Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkAzorerne vært for stort surfing event – Billabong Azores Islands Pro 26. sept til 2. okt. 2011

På São Miguel, der er den største ø på Azorerne, afholdes i perioden 26. september til 2. oktober et større surfing-arrangement for professionelle.

Surfing strand på Azorerne
Billabong Pro eventet finder sted på Santa Barbara stranden på nordkysten af São Miguel.

Santa Barbara ligger ved byen Ribeira Grande, der har godt 5000 faste indbyggere.

Santa Barbara stranden er ét af de bedste surfing spots på Azorerne og på São Miguel øen.

Se mere om Billabong Pro surfing event på Azores Islands.

Vind og bølger fra skiftende retninger
Azorerne er kendetegnet af et skiftende vejr.

São Miguel øen er den største på Azorerne, men stadig så lille at surfere på Azorerne kan udvælge de bedste steder ved dagens begyndelse baseret på vind og vejr.

Bølgerne kan blive op til 5 meter høje ved Azorerne, men 1-2 meter er mere normalt om sommeren.

Da vejret skifter med jævne mellemrum er man så godt som sikker på at en ny vejrfront trækker ind over São Miguel, skulle der en enkelt dag være stille vejr på Azorerne.

Herunder Youtubevideo med billeder fra Santa Barbara stranden ved Ribeira Grande, der som by også kaldes Matriz:

Din vurdering:Golfrejser Vilamoura - Portugal Masters 2011 13-16 oktober på Oceanico Victoria banen

Vilamoura golfbanen Oceânico Victoria Golf Course er igen i 2011 vært for Portugal Masters.

Se også: Danske deltagere i Portugal Masters 2011.

Sidste års vinder af Portugal Masters blev engelske Richard Green med bedste dansker i form af Thmas Bjørn på en delt 17. plads.

Portugal Masters har ofte et pænt deltagerfelt på trods af relativt beskedne pengepræmier; i 2011 udgaven på i alt 2,500.000 euro.

I 2010 udgaven af Portugal Masters i Vilamoura deltog danskerne Jeppe Huldahl, Thomas Bjørn, Søren Kjeldsen og Anders Hansen.

Se Portugal Masters deltager-liste på PGA-turneringens hjemmeside.

Golfrejser Vilamoura - Europatour på Vicoria Golfbanen
Victoria banen ved Vilamoura tilbører Oceânico golf-gruppen, der i alt har 8 baner i Algarve i Portugal og en enkelt i North Carolina, USA.

De mest kendte Oceânico golfbaner er centreret omkring Algarves mest prestigefulde golfområde ved byen Vilamoura.

Vilamoura er ikke kun populær for golfrejser til Portugal. Der er også en stor marina med mange udenlandske gæster.

Desuden har Oceanico et antal lidt billigere baner omkring byen Silves inde i landet.

Herunder video fra Victoria-banen ved Vilamoura:

Din vurdering:Færre portugisere tog på ferie i sommeren 2011

Krisen kradser i privatøkonomien hos mange familier i Portugal.

Misligholdte lån
Nationalbanken i Portugal melder om flere misligeholdte lån.

I juli 2011 tilhørte ca. 1,4% af alle lån til private denne kategori, mens misligholdte banklån til virksomheder nåede op på 3,9% af de samlede antal banklån.

Færre ferier i udlandet
De hårde tider i Portugal med nedskæringer og afskedigelser sætter præg på portugisernes lyst til at tage på ferie i udlandet.

Sammenslutningen af rejsebureauer APAVT i Portugal melder om færre solgte rejser i sommeren 2011 i forhold til sommer 2010.

Samtidig var de udlandsrejser, som blev solgt til portugiserne til sommeren 2011, billigere end i tidligere år med fokus på all-inclusive rejser, billigere destinationer og tilbuds-rejser.

Til gengæld melder de portugisiske rejsebureauer om øget interesse fra specielt engelske og tyske turister for at besøge Portugal.

Din vurdering:Azorerne 11. september 2001 – Delta Flight 109 landede uventet på Santa Maria

Den 11. september 2001 blev USA ramt af et terroranslag af hidtil ukendte dimensioner.

Hele 4 kaprede fly blev forsøgt anvendt som missiler.

To fly ramte World Trade Center i New York, en andet ramte Pentagon forsvarskomplekset i Virginia, og i det fjerde fly; United Airlines Flight 93, overmandede modige passagerer terroristerne ombord på flyet, mens det resultat at det styrtede på en mark i Pennsylvania istedet for at ramme noget. 

Flyveforbud i USA for civile fly 11. september 2001
USA’s myndigheder tvang i lyset af terroranslaget alle fly til at lande for at få kontrol over situationen.

For fly på vej til USA betød forbuddet at man måtte lande i nærmeste lufthavn.

Delta Flight 109 til Santa Maria på Azorerne
Over Atlanten omkring 1000 miles fra Portugal måtte kaptajn Robert Craft på Delta Airlines flight 109 beslutte, hvad han ville gøre med sit Boeing 767 fly tungt lastet med brændstof og 92 passagerer på vej til Atlanta, Georgia.

Craft besluttede sig for at den lille ø Santa Maria i øgruppen Azorerne ville være den bedste løsning. Her har man en civil landingsbane på over 3 kilometers længde, og landingen forløb uden problemer.

Passagererne på flight 109 blev dog holdt uvidende så længe som muligt inden landing af frygt for eventuelle terrorister ombord. En frygt der dog viste sig at være ubegrundet.

På Santa Maria havde man dårligt plads til til alle de uventede gæster på byens hoteller, men private på Santa Maria trådte til og åbnede deres hjem.

Se historien om Delta Flight 109 på Azorerne den 11. september 2001 på Lbknews (engelsk).

Portugals ældste avis, den Azorerne baserede Açoriano Oriental er blandt de udenlandske aviser, der af USA's præsident Barack Obama er inviterede til at deltage i højtidelighederne i New York (Ground Zero), i Shanksville, Pennsylvania og ved Pentagon i Virginia. 

Portugiser med til at bygge mindesmærke på Ground Zero
En portugisisk indvandrer har været med til at rydde op efter 9/11 i New York og har været avsvarlig for et team på op mod 300 medarbejdere.

Se interview (på engelsk) med Luís Mendes på avisen Publico's hjemmeside.

Din vurdering:BCP Millenium banken investerer i Brasilien

BCP Millenium banken; Portugals næststørste bank, har indgået an aftale med Banco Privado Atlantico om at etablere bankvirksomhed i Brasilien.

Millenium BCP har i 2011 solgt sine aktiviteter i Polen, men fortsætter ekspansionen i de tidligere portugisiske kolonier. I Brasilien vil BCP fokusere på corporate & investment banking.

Sonangol i samarbejde med BCP
Brasilien samarbejdet involverer Angola investerings-virksomheden Sonangol, der er storaktionær i Banco Privado Atlantico.

Sonangol kontrolleres af det angolanske regime, hvilket vil sige præsidenten siden 1979 José Eduardo dos Santos og hans familie.

Se også artikel om Angolas oliepenge

Per september 2011 ejer Sonangol 14,59% af aktierne i Banco Comercial Português (BCP).

Regimet i Angola er akive med investeringer i Portugal. Tidligere har Sonangol købt sig ind i bl.a. Zon telekommunikationsvirksomheden. Se artikel om Sonangol opkøb.

En portugisisk aktie med store udsving
Kursen på BCP bank-aktien har gennem en længere periode været stærkt faldende.

Set over 3 år er værdien af en BCP aktie faldet til under en fjerdedel i værdi, og over det sidste år er BCP aktien faldet med omkring 64%.

Da kursen på BCP akten var på sit højeste i slutningen af 2007 før finanskrisen brød ud, kostede en aktie i en kort periode over 4 euro. I september 2011 kan en BCP aktie købes for 0,22 euro.

Se også: Euronext Børsen i Lissabon

Din vurdering:Små virksomheder i Portugal får henstand med betaling af banklån

Et større antal små og mellemstore virksomheder er i fare for at lukke på grund af problemer med at forny lån i de ligeledes pressede portugisiske banker.

Den portugisiske regering har i lyset af den forventede negative økonomiske vækst i de næste par år i Portugal besluttet at give krisehjælp.

Hjælpen bliver givet af staten og omfatter i alt ca. 51.000 virksomheder, som vil kunne få statssikret henstand med tilbagebetaling af bankgæld i et år.

Henstand til levedygtige virksomheder
Hver ansøgning om henstand vil blive vurderet individuelt.

Kun virksomheden, der anses for at være levedygtige på sigt vil kunne få hjælp.

Renter af lånet skal betales som normalt. Ordningen indeholder midler for 1,85 milliarder euro.

Virksomheder pressede på økonomien
Det anslås ifølge Reuters at næsten 1 ud af 4 små og mellemstore virksomheder i Portugal ikke var i stand til at afdrage gæld til banken, som aftalt, i første kvartal af 2011.

Ud af den portugisiske arbejdsstyre på omkring 4,9 millioner er omkring 740.000 eller omkring 15% af arbejdsstyrken ansat i denne type virksomheder.

Den portugisiske regering er især interesseret i at støtte og videreudvikle virksomheder inden for eksport-sektoren.

Din vurdering:Koriander-olie har sundhedseffekt ifølge portugisiske forskere på univesitetet i Covilhã

Forskere på UBI universitetet i Covilha mener at have påvist en positiv effekt af at indtage koriander.

Covilhã forskere får opmærksomhed
På Universidade da Beira Interior har et team af micro-biologer testet koriander-olie på bl.a. Escherichia coli, Salmonella enterica, Bacillus cereus og MRSA bakterier.

Resultaterne af forskningen er offentliggjort i en artikel i Journal of Medical Microbiology og tyder på at koriander virker giftigt for visse bakterier, der ellers kan have have modstandskraft overfor antibiotika.

Ifølge forskningsleder Fernanda Domingues beskader koriander visse bakteriers celle-membran’er og forhindrer bakterien i at udvikle sig for til sidst at gå til grunde.

Se forsknings-artiklen fra Covilhã på Journal of Medicval Microbiology.

Såfremt resultaterne viser sig at kunne virke i praksis, vil koriander-olie muligvis kunne erstatte visse antibiotika, der anvendes mod madforgiftninger. Man kan endda forestille sig at visse madvarer vil kunne iblandes koriander-olie for at nedsætte risiko’en for forgiftninger.

Korianders effekt er ikke ukendt og har været anvendt i tusindvis af år af vidt forskellige civilisationer.

Herunder video om plantens mulige positive effekter:

Din vurdering:Unge udvandrer fra Sydeuropa - 1 ud af 10 nyuddannede forlader Portugal for at finde job

En stor del – måske op til 10% af nye dimmittender fra Portugals universiteter vil forlade landet for at prøve lykken i udlandet.

Årsagen er lønniveauet i Portugal for folk med længerevarende uddannelser; samt det faktum at det er ekstremt svært at finde et fast job.

Nyuddannede portugisere til Brasilien og Angola
Især Brasilien og Angola tiltrækker mange unge.

BBC skriver i en artikel om der portugisiske arbejdsmarked fra 1. september 2011 at fra kun at have udstedt 156 Angola-visa’er til portugisiske statsborgere i 2006, blev der i år 2010 udsted 23.757 visa’er til den olie-rige tidligere portugisiske koloni.

Også strømmen af emmigranter til Brasilien fra Portugal er taget til efter at Brasiliens økonomi er blevet kraftigt forbedret.

Tidligere emmigrerede håndværkere og folk fra landet uden lange uddannelser i store tal fra Portugal, men i 2010-2011 udgør veluddannede unge i 20’erne og 30’erne en stor del af emmigranterne.

Overraskende er det desuden at halvdelen af de unge, som forlader Portugal, er unge kvinder.

Hør mere om Generation E i Portugal på BBC Radio4.

Din vurdering:Cypern–Portugal 2. september 2011 i EM kval gruppe H

Portugal har 3 kampe tilbage i EM kvalifikationen:

  • 2. september Cypern-Portugal
  • 7. oktober Portugal-Island
  • 11. oktober Danmark-Portugal

Danmark, Norge og Portugal har alle 10 point i gruppe H inden efterårets afsluttende EM kval kampe.

Kampen den 2. september 2011 i EM 2012 kvalifikationen mod Cypern skal derfor vindes, hvis Portugal realistisk set skal kunne afgøre sin deltagelse i EM slutrunden i Polen og Ukraine i sommeren 2012.

Se stilling i EM kval gruppe H.

Gentagelse af Cypern kamp udelukket
Den 3. september 2010 fik det portugisiske landshold sig en overraskelse med 4-4 resultatet mod netop Cypern i Guimarães i Nordportugal.

Siden er en ny træner kommet til i form af tidligere Sporting Lissabon manager Paulo Bento, som indtil vidre har gjort det godt med 3 vundne kampe ud af 3 mulige samt 7 mål i de sidste 3 kvalifikationskampe.

Cypern-traumet sidder endnu i spillerne. Cristiano Ronaldo har for nyligt kommenteret til portugisisk TV på den forestående Cypern-Portugal kamp.

Ricardo Carvalho udvandret
Inden Cypern-Portugal kampen er der allerede dramatik i luften.

Den erfarne nuværende Real Madrid og tidligere Chelsea forsvarsspiller Ricardo Carvalho er ifølge portugisiske medier udvandret fra træning og tager ikke med til Cypern selv om han er en del af den 23-mand store trup.

Carvalho blev set forlade træningsbanen i holdkammerat Fabio Coentrao's bil, og det regnes for usandsynligt at han vil spille flere landskampe udover de 71, det allerede er blevet til.

Din vurdering:Lissabon sporvogn på Google.pt – 110 års jubilæum for sporvognsdrift i Lisboa som Google-Doodle

Google har i dagens portugisiske udgave dedikeret forsiden til sporvognens jubilæum i Lissabon.

Den 31. august 2011 er det 110 år siden den første sporvogns-rute blev indviet mellem Cais do Sodré i det centrale Lissabon og Algés i vestlig retning mod Lissabonkysten.

Doodles from Google
Google har oparbejdet en tradition for at bringe tegninger på sin søgemaskine-forside med henvisninger til berømte personers fødselsdage, historiske begivenheder eller aktuelle events. Den første Google-Doodle blev bragt i år 1998.

Google-søgemaskine tegninger går også under navnet ‘Doodles’, der er den engelske term for en hurtig sketch lavet som ‘venstrehånds-tegning’, mens man er i færd med noget andet. Google’s logo indgår altid på én eller andet måde i motivet for Google Doodle’s.

Af og til, som i tilfældet med den gule Lissabon sporvogn, er der tale om en national begivenhed forbeholdt forsiden af Google søgemaskinen i et enkelt land, men der kan også forekomme forsider med samme motiv i eksempelvis hele Europa.

I sjældne tilfælde går Google ‘amok’ og præsenterer et interaktivt logo – til eksempelvis Pac-Man spillets jubilæum fra maj 2010.

Se liste over alle Google-logo’er.

Den portugisiske ‘electrico’ på Google
Lissabons sporvogne kaldes eléctricos på portugisisk og præger gadebilledet i det centrale Lisboa – både som transportmiddel og turist-attraktion. Særligt berømt er ‘turist-rute' linje 28, der tager passagererne med rundt i det intime Alfama-område og passerer forbi Castelo de São Jorge borgen.

Den offentlige virksomhed Carris har ansvaret for sporvognsdriften og har i øvrigt også et udmærket museum for sporvogne i bydelen Alcântara i Lisboa.

Se mere om Carris museum for sporvogne i Lisbon (hjemmeside også på engelsk).

Herunder Lissabon sporvognen, som også kan ses på www.google.pt den 31. august 2011:

 

 

 

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »