store dele af EU’s støtte til at opbygge den i øvrigt udmærkede infrastruktur i Portugal er røget i lommen på visse politikere og deres gode forbindelser.

Den nytiltrådte portugisiske regering har i lyset af ‘snyd’ på Madeira undersøgt Azorernes økonomiske forhold, der ligeledes forvaltes af et selvstyre. Der er ikke fundet anledning til kritik.

Premierminister Passos-Coelho i svær bunden opgave
Med et stærkt faldende indenlandsk forbrug og generel krise i Europa, herunder på mange af Portugals vigtigste eksportmarkeder, er det en særdeles svær opgave at løfte Portugal ud af recession.

Premierminister Passos-Coelho sætter indtil videre sin lid til eksporten, som han håber kan afbøde det værste økonomiske tilbageslag, men premierministerens udtalelser bærer præg af at der er udsigt til endnu hårdede tider for den almindelige portugiser – hvoraf mange i øvrigt allerede synes at have svært ved at få de økonomiske ender til at nå sammen.

Din vurdering:Fado koncert på Louisiana – oplev fado-sangerinden Mísia på Senhora da Noite tour

Louisiana i Humlebæk nord for København har den 30. september besøg af fado-sangerinden Mísia fra Portugal.

Mísia og klassisk fado
Mísia er en ganske utraditionel fado-sangerinde.

Hun spænder bredt fra den klassiske fado til langt mere eksperimenterende toner, og havde i 1995 modet til at tilføje nye instrumenter til de klassiske fado guitar-instrumenter (basguitar, portugisisk guitar og den akustiske guitar).

Med sig på Danmarks-besøget på Louisiana har hun:

 • Bernardo Couto på portugisisk guitar
 • Daniel Pinto på bas guitar
 • Luis Cunha på violin

Louisiana fado-koncert billetter
Koncerten på Louisiana den 30. september 2011 er en del af Mísia’s Senhora da Noite tour.

Misia-koncerten koster 210 kroner at overvære, og der er stadig enkelte ledige pladser. Billetter kan købes via Louisiana’s hjemmeside.

Se mere om Mísia og fado på Bjarne Mouridsens blog om Portugal.

Herunder Misia med Garras dos Sentidos:

Din vurdering:Azorerne-USA forbindelser – ældste amerikanske konsulat lukker i Ponta Delgada

Det amerikanske konsulat på Azorerne er planlagt til at skulle lukke.

Konsulatet i Ponta Delgada på São Miguel øen på Azorerne har fungeret siden år 1795 og er dermed det ældste fungerende amerikanske konsulat i verden.

Hvalfangere fra Azorerne
I USA findes et stort kontingent efterkommere af udvandrere fra Azorerne til USA.

Gennem mange århundreder har USA haft gode forbindelser til de afsondrede øer i Atlanten.

Blandt de tidligste henvisninger til forbindelser mellen USA og Azoerne finder man Herman Melvilles roman MobyDick fra år 1851. I det særdeles kendte amerikanske litterære værk omtales Azorerne som en hvalffanger-nation, hvorfra der hyres mange søfolk til amerikanske skibe.

Se også: Azorean and New England Whaling and Fishing

Amerikansk luftbase på Azorerne – Lajes Air Base
Azorerne har siden 1943 haft en amerikansk luftbase på øen Terceira.

Lajes Air Base har haft en vigtig funktion som mellemlandings-lufthavn for transporter til blandt andet Mellemøsten og har desuden fungeret som reserve-lufthavn for den nu skrinlagte rumfærge. Der er dog aldrig landet en rumfærge på Azorerne.

Nutildags lander militære fly sjældent på Azorerne på vej over Atlanten, men til gengæld gøres der udbredt brug af de mange KC-135 tankfly, som er stationeret på Azorerne.

Den måske vigtigste Lajes Air Base opgave er at fungere som en sikker landingsplads for fly med problemer over Atlanten, herunder ikke mindst fly, der har brug for at lande på grund af en passagers helbred er truet af pludselig opstået sygdom.

Ponte Delgada besøgt af præsidenter fra USA
På grund af de tætte bånd til USA har et forholdsvis stort antal amerikanske præsidenter besøgt Azorerne.

Det drejer sig om Woodrow Wilson, Teddy Roosevelt, Franklin Roosevelt og Richard Nixon.

I forbindelse med et møde med EU’s ledere besøgte George W. Bush for få år siden Azorerne. Desuden har tidligere præsident Jimmy Carter været på besøg på Azorerne i egenskab af fredsmægler på det afrikanske kontinent.

Som årsag til at lukke USA’s konsulatet på Azorerne angives besparelser. Fra Portugisisk-amerikanske venskabsforeningers side forsøges det at afværge lukningen.

Se også: Det amerikanske konsulat på Azorerne.

Herunder et KC-135 Statotanker under en vanskelig approach i stærk sidevind til Lajes Air Base på Azorerne:

Din vurdering:Madeira nedgraderet to trin af Moodys som følge af budget-rod - guvernør Jardim genopstiller

Kreditvurderingsbureauet Moodys har nedgraderet Madeira’s kreditværdighed med to trin fra B1 til B3.

Meddelelsen kommer efter at der er konstateret rod og sandsynligvis forsøg på at sminke økonomien i den økonomiske selvstændige region Madeira.

Madeira får dermed sværere ved at optage lån og det bliver desuden dyrere.

Madeiras guvernør går efter at vinde – igen
Selv om Madeira’s 68-årige guvernør Alberto João Jardim med meget stor sandsynlighed har været vidende om ‘fifleriet’ med budgetter, skjulte lån og manglende registrering af omkostninger i Madeira’s central-administration, er han fast besluttet på at skulle genvælges til sin 33. guvernør-periode.

Jardim er dog klar over at sagen om rod i økonomien på Madeira ikke ligefrem vil hjælpe ham i valgkampen. Derfor har han med sin sædvanlige selvsikkerhed proklameret at det lille liberale parti CDS-PP på Madeira kan blive koalisionspartner, hvis han ikke vinder det sædvanlige flertal med sit eget parti PSD.

Guvernør Alberto João Jardim nægter foreløbig ethvert kendskab til fejlene i Madeira’s budgetter i perioden 2008-2010, der samlet anslås at løbe op i mellem 1,2 og 1,5 milliarder euro.

Ringe støtte fra fastlands-Portugal til Jardim
Støtten til Madeira’s økonge fra det øvrige Portugal er til at overse.

Efter at sagen om de skjulte lån og omkostninger på Madeira kom frem, har den nytiltrådte premierminister Passos-Coelho (PSD) afvist at tage til Madeira for at støtte Jardim i valgkampen. Normalt ville Portugals PSD leder bakke op om partifællen på Madeira.

Samtidig er der dog bemærkelsesværdigt begrænset kritik af Madeira fra Lissabon. Madeiras ledelse har set fra Portugals synspunkt ‘bommet’ på det måske værst tænkelige tidspunkt i forhold til at leve op til de stramme økonomiske krav, der er fastsat i forbindelse med EU’s økonomiske hjælpepakke.

Se også: Madeira forværrer Portugals økonomiske situation.

Valg på Madeira 9. oktober 2011
Alberto João Jardim er blandt de personer i verden, der har siddet længst i det samme demokratisk valgte embede på højt niveau.

Den 9. oktober er det op til vælgerne på Madeira om de vil tilgive deres øverste folkevalgte.

Madeira’s offentlige gæld har rundet 130% af BNP på Madeira. Portugals offentlige gæld udgjorde ifølge Eurostat 93% af BNP i 2010. I Grækenland var den offentlige gæld i forhold til BNP i år 2010 på 144%.

P1's Orientering bragte i februar 2010 et radio-indslag produceret af Eva Henningsen om det økonomiske kaos på Madeira.

Se mere om kritik af styret på Madeira (februar 2010).

Din vurdering:Cristiano Ronaldo skal giftes

Fodboldspilleren Cristiano Ronaldo har friet til Irina Shayk.

Ifølge spansk og portugisisk presse skal parret giftes den 12. juli 2012 på den lille ferieø Porto Santo ud for Cristinao Ronaldo’s fødeø Madeira.

Den 25-årige russiske model gifter sig med 26-årige Ronaldo efter Euro 2012 europamesterskabet i fodbold, der afholdes i juni i Polen og Ukraine. Portugal og dermed Cristiano Ronaldo står til at kvalificere sig til EM slutrunden.

Irina Shayk og familien Ronaldo
Cristiano er åbenlyst meget forelsket i den russiske skønhed, der blandt sine model-jobs ofte arbejder som undertøjsmodel.

Resten af familien Ronaldo er ifølge portugisisk presse mindre imponeret af Ronaldo’s forlovede.

Specielt mor Dolores har svært ved at kommunikere med Iryna. Sporg-problemer og Ronaldo-klanens traditionelle sammenhold om at beskytte Cristiano har givet anledning til mange rygter i portugisisk presse.

Din vurdering:Portugal nummer 5 på FIFA ranglisten september 2011 - Danmark på plads nummer 17

 Se FIFA verdensrangliste - juni 2012 - nyeste liste.

.........................................

 Det portugisiske fodboldlandshold avancerer 3 pladser op til plads nummer 5 på septembers FIFA-verdensrangliste.

Portugal har tidligere ligget bedre på verdensranglisten, men kun nogle ganske få måneder og aldrig bedre end på plads nummer 3.

Se også: FIFA statistik for Portugals fodboldlandshold.

FIFA verdensrangliste september 2011
September verdensranglisten i fodbold ser således ud:

 1. Spanien
 2. Holland
 3. Tyskland
 4. Uruguay
 5. Portugal
 6. Italien
 7. Brasilien
 8. England
 9. Kroatien
 10. Argentina
 11. Grækenland
 12. Frankrig
 13. Rusland
 14. Chile
 15. Japan
 16. Elfenbenskysten
 17. Danmark
 18. Schweiz
 19. Australien
 20. Mexico
 21. Serbien
 22. Bosnien-Herzegovina
 23. Norge
 24. Paraguay
 25. Sverige
 26. Montenegro
 27. Ungarn
 28. Tyrkiet
 29. Korea
 30. Irland

Se mere om FIFA-ranglisten på FIFA’s hjemmeside.

Din vurdering:Spare-politik giver fremgang til regeringspartiet PSD i Portugal

Portugals regering har en stigende del af befolkningen bag sig ifølge ny meningsmåling fra September 2011.

PSD tæt på majoritet
Ifølge Universidade Catolica, der har spurgt 1473 personer, får premierminister Passos-Coelho og hans PSD centre-højre parti tilslutning fra 43% af vælgerne.

Den samlede fordeling af stemmer i meningsmålingen ser således ud:

 • PSD – 43% (stigning på 4,5% siden valget)
 • PS – 33% (stigning på 5% siden valget)
 • CDU – 7% (fald på 0,9%)
 • CDS-PP - 6% (regeringspartner – fald på næsten 6%)
 • BE – 6% (stigning på omkring 1%)

Især det lille liberale parti er klemt af at være del af en regering, der tegnes kraftigt af PSD. Meningsmålingens tendens må give grund til bekyring hos udenrigsminister Paulo Portas, der er leder af partiet bestående af kristelige demokrater og liberale.

45% af stemmerne er som tommelfingerregel nok til at vinde majoriteten i det portugisiske parlament.

Se også: Valgresultat i Portugal den 5. juni 2011.

Din vurdering:BERD bro-konstruktion fra Portugal – nyt koncept effektiviserer brobygning

I 1998 fik Pedro Pacheco godkendt sin PhD thesis “Organic prestressing: an example of an effector system” på Universitstet i Porto.

Afhandlingen var en videreudvikling af ideer præsenteret i en afsluttende masters-degree opgave under titlen "Natural solutions for structural problems”, hvor Pacheco sammenlignede naturens måde at løse ‘ingeniør-problemer’ på – eksempelvis muskler i menneskets arm - med traditionelle metoder anvendt i konstruktioner.

Virksomheden BERD, deranvender teorien i prakis, blev grundlagt i 2006 med indskud af kapital fra Mota-Engil, Aicep Capital og FEUP.

Banebrydende koncept for bro-bygning
Broer udgør en omkostningstung del af omkostningerne til anlæggelse af veje og jernbaner.

Ved anvendelse af et transportabelt stillads ved opførelse af mindre og mellemstore broer reduceres mængden af stål ved stillads-konstruktionen. Reduktionen i vægt kan være på op til 50% med deraf følgende besparelser.

Samtidig øges sikkerheden idet belastningen på stilladset er under konstant overvågning.

Det portugisiske koncept kan anvendes til broer med en spændvidde op til 90 meter.

Mere information kan findes på BERD hjemmesiden (også engelsk).

Bridge Engineering Research & Design – BERD
Pedro Pachete har fået patenteret sit brobygnings-koncept i over 60 lande.

Virksomheden er godt igang i Brasilien, i USA og i Indien og på de mere hjemlige himmelstrøg står der allerede færdigtbyggede broer i Portugal, Spanien, Slovakiet og i Tjekkiet.

I Portugal er den nye bro over Rio Sousa ved Gondomar i Nordportugal konstrueret ved hjælå af BERD. Broen fra år 2005 leder trafikken af IP9/A11 hovedvejen over floden. Se billeder fra ingeniørvirksomheden Doka.

Herunder video med en beskrivelse af BERD (portugisisk):

 

Din vurdering:Madeira stærkt gældssat – revision finder skjulte lån og omkostninger i perioden 2008-2010

Madeira har økonomisk selvstyre og er en såkaldt autonom region, som dog deler eksempelvis udenrigspolitik og ikke mindst nationalregnskab med resten af Portugal.

Alberto João Jardim fortiede lån
Madeira’s ukronede ø-konge Alberto João Jardim har været guvernør på Madeira i en menneskealder – helt nøjagtig siden 17. marts 1978.

Økonomien på Madeira har som i resten af Portugal lidt under den økonomiske krise (finanskrisen), der begyndte i 2008.

Indbyggerne på Madeira er dog gennemsnitligt rigere end i resten af Portugal; d.v.s. omkring på samme niveau som Lissabon eller som på Sjælland minus København.

Det viser sig imidlertid at Madeira med stor sandsynlighed og med guvernørens fulde kendskab bevidst har fortiet lån og omkostninger for at fremstå i bedre økonomisk form.

Blandt andet er det ydet lån fra Madeiras styre til offentlige myndigheder til at udbetale lønninger.

Mindst 1,1 milliard yderligere i underskud
Der er allerede fundet ‘hemmelige konti’ med udgifter eller lån på 1,1 milliarder euro, der vil forringe statsregnskabet for år 2008, 2009 og 2010.

Den 20. september skriver portugisiske aviser at der måske er yderligere 200 millioner euro i ‘gemt’ gæld på Madeira.

Indtil videre er der dog ikke noget som tyder på at nogen har taget af kassen.

Forværret nationalregnskab
Samlet set vil Madeiras uoplyste problemer betyde en forværring af Portugals underskud på de offentlige finanser på mellem 0,3 og 0,4 procent-point.

Situationen er meget uheldig for Portugals nye regering, som i øvrigt er fra samme parti som Madeiras guvernør. EU ser ligeledes på problemet med stærkt kritiske øjne, da man ikke ønsker et yderligere Grækenland i lille skala.

Den aldrende Alberto João Jardim er fortsat lidt en en kult-figur på Madeira for sin evne til at ‘snøre’ og gøre grin med fastlands-Portugals politikere – specielt den tidligere Sócrates-regering.

Se også historie om Madeiras skjulte gæld på Bloombergs.

UPDATE ultimo september: Madeiras kreditværdighed nedgraderet 2 trin af Moodys.

Din vurdering:Jose Mourinho donerer sin FIFA 2010 Ballon d’Or ‘Gyldne Bold’ til velgørenhed

FIFA’s æresbevisning til årets bedste træner gik i 2010 til José Mourinho.

Den Gyldne Bold eller på fransk Ballon d’Or også kaldet World Coach of The Year anses for den fineste titel, der kan opnås som fodboldtræner.

Jose Mourinho har besluttet at give sin pokal væk i forbindelse med et velgørenhedsarrangement. 

Jose Mourinho støtter kræftforskning
Den kendte portugisiske træner for Real Madrid er ikke rigtig faldet til i den spanske hovedstad, hvor arvefjenden fra Barcelona giver ham konstant hovedbrud og et uventet antal tabte kampe – en meget usædvanlig situation for en tiltagende temperamentsfuld Mourinho.

Se også: Jose Mourinho i problemer

Det er blevet til flere diciplinærsager, hvor Jose Mourinho som Real Madrid-træner har måttet se sit holds kampe fra tilskuerpladserne.

Mourinho’s beslutning om at give sin Ballon d’Or pokal væk har dog høstet ubetinget anerkendelse blandt kolleger.

Se også: Jose really is The Special One på Daily Mail

Jose Mourinho og Bobby Robson
Anledningen er speciel for Jose Mourinho, idet FIFA pokalen bliver bortauktioneret ved et event til minde om den legendariske tidligere engelske landstræner Bobby Robson.

Det var Bobby Robson, der i sin tid gjorde den sprogkyndige unge portugiser til hjælpetræner; først i Sporting og derefter i Porto og i Barcelona, hvor Mourinho valgte at blive da hollænderen Louis van Graal overtog Bobby Robson’s træner-job.

Havde det ikke været for årene med Bobby Robson i perioden 1992-1997, ville Jose Mourinho måske ikke være, hvor han er i dag.

Sir Bobby døde i år 2009. Inden da havde han under en forgæves kamp mod lungekræft oprettet The Sir Bobby Robson Foundation oprettet til støtte for kræftforskning.

The Sir Bobby Robson Foundation bestyres af Bobby Robsons familie, som er lettere overvældet af Mourinho’s gave.

Se mere om velgørenheds-auktionen, der løber i perioden 8-23 oktober 2011 på nettet.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »