Annoncering
Kontakt os, hvis du er interesseret i at annoncere her på Portugalnyt: info@portugalnyt.dkSmå virksomheder i Portugal får henstand med betaling af banklån

Et større antal små og mellemstore virksomheder er i fare for at lukke på grund af problemer med at forny lån i de ligeledes pressede portugisiske banker.

Den portugisiske regering har i lyset af den forventede negative økonomiske vækst i de næste par år i Portugal besluttet at give krisehjælp.

Hjælpen bliver givet af staten og omfatter i alt ca. 51.000 virksomheder, som vil kunne få statssikret henstand med tilbagebetaling af bankgæld i et år.

Henstand til levedygtige virksomheder
Hver ansøgning om henstand vil blive vurderet individuelt.

Kun virksomheden, der anses for at være levedygtige på sigt vil kunne få hjælp.

Renter af lånet skal betales som normalt. Ordningen indeholder midler for 1,85 milliarder euro.

Virksomheder pressede på økonomien
Det anslås ifølge Reuters at næsten 1 ud af 4 små og mellemstore virksomheder i Portugal ikke var i stand til at afdrage gæld til banken, som aftalt, i første kvartal af 2011.

Ud af den portugisiske arbejdsstyre på omkring 4,9 millioner er omkring 740.000 eller omkring 15% af arbejdsstyrken ansat i denne type virksomheder.

Den portugisiske regering er især interesseret i at støtte og videreudvikle virksomheder inden for eksport-sektoren.

Din vurdering:Koriander-olie har sundhedseffekt ifølge portugisiske forskere på univesitetet i Covilhã

Forskere på UBI universitetet i Covilha mener at have påvist en positiv effekt af at indtage koriander.

Covilhã forskere får opmærksomhed
På Universidade da Beira Interior har et team af micro-biologer testet koriander-olie på bl.a. Escherichia coli, Salmonella enterica, Bacillus cereus og MRSA bakterier.

Resultaterne af forskningen er offentliggjort i en artikel i Journal of Medical Microbiology og tyder på at koriander virker giftigt for visse bakterier, der ellers kan have have modstandskraft overfor antibiotika.

Ifølge forskningsleder Fernanda Domingues beskader koriander visse bakteriers celle-membran’er og forhindrer bakterien i at udvikle sig for til sidst at gå til grunde.

Se forsknings-artiklen fra Covilhã på Journal of Medicval Microbiology.

Såfremt resultaterne viser sig at kunne virke i praksis, vil koriander-olie muligvis kunne erstatte visse antibiotika, der anvendes mod madforgiftninger. Man kan endda forestille sig at visse madvarer vil kunne iblandes koriander-olie for at nedsætte risiko’en for forgiftninger.

Korianders effekt er ikke ukendt og har været anvendt i tusindvis af år af vidt forskellige civilisationer.

Herunder video om plantens mulige positive effekter:

Din vurdering:Unge udvandrer fra Sydeuropa - 1 ud af 10 nyuddannede forlader Portugal for at finde job

En stor del – måske op til 10% af nye dimmittender fra Portugals universiteter vil forlade landet for at prøve lykken i udlandet.

Årsagen er lønniveauet i Portugal for folk med længerevarende uddannelser; samt det faktum at det er ekstremt svært at finde et fast job.

Nyuddannede portugisere til Brasilien og Angola
Især Brasilien og Angola tiltrækker mange unge.

BBC skriver i en artikel om der portugisiske arbejdsmarked fra 1. september 2011 at fra kun at have udstedt 156 Angola-visa’er til portugisiske statsborgere i 2006, blev der i år 2010 udsted 23.757 visa’er til den olie-rige tidligere portugisiske koloni.

Også strømmen af emmigranter til Brasilien fra Portugal er taget til efter at Brasiliens økonomi er blevet kraftigt forbedret.

Tidligere emmigrerede håndværkere og folk fra landet uden lange uddannelser i store tal fra Portugal, men i 2010-2011 udgør veluddannede unge i 20’erne og 30’erne en stor del af emmigranterne.

Overraskende er det desuden at halvdelen af de unge, som forlader Portugal, er unge kvinder.

Hør mere om Generation E i Portugal på BBC Radio4.

Din vurdering:Cypern–Portugal 2. september 2011 i EM kval gruppe H

Portugal har 3 kampe tilbage i EM kvalifikationen:

 • 2. september Cypern-Portugal
 • 7. oktober Portugal-Island
 • 11. oktober Danmark-Portugal

Danmark, Norge og Portugal har alle 10 point i gruppe H inden efterårets afsluttende EM kval kampe.

Kampen den 2. september 2011 i EM 2012 kvalifikationen mod Cypern skal derfor vindes, hvis Portugal realistisk set skal kunne afgøre sin deltagelse i EM slutrunden i Polen og Ukraine i sommeren 2012.

Se stilling i EM kval gruppe H.

Gentagelse af Cypern kamp udelukket
Den 3. september 2010 fik det portugisiske landshold sig en overraskelse med 4-4 resultatet mod netop Cypern i Guimarães i Nordportugal.

Siden er en ny træner kommet til i form af tidligere Sporting Lissabon manager Paulo Bento, som indtil vidre har gjort det godt med 3 vundne kampe ud af 3 mulige samt 7 mål i de sidste 3 kvalifikationskampe.

Cypern-traumet sidder endnu i spillerne. Cristiano Ronaldo har for nyligt kommenteret til portugisisk TV på den forestående Cypern-Portugal kamp.

Ricardo Carvalho udvandret
Inden Cypern-Portugal kampen er der allerede dramatik i luften.

Den erfarne nuværende Real Madrid og tidligere Chelsea forsvarsspiller Ricardo Carvalho er ifølge portugisiske medier udvandret fra træning og tager ikke med til Cypern selv om han er en del af den 23-mand store trup.

Carvalho blev set forlade træningsbanen i holdkammerat Fabio Coentrao's bil, og det regnes for usandsynligt at han vil spille flere landskampe udover de 71, det allerede er blevet til.

Din vurdering:Lissabon sporvogn på Google.pt – 110 års jubilæum for sporvognsdrift i Lisboa som Google-Doodle

Google har i dagens portugisiske udgave dedikeret forsiden til sporvognens jubilæum i Lissabon.

Den 31. august 2011 er det 110 år siden den første sporvogns-rute blev indviet mellem Cais do Sodré i det centrale Lissabon og Algés i vestlig retning mod Lissabonkysten.

Doodles from Google
Google har oparbejdet en tradition for at bringe tegninger på sin søgemaskine-forside med henvisninger til berømte personers fødselsdage, historiske begivenheder eller aktuelle events. Den første Google-Doodle blev bragt i år 1998.

Google-søgemaskine tegninger går også under navnet ‘Doodles’, der er den engelske term for en hurtig sketch lavet som ‘venstrehånds-tegning’, mens man er i færd med noget andet. Google’s logo indgår altid på én eller andet måde i motivet for Google Doodle’s.

Af og til, som i tilfældet med den gule Lissabon sporvogn, er der tale om en national begivenhed forbeholdt forsiden af Google søgemaskinen i et enkelt land, men der kan også forekomme forsider med samme motiv i eksempelvis hele Europa.

I sjældne tilfælde går Google ‘amok’ og præsenterer et interaktivt logo – til eksempelvis Pac-Man spillets jubilæum fra maj 2010.

Se liste over alle Google-logo’er.

Den portugisiske ‘electrico’ på Google
Lissabons sporvogne kaldes eléctricos på portugisisk og præger gadebilledet i det centrale Lisboa – både som transportmiddel og turist-attraktion. Særligt berømt er ‘turist-rute' linje 28, der tager passagererne med rundt i det intime Alfama-område og passerer forbi Castelo de São Jorge borgen.

Den offentlige virksomhed Carris har ansvaret for sporvognsdriften og har i øvrigt også et udmærket museum for sporvogne i bydelen Alcântara i Lisboa.

Se mere om Carris museum for sporvogne i Lisbon (hjemmeside også på engelsk).

Herunder Lissabon sporvognen, som også kan ses på www.google.pt den 31. august 2011:

 

 

 

Din vurdering:Portugisisk krise med muligheder - mød den handelsansvarlige fra ambassaden i Lissabon

Handelsansvarlig på den danske ambassade i Lissabon, Anders Cardoso Hyttel, tager på ny på Danmarksturné, hvor der sættes fokus på forretningsmuligheder i Portugal under krisen.

Anders Hyttel kan træffes i Danmark i uge 36 - fra 5. - 9. september 2011, hvor der også er mulighed for individuelle virksomhedsmøder.

Portugisisk krise med muligheder
Portugal oplever i denne tid sammen med andre lande i Europa en alvorlig økonomisk krise. Da der ikke blot er tale om en lavkonkjunktur, betyder krise også behov for forandring - og forandring giver muligheder.

Virksomhederne skal rationalisere og forbedre deres internationale konkurrenceevne og med pres på betalingsbalancen og beskæftigelsen står energieffektivitet højt på dagsordenen.

Blandt de aktuelle markedsmuligheder i Portugal og portugisisk-talende lande, fremhæver den danske ambassade derfor følgende områder:

 • Løsninger med henblik på omkostningsreduktion, herunder energieffektivisering.
 • Produkter og serviceydelser i nye segmenter på grund af skift i efterspørgselsmønstre.
 • Outsourcing af tekstilvarer, fodtøj, IT-udvikling og international arbejdskraft.
 • Investeringer i statsejede selskaber i forbindelse med privatiseringer.
 • Forretningsmæssige partnerskaber for at udnytte potentiale og komparative fordele på nye eksportmarkeder i Sydamerika og portugisisk-talende Afrika.

Den 7. september træffes Anders Hyttel hos Fyensk Erhverv i Odense kl. 11:00 - 12:00. 

Den 8. september træffes Anders Hyttel på HI-messen i Herning - www.hi11.dk og holder desuden et indlæg i Århus hos Eksportrådet i Region Midtjylland

For et uforpligtende møde om mulighederne i Portugal kontakt venligst Anders Hyttel pr. email: andhyt@um.dk eller tlf.: +351 213512968.

Din vurdering:Portvinssmagning i Skanderborg 16. sept samt 4. nov – Børsen portvinssmagning 7. november

I Skanderborg arrangeres der den 16. september portvinssmagning.

Portvins-event'et foregår i Skanderborg Kulturhus på Parkvej 10. Tema’et er 30- og 40-årige Tawny portvine – plus en hemmelig flaske til sidst.

Antallet af pladser er begrænset - hurtig tilmelding anbefales. Pris for deltagelse: 650 kroner (11 flasker i alt)

Skanderborg portvinssamgning 4. november 2011
Ligeledes i Skanderborg afholdes et arrangement efter konceptet ‘medbring egen flaske’.

Kravet til den medbragte portvin, som smages, er dog at den skal være en vintage eller colheita portvin af årgang 1960 eller ædre. Desuden skal portvinen, man ønsker at medbringe, anmeldes til arrangøren og godkendes. Pris er kun 100 kroner/person + naturligvis egen medbragte flaske fra kælderen.

Begge portvins-arrangementer afholdes af Portvin.nu v/Henrik Marcussen. 

Se mere om tilmelding til Skanderborg portvinssamgning 16. september og 4. november 2011 på www.portvin.nu .

Børsen portvinssmagning 2011 – november portvins-event
Den 7. november er det igen tid til den traditionsrige portvinssmagning på Børsen i København.

Arrangør af Børsen Portvinsfestival er forlaget Smag og Behag.

Entré til portvinssmagning på Børsen koster 225 kroner (for to timer) og skal bestilles forud.

Tilmelding til portvinssamgning på Børsen 2011 kan ske via forlagets hjemmeside.

Herunder privat video fra portvinssmagning (Kongesmagning) i Skanderborg i starten af 2011:

 

Din vurdering:Europa League 2011-2012 resultat lodtrækning til gruppespillet med OB, FCK, FC Porto og Braga

Europa League gruppespillet 2011-2012, hvor FC København og OB detager, finder sted i efterået 2011.

Fra Portugal deltager klubholdene Braga fra Nordportugal og Sporting Lissabon.

Se også: Europa League gruppespil kampe 2011.

Europa League 2011-2012 lodtrækning i Monaco
Den afgørende lodtrækning til Europa League grupperne fandt sted den 26. august fra kl. 13 dansk tid.

Se lodtrækning til Europa League grupper direkte på UEFA hjemmesiden.

Resultatet af lodtrækningen til Europa League grupperne blev følgende:

Europa League gruppe A
- Tottenham (England)
- Rubin Kazan (Rusland)
- PAOK (Grækenland)
- Shamrock Rovers (Irland)

Europa League gruppe B
- FC København (Danmark)
- Standard Liege (Belgien)
- Hannover (Tyskland)
- Vorskla (Ukraine)

Europa League gruppe C
- PSV Eindhoven (Holland)
- H. Tel-Aviv (Israel)
- Rapid Bucarest (Rumænien)
- Legia Warszawa (Polen)

Europa League gruppe D
- Sporting Lissabon (Portugal)
- Lazio (Italien)
- Zurich (Schweiz)
- Vaslui (Rumænien)

Europa League gruppe E
- Dynamo Kiev (Ukraine)
- Besiktas (Tyrkiet)
- Stoke (England)
- M Tel-Aviv (Islael)

Europa League gruppe F
- PSV (Frankrig)
- Athletico Madrid (Spanien)
- Salzburg (Østrig)
- Slovan Bratislava (Slovakiet)

Europa League gruppe G
- AZ Alkmar (Holland)
- Metalist (Ukraine)
- Austria Wien (Østrig)
- Malmø (Sverige)

Europa League gruppe H
- Braga (Portugal)
- Club Brugge (Belgien)
- Birmingham (England)
- Maribor (Slovenien)

Europa League gruppe I
- Atletico (Spanien)
- Udinese (Italien)
- Rennes (Frankrig)
- Sion (Schweiz)

Europa League gruppe J
- Schalke 04 (Tyskland)
- Steua Bucarest (Rumænien)
- M Haifa (Israel)
- AEK Larneca (Cypern)

Europa League gruppe K
- Twente (Holland)
- Fulham (England)
- OB (Danmark)
- Wisla Krakow (Polen)

Europa League gruppe L
- Anderlecht (Belgien)
- AEK (Grækenland)
- Lokomotiv Moskva (Rusland)
- Sturm Graz (Østrig)

De første kampe i Europa League gruppespillet 2011-2012 spilles den 15. september 2011.

Gruppespillet i Europa League, der består af 48 hold, afsluttes i december.

Din vurdering:Privatisering i Portugal - Qatar Holding køber 2% af Portugals største virksomhed EDP

Den statsejede oliefond Qatar Holding har købt 2% af Portugals største virksomhed inden for energi-sektoren EDP.

Med en pris på €2,16 per aktie gav salget Portugal en indtægt på 159 millioner euro.

Inden salget havde den portugisiske stat opgivet sin såkaldte ‘golden share’ – dvs. muligheden for at nedlægge veto mod strateiske beslutninger i virksomheden EDP.

Salget er en del af aftalen i forbindelse med modtagelse af EU’s økonomiske hjælpepakke.

Qatar Holding – del af Quatar Investment Authority
Den hovedrige Al Thani familie har magten i det lille emirat Qatar i Den Persiske Golf.

Qatar har verdens største gas- og oliereserver målt per indbygger.

Pengene fra de omfattende olie- og gasindtægter kanaliseres videre ud i verden som investeringer via Qatar Investment Authority, der kan sammenlignes med Norges oliefond.

I Qatar med ca. 300.000 indbyggere bestemmer Al Thani familien dog suverænt, hvad pengene sættes i.

Blandt Qatar’s mange udenlandske investeringer kan nævnes:

 • Harrods luksus-stormagasinet i London (100%)
 • London Stock Exchange (aktiepost)
 • Volkswagen (aktiepost)
 • Fisker Automotive – grundlagt af danske Henrik Fisker (mindre aktiepost)
 • Mirimax Films (aktiepost)

Qatar er vært for Verdensmesterskabet i fodbold i år 2022 (World Cup 2022). Desuden har den superrige mini-stat lagt billet ind på at afholde de Olynpiske Lege i år 2020.

Din vurdering:Store banker lukker filialer i Portugal

I det første halvår af 2011 har de 5 største banker i Portugal CGD , BCP Millenium, BES, BPI og Santander Totta lukket i alt 85 filialer.

Årsagen er besparelser nødvendiggjort af de økonomiske stramninger i Portugal.

Flere indlån ønskes
BPI har lukket flest filialer med 36, og banken har planlagt at lukke yderligere 11 filialer. Også BES banken har lukket 36 filialer, mens Sandander Totta har lukket 25.

BCP Millenium nøjes med at have lukket 25 filialer og påregner at lukke yderligere 5 i 2011.

Portugals største bank Caixa Geral de Deposito (CGD) har lukket det laveste antal afdelinger med 3 filialer.

De portugisiske banker er generelt pressede til at forøge indlånene og reducere udlånene. Samtidig er de fleste banker i Portugal tyngede af store beholdninger af ejendomme overtaget fra kunder, som ikke kan betale deres renter og afdrag på lån – typisk optaget i banken.

Se også: Køb billigt hus af banken i Portugal.

Din vurdering:Flere Indlæg « Forrige side - Næste side »